הוריי עלו על אוניית המעפילים רפיח – טובה קורן

סבתא טובה והנכדה ליבי
סבתא טובה בילדותה
מסע לישראל - טביעתה של אוניית המעפילים רפיח והחתונות בקפריסין

שלום, אני סבתא טובה קורן, נולדתי במדינת ישראל בתקופת הצנע. צנע פרושו קושי בהסגת מצרכי מזון. נולדתי ביום חם ורטוב להורים צעירים ובודדים, ללא משפחה מורחבת, בחדרון קטן. ומה לא עשו ההורים הצעירים שאני בכל זאת אפתח את הפה לאכול – הם קנו תרנגול, שאולי ינסה להסיח את דעתי וכך אוכל.

אלו היו ימים לא קלים כשאבא (סבא צבי) נמצא בצבא מרוחק מהבית ואימא (סבתא נטי) מגדלת תינוקת ללא משפחה. היה מחסור רב באוכל, משיגים סוף סוף ביצה והתינוקת אוכלת בקושי חצי…

הייתה לי ילדות שמחה ומאושרת עם משפחה מקסימה מלאת אהבה. מוקפת חברים וידידים. אני ילידת הארץ. נולדתי ביום חם מאוד בחודש יולי בבית חולים בלינסון פתח תקווה.

העלייה לישראל עם האונייה רפיח

במסגרת עלייתם של סבתא נטי וסבא צבי, שהם הוריי, לישראל, הם התחתנו בקפריסין. הם עלו ארצה בשנת 1948, בשנת 1947 ניסו לעלות באוניית המעפילים בשם "רפיח" שהובילה כ-785 מעפילים לארץ בדצמבר 1946 וטבעה ליד האי היוני סירנה. שמה במקור היה "אתינה", טרם העברתה לרוכשים נפגעה וטבעה לאחר התנפצות בסלעים.

התקינו על סיפונה מתקני פח כדי להסוותה לאונית מסע וכל זה על מנת לחמוק מעיני המנדט הבריטי בארץ ישראל. 785 מעפילים נאספו בנמל ביגוסלביה, חלק היו מעפילי הפלמ"ח. 600 מהם היו יוצאי רומניה, 200 מהונגריה וכ-25 מבולגריה. היו שני גרעיני תנועות נוער, 50 קשישים ו-80 ילדים. על פי התוכנית רפיח הייתה צריכה לצאת להפוגה בגלל סערה בים. רב החובל ניסה למצוא מחסה במפרץ האי הקטן "סירנה", הוא מפרץ שקשה לעגון בו. האונייה התנגשה בסלעים נזוקה והמים החלו לחדור לתוכה.

במשך 40 דקות ניסה הצוות להציל חיי אדם: התינוקות נזרקו למים, אנשים החלו לקפוץ, חלקם לסלעים חלקם לתוך המים הקרים בנובמבר-דצמבר.. מכשיר הקשר חולץ מבטן האונייה. "רפיח" טבעה. אחרי שעה המעפילים הועברו למחנות מעצר בקפריסין עד עלייתם לארץ ישראל.

המעפילים הועברו למחנות מעצר בקפריסין עד עלייתם לארץ ישראל, שם סבתא וסבא התחתנו. היו הרבה צעירים במחנה, כשכל ערב מתחתן זוג באותה שמלה ואותה טבעת, כי לא היה להם כלום. את שמלת הכלה סבתא נטי תפרה מסדין. סבא צבי הציל אותה מטביעה במים. שנה לאחר מכן עלו ארצה בשנת 1948. (אבא של שלמה ארצי היה יחד איתם ב"רפיח").

הוריי ואני כפעוטה, עם התרנגול

הזוית האישית

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי. התכנית התקיימה בבית הספר אלחריזי, תל אביב, תשפ"ג 2023, בהנחיית המורה המובילה את התכנית, אתי מונוביץ'.

צנע
מדיניות הקיצוב הייתה מדיניות כלכלית שהנהיגה מדינת ישראל בין השנים 1949–1959, וזכתה לכינוי תקופת הצנע. מדיניות זו באה לידי ביטוי בעיקר הגבלת הרכישה של מזון ומוצרי צריכה. בתחום המזון כל אזרח שובץ לחנות מכולת קבועה שבה קיבל את מוצרי המזון הבסיסיים על פי הקצבה קבועה, תמורת נקודות שהוקצבו לו בפנקס אישי לצורך זה. (ויקיפדיה)

”היתה לי ילדות שמחה ומאושרת עם משפחה מקסימה מלאת אהבה. מוקפת חברים וידידים“

”היה מחסור רב באוכל, משיגים סוף סוף ביצה והתינוקת אוכלת בקושי חצי…“