החיים כילד ונער יהודי בפולין

רומי וסבא יעקב
בתקופת הצבא

בצעירותו התחנך סבי בבית ספר יסודי יהודי ולאחר מכן בתיכון פולני. בשנות לימודיו בתיכון אהב במיוחד את מקצועות הספורט ושיחק בנבחרות הכדורעף והכדורסל.

הזיכרונות המשמעותיים של סבי מילדותו מתחילים מהפיקניקים שאליהם נהגו הוא והוריו לצאת ליער גדול מחוץ לעיר הולדתו- לודז'.

בשעות הפנאי היה יושב בבתי קפה והולך למסיבות יחד עם חבריו, היהודים והפולנים.

בקיץ השתתף במחנות נופש של הנוער היהודי, ובשבתות היה נפגש עם חבריו במועדון היהודי.

כמו כן, אהב טיולים ארוכים באופניים, והיה נוהג לצאת למסעות ארוכים יחד עם חבריו.

סבי מספר שעד שנת 1967 הייתה קהילה יהודית גדולה בעירו שהתאפיינה בתרבות עשירה, וכללה בין היתר תיאטרון יהודי שהוריו נהגו ללכת אליו.

בנוסף לכך היה וועד יהודי שדאג לחגוג את החגים היהודיים, לספק מצות ויין כשר, ולערוך ארוחות מפוארות לכל הקהילה.

כמו כן, סבי זוכר שבתור ילד קטן אהב ללכת עם אביו לבית הכנסת בחגים.

במבט לאחור, סבי זוכר את חייו כילד וכנער בפולין כמהנים ומספקים, אך כמובן שמח על החלטתו לעלות ולבנות את חייו בארץ ישראל.

סבי והוריו החליטו לעלות לישראל בשנת 1969.

מספר סיבות הביאו להחלטה זו:

1.       תחושת השונות שנבעה מהיותם יהודים, והאנטישמיות מסביב הפריעו לו ולמשפחתו וחיזקה בהם את הרצון לעלות לארץ היהודים-ארץ ישראל.

2.       ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם מדינת ישראל לאחר מלחמת ששת הימים אשר גרם לאווירה עוינת כלפי היהודים שנותרו בפולין, שבתגובה החלו לעזוב את המדינה ולעלות לארצות אחרות.

3.       מיד עם קבלת צו הגיוס לצבא הפולני, סבי החליט כי לא ישרת בצבא של מדינה שאליה הוא לא מרגיש שייכות. דבר זה היה הגורם העיקרי לעלייתו לארץ ישראל ולגיוסו לצה"ל זמן קצר לאחר מכן.

תיאור העלייה לארץ ישראל:

בפולין לא היו קיימים ארגונים או שליחים מארץ ישראל, אלא היה ארגון בשם "ג'וינט" של הסוכנות היהודית שעזר ליהודים לעזוב את פולין ולעלות לארצות בעולם, ביניהן ישראל.

העלייה לארץ הייתה לגאלית בהסכמת ממשלת פולין, אך הסידורים הקשורים לעלייה נעשו ע"י שגרירות הולנד בפולין, היות וכאמור לא הייתה קיימת שגרירות ישראלית עקב ניתוק היחסים בין המדינות.

העלייה לארץ ישראל החלה בנסיעה ברכבת מפולין לווינה שבאוסטריה.

לאחר שהייה של חודש וחצי בווינה, סבי והוריו טסו במטוס לארץ ישראל. סבי והוריו לא נתקלו בקשיים לפני העלייה ובמהלכה.

הנחיתה בארץ ישראל

עם הנחיתה בשדה התעופה "בן-גוריון", סבי והוריו החלו בתהליך הקליטה:

o       התבצע הרישום של סבי והוריו.

o        נערך תחקיר קצר שכלל בין היתר תשאול בנוגע לקיום קרובי משפחה בארץ.

o       חלוקת סל קליטה.

o       בחירת מקום המגורים: לסבי ולהוריו הוצעו מספר אפשרויות לבחירת עיר המגורים.

הם בחרו בנהריה רק מפני שהשם מצא חן בעיניהם יותר מהשאר.

הקליטה בארץ ישראל

בשנים הראשונות בישראל אביו של סבי עבד בחברת "משקם" אשר העסיקה אנשים מבוגרים בעבודות גינון. אמו של סבי הייתה עקרת בית. סבי שירת בצה"ל. לאחר שסיים את השירות הסדיר המשיך לשירות קבע עד שנת 1996.

היום סבי וכל בני משפחתי חיים במדינת ישראל ומהווים לי דוגמא חיה לחשיבותה של מדינת ישראל לעם היהודי.

"ג'וינט"