החזרה להמבורג

ענבר וסבתא אילה
סבא יופ מברך את ענבר בגיל חודשיים
המסע להמבורג 50 שנים אחרי ליל הבדולח

סבתי אילה, סיפרה לי על אביה, יופ (יוסף) מנחם אוירבך.

אביה נולד בהמבורג שבגרמניה בשנת 1917, בן שמיני מתוך 9 ילדים לבית אמיד. אביו היה סוחר מתכות, בעל חברה  גדולה מאוד. הוא גדל עם אומנת שגידלה אותו ואת אחיו משום שאימו לא הייתה בריאה כ"כ. סבא יופ למד בבית הספר היהודי המרכזי שהיה בהמבורג. לאחר מכן, אימו נפטרה ולכן עבר לגור אצל דודו ודודתו והחל ללמוד בבית הספר התיכוני היהודי "יבנה" בעיר קלן (גרמניה). כשסיים את לימודיו בשנת 1933, נסע לפרנקפורט, והגיע בדיוק בשבת 'החרם הנאצי הגדול'- לכן רצה לעזוב את גרמניה ולעלות לא'י. בשנת 1936 התקבל להכשרה בהלברשטט. בשנת 1938 גם אביו נפטר לאחר שנתפס ע"י הגסטאפו.

הוא עלה לארץ ועזר להקים את קיבוץ 'חפץ חיים', שם פגש חברה מההכשרה (צלה) והם נישאו. הוא חי בקיבוץ והיה פעיל בתנועת הנוער 'עזרא', כתב לעיתון 'שערים', ייסד וערך את עיתון 'הצרור' הקיבוצי של חפץ חיים, ובנוסף היה סגן מנהל בית הספר באזור.

סבא יופ, הוזמן ע"י הסנאט של מחוז המבורג שבגרמניה כדי להשתתף ב'שבוע זכרון' לציון 50 שנים לליל הבדולח.

הוא שהה שם במשך שבוע בין ה-6 ל-13 בנובמבר 1988 במלון חמישה כוכבים עם קרוב ל-40 מוזמנים ובני זוגם מהארץ וכן כ-30 מוזמנים נוספים מחו"ל.

בתוכנית הושמעו נאומים רבים של אנשים חשובים (ראש העיר, רבנים וכמה ילידי המבורג.)

התמונות מן הארוע בהמבורג, בו השתתף סבא יופ

תמונה 3

ברישומים המצורפים הוא מספר על המתרחש בכנס בפירוט רב, הוא רשם בזמן אמת על מה שהיה בכנס וגם מספר בפתיחות בעיתון הקיבוצי של חפץ חיים על המחשבות וההרהורים בעקבות הנסיעה, בדיווח הוא אפילו הוסיף בכתב יד על הנעשה שם בשבת בצהריים.

הרהורים ומחשבות שרשם יוסף אוירבך, יופ, בעקבות הארוע.

חשוב לציין כי אירוע זה היה משמעותי מאוד עבורו ועבור הסובבים אותו.

סבתי סיפרה לי גם כי היה זה בחורף ועל כן אמה, שנסעה גם היא, ביקשה ממפעל המעילים בקיבוץ שבו סבתי מתגוררת (עין צורים), שיוסיפו למעיל הגשם שלה פרווה מבפנים משום שידעו שיהיה מזג אויר קר.

ענבר: הסיפור המלא היה מרגש ומפתיע, אני שמחה שזכיתי להכיר אותו ולשמוע אותו.

גסטאפו