הילד מכורדיסטאן שהשתלב בתעשיות בטחוניות ובלוחמה אלקטרונית

סבא מיכאל ונכדו יותם
סבא מיכאל סנדק בברית המילה
היום החיים באיראן נראים קשים, אולם בתקופת שלטון השאח היו לנו חיים נפלאים

בגודלה באיראן. במאה ה- 17 היא הייתה כפר קטן, מושל המחוז דאז – סולימאן קהאן בנה שם מבצר בשם סנה-דז', מה שנתן לעיר את שמה הפרסי.

הכלכלה של סננדג' מתבססת על אריגת שטיחים, עורות, גידול אורז וסוכר. סננדג קרויה גם סאנה, היא בת 2000 שנה ומוקפת הרים, מפלים ונהרות. היא ממוקמת בצפון מערב איראן, השפה בה היא כורדית ארדאלינית

ספר קצת על משפחתךž.
הייתי בן יחיד להורי. žסבא שלי הסתובב עם מרכולתו בכפרי הסביבה והיה סוחר. באחת הפעמים שודדים גויים שדדו ורצחוהו, אישתו התאלמנה כשהיא בהריון עם אבא שלי ž
מתי עלית לארץ?ž
עליתי ארצה בתאריך 2412 1950. באותה תקופה באיראן משל השאח. כמלך יחסיו עם נתינו היהודים היו טובים וכמו כן עם מדינת ישראל, באופן פורמלי לא היה אישור ליהודים לעלות לארץ כעליה המונית, אבל ליהודי עירק התאפשרה עליה לארץ דרך איראן ויהודי איראן שרצו לעלות ארצה השתלבו עם משפחות עירקיות כחלק מהם, ובכך התאפשרה באותה שנה עלית יהודים מאיראן. בשנה הראשונה עליתי עם אימי לאה, ושולה בת דודתי, גרנו במחנה עולים בפרדס חנה ולאחר כשנה עברנו למעברה בנחלת יהודה, ובשנת 1955 לבית קבוע בנחלת יהודה בראשון לציון.ž

האם ניסית פעם לחזור לעיר הולדתך?ž
מאוד רציתי, כששלטונות איראן אפשרו כניסה לישראלים להיכנס לארצם. לי לא הייתה אפשרות כלכלית לממש זאת, ומאידך עם מיגור משטר השאח, עליית החומייניזם לשלטון והתנגדותם למדינת ישראל לא אפשרו ביקורים לישראלים באיראן.

מה היו משחקי ילדותך?
בילדותי אהבתי לשחק עם חברים בגוגואים, באגוזים, בחמש אבנים, בכדורעף, בתופסת. לכל משפחה בחוץ לארץ היה שק אגוזים, ששמרו במיוחד לפסח על מנת להכין את החרוסת. סבתא ואבא גרו עם בני המשפחה האחרים של סבתא (דוד דני ואבא של שולה) ולהם היו אגוזים. סבא היה לוקח מהם אגוזים והפסיד כל הזמן במשחק. השק התרוקן. סבתא באה לבדוק את השק לפני חג הפסח ומצאה את השק ריק והחלה לבכות: מה נעשה לחג הפסח?
היום אני חושב שהמשחקים האלקטרונים הרבה יותר מעניינים מהמשחקים של פעם.
מי היו חברי הילדות שלך?
חברי הילדות שלי היו דני, רחל ונעמי. רחל ונעמי היו בנות דודות ודני היה חבר. עלה ארצה בגיל תשע. כיום אני בקשר רק עם בנות הדודות שלי. לצערנו הרב דני נהרג במבצע נוקייב בצפון.ž ž
זיכרונות ילדות. מה הזיכרון הכי מתוק שלך מילדותך?ž
בט"ו בשבט, לאחר שהייתנו כשנה בארץ, אורגן טיול נטיעות לילדי הכיתה באחד הקיבוצים באזור רחובות. יום של שמש נעימה, בפעם הראשונה בחיי שנטעתי אילן. חוויה מהנה ולבסוף כגולת הכותרת קיבלנו סלסלה מלאת פירות מיובשים וממתקים.ž
מה הזיכרון הלא טוב שיש לך מילדותך?ž
באחד החורפים בשנות ה-50 בהיותנו במעברה שנת גשמים. בת משפחתנו אושפזה בבית חולים עם חום גבוה מאוד, הסתבר שחלתה בשיתוק ילדים, מאז היא נכה ברגל שמאל.

מה עשית שחזרת הביתה אחרי הלימודים?ž
היינו משחקים עם חברים. המטלות שהיו לי בבית: לשטוף כלים, לעשות ספונג'ה ועבודה בגינה.ž בחופשות מבית הספר הייתי עובד בחקלאות.
בילדותך איזה משמעות הייתה לבית כנסת?ž
מסורתית וגם היום כמשפחה אנחנו מכבדים ומוקירים את מורשת עברינו , חוגגים את חגי ישראל ומקדשים בליל שבת
השתלבות סבא מיכאל בישראל. באיזה בתי ספר סבא למד?      ž
למדתי בבית ספר אליאנס באירן עד כיתה ג,  סיימתי בית ספר יסודי בנחלת יהודה בראשון לציון, בית ספר תיכון ברחובות ולימודי הנדסה בשלוחה של הטכניון בבאר שבע.
איך היה  לך השירות הצבאי?
התגייסתי בשנת 1959 . שירתתי בחיל הים. השתתפתי במלחמות ישראל. לאחר השירות הצבאי הייתי מעורב בשנה ראשונה בהקמת הכור בדימונה, וזאת לאחר הלימודים באלת"א (חברת בת של התעשייה אווירית)
איפה למדת לאחר השירות הצבאי?
 בשלוחה של הטכניון בבאר שבע.
מה המקצוע שרכשת?
אלקטרוניקה. עבדתי באלת"א באשדוד. השם אלת"א הוא ראשי תיבות של "אלקטרוניקה תעשייה אווירית".
ספר על הנישואין שלך
התחתנתי בשנת 1968 עם בחורה בשם עדנה. עדנה עבדה שנים רבות כגננת.

מה היה לך הכי מעניין בעבודתך?
הדבר הכי מעניין שעשיתי  בעבודה הינו פרויקט בתחום לוחמה אלקטרונית.
פרשתי לגמלאות בשנת 2007 באופן פורמלי,  וב-2009 באופן מעשי.
מה אתה עושה כיום?
כיום אני עובד בגינה הפרטית ומטפל ב-7 נכדים, ילדים ונכדים.
žנולדו לנו שלושה ילדים  וכיום אנו גרים במושבה מזכרת בתיה.
הילדים שלנו גרים בגבעת ישעיהו ,כפר דניאל , מזכרת בתיה. הבת הגדולה פסיכולוגית קלינית, השנייה פסיכולוגית ארגונית, והצעיר בסיום ההתמחות כפסיכולוג קליני. יש לנו 7 נכדים נכון לעכשיו.ž כשנולדה בתי הראשונה(ענת) , נכדה ראשונה לאמי( כאשר אמי נכחה בלידה ) זו הייתה התרגשות לכל המשפחה. ההתרגשות שלי הגיעה באיחור כאשר הייתה תקשורת ותגובה בעיניים בינינו.ž
כשנולדה  נכדתי הראשונה תמר (בת לענת) הייתה עבורי חוויה מדהימה ( כשראיתי אותה מועברת מחדר הלידה לחדר התינוקות ) מלווה בדפיקות לב מואצות.ž
מה אתה הכי אוהב לעשות?
הדבר שאני הכי אוהב לעשות עם הנכדים זה בעיקר להקריא להם סיפורים לפני השינה.
תחביביםž שלי: אני אוהב בעיקר ספרות עברית . הספר שאני קורא כעת הוא של עמוס עוז (הבשורה לפי יהודה)ž. אני מגדל גינה ונהנה מהטיפול ובעיקר מעונת הפריחה, כיום בחודש שבט פריחה מקסימה של צבעוני ויקינטון ומחכה לפריחת כלניות ונוריות בגינה.
העשרה
מעברה: "מַעְבָּרָה, מחנה עולים או יישוב קליטה, היה יישוב זמני, במדינת ישראל בשנות ה-50. את הרעיון להקים מעברות העלה לוי אשכול בעת ששימש כראש המחלקה להתיישבות של הסוכנות. המעברות הוקמו לרוב בשולי יישובים ותיקים או ביישובים ערביים נטושים, כדי לספק דיור לעולים שהגיעו בגל העלייה הגדול שלאחר קום המדינה."
אלת"א: " אלתא מערכות בע"מ היא חברה בת של התעשייה האווירית לישראל, ואחת החברות המובילות בעולם במערכות אלקטרוניות צבאיות בתחום המכ"ם, התקשורת והלוחמה האלקטרונית. השם אלת"א הוא ראשי תיבות של "אלקטרוניקה תעשייה אווירית". אלת"א ממוקמת בעיר אשדוד מזרחית לרובע ג' וכוללת חמישה מפעלים:
מפעל משגב – עוסק בפיתוח וייצור מערכות תצפית, מודיעין, הגנה ומיגון בתחום הימי והיבשתי
מפעל מרום – עוסק בפיתוח וייצור מערכות תצפית מודיעין והגנה בתחום אווירי (כולל מטוסי משימה)
מפעל מעלות – עוסק בפיתוח וייצור מערכות לוחמה האלקטרונית, מודיעין אותות (סיגינט) ותקשורת .
מפעל אלתא טכנולוגיות – מתמחה בפיתוח וייצור טכנולוגיות ליבה, מוצרי בסיס ומכלולים בתחומים. משדרים, מעבדי אותות ומחשבים ועוד, ומערכות בדיקה
מפעל מיקרוגל – מתמחה בפיתוח מכלולים ואנטנות למערכות מכ"ם ומודיעין אותות
תשע"ה – 2015

אלת"א מערכות
אלתא מערכות בע"מ היא חברה בת של התעשייה האווירית לישראל, ואחת החברות המובילות בעולם במערכות אלקטרוניות צבאיות בתחום המכ"ם, התקשורת והלוחמה האלקטרונית. השם אלת"א הוא ראשי תיבות של "אלקטרוניקה תעשייה אווירית". אלתא ממוקמת בעיר אשדוד מזרחית לרובע ג' וכוללת חמישה מפעלים:

”אנחנו מכבדים ומוקירים את מורשת עברנו“