הילדה אלנה שאומצה במלחמה על ידי משפחה נוצריה

אלנה, ילדה ניצולה בת שלוש
אלנה עם אמה הנוצרייה המאמצת, גלינה
הקשר המדהים בין אלנה לאמה המאמצת גלינה

Елена Долгова – אלנה דולגובה

Об истории жизни Елены Долговые не было ничего известно до ее переезда в Израиль-это могло подвергнуть ее семью серьезной опасности, вплоть до расстрела или ссылки в Сибирь. Но сейчас нам доступна эта история, история, которую важно помнить.

22 июля 1942 года в местечке под названием Лебедево, которое раньше находилось в Польше, а сейчас принадлежит Беларуси, вывели всех жителей, облили бензином и сожгли. Среди этих людей были самые близкие для Елены: бабушки, дедушка, отец, дяди и тети. Среди 64 людей, которые там жили, осталось лишь четверо: сама Елена в возрасте трёх лет, ее старший брат, которого забрала к себе религиозная женщина из Вильна, младшая сестра, которую забрала женщина, чьи роды принимал папа Елены, и мама,которая была армейской медсестрой, спасавшей жизни поляков. В этом же возрасте семья Имшенник забирает к себе Елену, об этом их попросил священник. Несмотря на всю опасность этого действия, они прячут от немцев девочку, говорящую только на идише, в своём доме, в чужих домах, учат русскому. Они действительно любили девочку и принимали ее как родную.

הילדה היהודיה בת השלוש שניצלה בזכותה של גלינה ומשפחתה

תמונה 1

Галина Имшник родилась в Киеве в 1912 году. В начале Великой Отечественной войны Галина жила в небольшом селе в Белоруссии со своим мужем Владимиром, который был священником, и их 7-летним сыном. Елена Долгова (тогда еще Елена Жодишская) родилась в 1939 году в соседнем селе в известной еврейской семье. Многие жители района близко знали ее семью. В начале декретов многие знакомые хотели помочь, но боялись. Когда в 1941 году было создано гетто, Владимир и Галина Имшник решили рискнуть своей жизнью и жизнями членов семьи, которые жили с ними, и подселили к себе в дом трехлетнюю Елену.  С тех пор пара заботилась о Лилане, как о дочери. Мать Галины целыми днями разговаривала с Еленой, чтобы Елена заговорила по-русски. В 1943 году подозреваемый сообщил семье Имшник. Галину, Владимира, мать Галины Вильной схватили гестапо.  Из семьи, насчитывавшей около 60 человек, мать и брат Елены оказались в числе немногих, кому удалось выжить.

В какой-то момент мир и спокойствие в новой семье Елены Долговые был нарушен доносом немцам  о том, что в семье Имшенник прячут еврейских девочку и бабушку. Это становится первым воспоминанием девочки о войне – Елену вместе с бабушкой и ее новыми мамой и папой забирают на допрос к немцам. Единственное, что у неё могут спросить это «Где твои мама и папа». Лена знает, что они тут, она думает, что она из семьи Имшенник. Эти пять дней, что она провела на месте допроса, были обычными для неё, к ней нормально относились, не били и кормили конфетами. В отличие от ее «родителей»- отец уезжал оттуда седой.

После окончания войны в 1945 году в дом Имшенников приезжает биологическая мать Елены и просит отдать им ее дочь, но те отказываются. Позже, через год, ее мама снова приезжает уже вместе со старшим братом Елены, и тогда девочку отпускают в Ленинград с обещанием, что она будет приезжать к ним на все школьные каникулы.

Елена Долгова приняла участие в апреле 2018 года, в День памяти жертв Холокоста, в памятном мероприятии в Бейт-Хатфуцот. Вот краткое изложение ее истории:

Елена адаптировалась к новой ситуации, но с тех пор поддерживает тесный контакт с семьей Амшник.  Когда Шайло решила, что хочет иммигрировать в Израиль после распада Советского Союза, она знала, что хочет взять с собой Галину. В 1992 году Галина вместе с Еленой и ее семьей иммигрировала в Иерусалим. Связи, сложившиеся между спасателем и выжившим в годы войны и в последующие годы, были настолько тесными, что Галина покинула свой дом в России, где она жила рядом с сыном и его семьей, чтобы жить с Еленой в Израиле.

אלנה והאם המאמצת הנוצרייה שאימצה אותה  הן עלו יחד ישראל בשנת 1992

תקציר – תרגום סיפורה של אלנה

לא היינו יודעים דבר על תולדות חייה של אלנה דולגובה עד שהיא עלתה לישראל – הדבר עלול היה להעמיד את משפחתה בסכנה חמורה, עד למותם או הגלייתם לסיביר, אבל עכשיו כשהיא בישראל, הסיפור הזה ניתן לפרסום – סיפור שחשוב לזכור.

ב-22 ביולי 1942, בעיירה שנקראת לבדבו או לביידז'ייב, עיירה שהייתה בעבר בפולין, (כיום שייך לבלארוס), הוצאו כל התושבים מבתיהם נשטפו בבנזין ונשרפו חיים. בין האנשים האלה היו הקרובים ביותר לאלנה: סבא וסבתא, אבא שלה והדודים והדודות. מבין 64 האנשים שהתגוררו במקום, נותרו רק ארבעה: אלנה עצמה שהייתה בגיל שלוש, אחיה הגדול, שנלקח על ידי אישה דתייה מווילנה, אחותה הצעירה, שגם שניצלה אף היא ע"י אשה נוספת ואימא שלה הביולוגית שהמשיכה במנוסתה כדי להינצל.

משפחת אימשניק הנוצרייה מאמצת את אלנה בת השלוש

משפחת אימשניק לוקחת את אלנה בת השלוש ומאמצת אותה לבקשת הכומר בעיירה, למרות הסכנה שבפעולה זו, הם מסתירים את אלנה הקטנה מהגרמנים, ילדה בת שלוש שדיברה רק ביידיש. היא גרה בביתם והם מלמדים אותה רוסית. הם אהבו מאוד את הילדה וקיבלו אותה כבתם.

גלינה אימשניק נולדה בקייב ב-1912. בתחילת המלחמה התגוררה גלינה בכפר קטן בבלארוס יחד עם בעלה ולדימיר, שהיה כומר, ועם בנם בן ה-7.

אלנה דולגובה (אז עדיין נקראה אלנה ז'ודישסקאיה) נולדה בשנת 1939 בכפר סמוך כבת למשפחה יהודית ידועה, רוב אנשי העיירה הכירו את משפחתה מקרוב. בתחילת הגזירות רצו מכרים רבים לעזור להם, אך חששו. עם הקמת הגטו בשנת 1941, החליטו ולדימיר וגלינה אימשניק לסכן את חייהם ואת חיי בני המשפחה שגרו איתם, והעבירו את אלנה בת השלוש לביתם. מאז, הזוג אימשניק טיפל בה במסירות כבתם. אמה של גלינה, המאמצת בילתה ימים שלמים בשיחות עם אלנה, כדי שאלנה תדבר רוסית. בשנת 1943 סיפר ​​מלשין על כך שמשפחת אימשניק, "מצילה יהודים" והם נתפסו על ידי הגסטפו. ממשפחה של כ-60 נפשות, אמה ואחיה של המאמצים ואלנה היו בין הבודדים שהצליחו לשרוד.

חייה השלווים של הילדה אלנה הסתיימו במשפחתה החדשה בגלל ההלשנה. הגרמנים קיבלו מידע, לפיו בני המשפחה החביאו ילדה יהודייה בביתם. זה הזיכרון הראשון של הילדה אלנה מהמלחמה – אלנה, יחד עם סבתה ואמה ואביה הטריים, נלקחים לחקירה אצל הגרמנים. הדבר היחיד שהם יכולים לשאול אותה זה "איפה אימא ​​ואבא שלך?". אלנה שידעה שהם כאן, היא חשבה שהיא בת למשפחת אימשניק. חמישה ימים בילתה הילדה אלנה במקום החקירה, הם התייחסו אליה יפה ואף נתנו לה ממתקים. בניגוד לה, "אביה" (המאמץ) יצא משם אפור שיער.

לאחר תום המלחמה בשנת 1945, אמה הביולוגית של אלנה מגיעה לבית  משפחת אימשניק ומבקשת לתת להם את בתה, אך הם מסרבים. מאוחר יותר, שנה לאחר מכן, אמה מגיעה שוב עם אחיה הגדול של אלנה, ואז הילדה משתחררת ללנינגרד עם הבטחה שהיא תבוא אליהם לכל חופשות בית הספר.

אלנה דולגובה השתתפה באפריל 2018, בטקס יום השואה, באירוע הנצחה שהתקיים במוזיאון בית התפוצות.

וכך סופר עליה:

"אלנה הסתגלה למצב החדש, אך מאז שומרת על קשר הדוק עם משפחת אימשניק. כששילה החליטה שהיא רוצה לעלות לישראל לאחר התמוטטות ברית המועצות, היא ידעה שהיא רוצה לקחת איתה את גלינה. בשנת 1992 עלתה גלינה האם המאמצת שלה לירושלים יחד עם אלנה ומשפחתה.

סיפורה של אלנה הוא סיפור מרגש על קשרים שהתפתחו בין המציל לניצול בשנות המלחמה. הקשר שלהם היה כה הדוק שגלינה (האם המאמצת), עזבה את ביתה ברוסיה, שם התגוררה לצד בנה ומשפחתו, כדי לגור עם אלנה (בתה המאומצת) בישראל".

הזוית האישית

תלמידי כתה יב', כתת נעל"ה, מפנימיית חוות הנוער הציוני, השתתפו השנה בתכנית הקשר הרב דורי במסגרת המעורבות החברתית ותיעדו סיפורי ותיקים עולי ברית המועצות, בהדרכתה של המורה ראיסה לזבין ורכזת תכנית הקשר הרב דורי עפרה קידר.

לבדבו - לביידז'ייב
לביידז'ייב (בבלארוסית: Ле́бедзева, לביידזייבה; בפולנית: Lebiedziew; ברוסית: Лебедево, לבדבו; ביידיש: לעבעדעווע; בעברית: לבדוב או לבדובה) היא עיירה במחוז מינסק שבבלארוס, בה התקיימה עד השואה קהילה יהודית גדולה. (ויקיפדיה)

נעל"ה
נעל"ה (נוער עולה לפני הורים) היא תוכנית של משרד החינוך להשגת תעודת בגרות ישראלית לבני נוער יהודים מרחבי העולם. נעל"ה היא תוכנית המאפשרת לצעירים וצעירות יהודיים מרחבי העולם ללמוד במשך שלוש עד ארבע שנים בתיכונים בישראל ולקבל תעודת בגרות ישראלית. התוכנית בנויה כך שאין כל צורך בעברית כתנאי מקדמי ללימודים בתוכנית. התוכנית במימון מלא של משרד החינוך הישראלי ולכן היא בחינם למשתתפיה. המימון למשתתף כולל כרטיס טיסה לתוכנית (מכל יעד בעולם), מימון מלא של הלימודים, ספרים, מחברות כלי כתיבה, ביטוח רפואי, לינה בתנאי פנימייה, דמי נסיעה בישראל, דמי כיס, תקציב ביגוד, כרטיס חיוג ועוד. (ויקיפדיה)

ציטוטים

”חייה השלווים של הילדה אלנה הסתיימו במשפחתה החדשה בגלל ההלשנה. הגרמנים קיבלו מידע, על פיו בני המשפחה החביאו ילדה יהודיה בביתם“