בית כנסת בניגוד לחוק

סבא אברהם וסבתא זהבה עם רעות
סבא וסבתא בצעירותם
סיפורו של בית כנסת מאולתר, בניגוד לחוק הרוסי, שהוקם בביתה של סבתא זהבה

סבא וסבתא של רעות מספרים לה על בניית בית הכנסת ע"י סבא רבא שלה

בבית משפחת סלוצקי, האבא של סבתא זהבה, היה ניצול שואה שכל משפחתו נספתה, (הוא ששוחרר ממחנה ריכוז בשנת 1945). הוא התחתן והקים משפחה, בשנות החמישים הקים בית כנסת אשר היה באחד החדרים בביתם, עם ארון קודש – הוא עשה זאת בניגוד לחוק הרוסי.

לעיירה בה הוא גר, קראו מיקשביץ והיו בה כחמישים משפחות יהודיות, בשבת בבוקר המשפחות היו מתכנסות בבית הכנסת המאולתר בבית המשפחה, כמו כן, בכל חגיי ישראל היו כולם מתכנסים גם אז לתפילה.

לקראת חג הפסח היו מגיעות הנשים היהודיות לאפות מצות, מאחר וברוסיה לא היו מצות ליהודים. בבית המשפחה היה תנור לבנים גדול ששימש לאפיית המצות. גם ילדי העיירה לקחו חלק באפיית המצות, כפרס על התנהגות טובה הם קיבלו מזלגות לחורר את המצות. ארון הקודש המאולתר של סבא ודיה נמסר למשמרת למשפחה.

סבא וסבתא של רעות עם רעות בילדותה

ניסיונות העלייה לארץ ישראל

בשנת 1956, ההורים של סבתא זהבה נסעו למוסקבה, שם נודע להם שיש מבצע קדש בישראל, בבירור שעשו הם הגישו בקשה להגר לפולין, כי שמעו שמשם יש אפשרות לעלות לישראל, הם סורבו שבע פעמים להגר לפולין, לאחר כשנה, אחרי שסבא ודיה עבר תחקור במשטרת ק.ג.ב (המשטרה החשאית ברוסיה), הם נאלצו לארוז את חפציהם, למכור את הבית, תוך שבועיים.

ב 31 למרץ 1957 הגיעו לפולין, בהמשך נודע להם שגם העלייה מפולין לישראל נאסרה, ולכן לא הייתה אפשרות לעלות ארצה. באותה תקופה נשיא פולין היה הנשיא גומולקה שהיה במחנה ריכוז "מאטהאוזן" עם סבא ודיה. הסבא ביקש פגישה עם נשיא פולין באמצעות עורך דין פולני. הבקשה אושרה ע"י נשיא פולין וכל המשפחה עלתה ארצה בתאריך 05 ינואר 1958.

העלייה ארצה הייתה בהפלגה עם אוניית הנוסעים ירושלים. משם הועברו למעברה. והחלה ההסתגלות לחיים בישראל.

סבא וסבתא של רעות אברהם וזהבה