החגים במבט מפעם

אני וורדה בחדר אמנות בביה"ס.
ורדה בילדותה
דודה ורדה מספרת על החגים בילדותה

קוראים לי ורדה שרמייסטר. נולדתי ב1944 בחולון.

בילדותי אהבתי מאוד את חג הביכורים (שבועות), כי כולנו היינו  לובשים לבן, חובשים זרים מאספרגוס, שהיו מאוד קוצניים, ומחזיקים טנא (סלסלה עם פרחים, ירקות ופירות). היינו הולכים לאצטדיון בחולון וכל הישוב היה שותף לחגיגה. היו מכינים מראש תוכנית אומנותית, ובה הצגה על הבאת הביכורים מבית המקדש. בהצגה הכהן הגדול היה קורא את הפסוקים מהתורה, שעסקו בהבאת הביכורים לבית המקדש. הילדים הקטנים היו מביאים את הסלסלות של הביכורים, ורוקדים ושרים משירי החג. לילד שהיה הכהן הגדול היו מכינים אפוד מקרטון, ועליו 12 אבנים כמו בתורה. בבית היינו אוכלי מאכלי חלב, ובעיקר "מלאי" (שזו פשטידה חלבית מקמח תירס) וכדורי גבינה. האווירה בחג הייתה מאוד חגיגית.

“המדינה בתחפושות”

ב- ה’ באייר תש”ח 14 במאי 1948, הכריז בן גוריון במוזיאון תל אביב על הקמת מדינת ישראל. מייד החלה מלחמת העצמאות. אבא שלי, סבא אליהו, היה חבר “בהגנה” מגיל שש עשרה. הוא גויס מייד והשתתף בקרבות המלחמה. כאות הזדהות עם חיילי צה”ל שרק הוקם, התחפשו הרבה ילדים בחג פורים לחיילים. גם אני התחפשתי לחיילת. סבא שלי שהיה כובען, תפר לי כובע מצחייה, שהיה הכובע שחבשו החיילים באותו זמן. הגננת שלי ארגנה את אימהות הילדים מהגן, וביחד הכינו משלוחי מנות והלכו לקריה בתל אביב- שם הוקם מחנה המטה הכללי (מטכ”ל) של חיילי צה”ל. הבנות חבשו כובעי מצחייה והבנים כובעי גרב.

האימהות  מהגן של ורדה עם משלוחי המנות שהכינו לחיילי צה"ל

ילדי הגן של ורדה עם כובעי מצחייה כהזדהות עם חיילי צה"ל

אני מאוד אוהבת ספורט, לסרוג, לרקום, לראות סרטים והצגות, ולצייר על עץ. אני מדריכה קבוצות של מטיילים, במסגרת המועצה לשימור מבנים ואתרים בארץ, ואני מתנדבת במוזיאון לתולדות חולון ,ומראיינת שם תושבים וותיקים שמספרים את תולדות העיר.

בשעות הפנאי אני אוהבת לקרוא, לעשות עבודות יד, לעבוד במחשב, לדבר עם המשפחה, ולהיפגש עם חברות. היום אני עוסקת בהדרכת קבוצות מטיילים ועזרה לאנשים.

הזווית האישית

דודה ורדה: מאוד שמחתי שאחינעם הזמינה אותי להשתתף בתוכנית 'הקשר הרב דורי'. נהנתי לשתף בסיפורי ילדותי, ואהבתי את החיבור בין דור הילדים לדור המבוגרים.

אחינעם: אני מרגישה שהקשר הרב דורי חיבר ביני לבין ורדה. בזכות הקשר הרב דורי נפגשנו יותר. למדתי על ורדה כיום, על הילדות שלה ועל החוויות שהיא חוותה במדינת ישראל כילדה .

מלאי
מלאי (ברומנית: Mălai) הוא מאפה רומני מסורתי זהוב, בין עוגה לפשטידה, אותו מכינים מקמח תירס וממוצרי חלב שונים. את המלאי נהוג לאכול עם גבינה מסוגים שונים וסוכר.

”אבא שלי, סבא אליהו, היה חבר “בהגנה” מגיל שש עשרה. הוא גויס מייד והשתתף בקרבות המלחמה.“