במוסקבה היה לנו בית גדול

אני וסבתא לינה מתעדות סיפור
בית הכנסת הכוראלי (מוסקבה) - ויקיפדיה
השפות שדיברנו היו רוסית ויידיש

זוכרת שהיה לנו בית גדול, עם חדרים גדולים 250 מטר, שתי קומות. השפות שדיברנו היו רוסית ויידיש. לא היו כל כך מנהגים, רק בקומה השנייה היה מטבח שבו היו מבשלים רק לפסח והיה אסור להיכנס לתוכו כשמבשלים בו. לא היו מאכלים מיוחדים.

העלייה לישראל
ב-27 ליוני 1973, כשהייתי בת 29, עלינו לארץ ישראל (אני, בתי ובעלי). עצרנו בווינה ומשם לישראל. המקום הראשון בארץ ישראל שאליו הגענו היה חברים שלנו בירושלים. הרקע ההיסטורי שבו גדלנו (אני, הוריי ושמונת אחיי) זה השואה וברית המועצות. במלחמת העולם השנייה מתו שלושת אחיי ממחלות לפני שנולדתי.
אבי דויד היה שחקן ורקדן בלט ואמי תאיה טיפלה באחיי. סבא רבא וסבתא רבתא היו אנשי עסקים. אבי נולד באוקראינה ואמי נולדה ברוסיה. לא זכורים לי סיפורים כרגע, שירים אני זוכרת טוב מפני שהם לימדו אותנו. לבתי הספר לא היו שמות, היו מספרים. בית הספר שלנו היה מספר 2. למדנו ברוסית. כל הכיתה היו חברים כולם היו ביחד, המשחקים שהיה נהוג לשחק הם מחבואים והמון כדור רגל. לא הייתי בתנועת נוער אבל יצאתי הרבה עם חברים.
העשרה
ייִדִישׁ (גם אִידִישׁ, יודיש, אִידִית; כנראה קיצור של ייִדיש-דײַטש, "יהודית־גרמנית") היא שפה יהודית השייכת למשפחת השפות הגרמאניות ונכתבת באותיות האלפבית העברי. בימי הביניים נקראה לרוב "עברי-טייטש" או "לשון אשכנז", ולמן תקופת ההשכלה 'ז'רגון'. רוב אוצר המלים היידי הוא ממקורות גרמאניים, בין 20% ל-30% אחוז מהמלים הן ממקורות עבריים וארמיים, והנותר ממקורות סלאביים ולטיניים.‏
בית כנסת הכוראלי של מוסקבה: "בית כנסת הכוראלי של מוסקבה  הידוע גם בכינויו בית הכנסת ברחוב ארכיפובה שנבנה בסגנון הנאו קלאסיציזם, נחשב לאחד מבתי הכנסת היפים במוסקבה". ויקיפדיה
תשע"ו,  2016

ייִדִישׁ

בית כנסת הכוראלי של מוסקבה
בית כנסת הכוראלי של מוסקבה (ברוסית: ?????????? ?opa???a? C??a?o??) הידוע גם בכינויו בית הכנסת ברחוב ארכיפובה שנבנה בסגנון הנאו קלאסיציזם, נחשב לאחד מבתי הכנסת היפים במוסקבה.

”תמיד תאמין“