אני כנער במלחמת ששת הימים

סבא שלי ואני בבית הספר בתכנית
מסעו של בן 14 מירושלים המופגזת ב-1967 לביתו בנצרת עלית

שמי שקד פלג, אני משתתפת בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבא שלי, אילן בלום, יחד תיעדנו את סיפורו.

סבא אילן מספר לנכדתו שקד

חוויה מתקופת הלימודים במלחמת ששת הימים

בשנות ה-60 של המאה הקודמת שרר בארץ מיתון כלכלי כבד והורי חשבו שעדיף שאלמד מקצוע שיקנה לי יציבות תעסוקתית. התגוררתי בעיר נצרת עילית.

לאחר חיפושים רבים הורי מצאו בירושלים את בית הספר לטכנאי בזק. בית הספר שכן בשכונת אבו טור בסמוך לתחנת הרכבת של ירושלים ולפסי הרכבת ואילו הפנימייה הייתה בשכונת רוממה כך שהיינו צריכים לנסוע מהפנימייה לבית הספר ובחזרה.

התחלתי את לימודי בבית הספר בחודש אוקטובר-1966 בחודש יוני-1967 פרצה מלחמת ששת הימים.

שכונת אבו טור הייתה שכונה במזרח ירושלים שהייתה אז תחת שלטון ירדני. בבוקר המלחמה ב-5 ביוני החלו הירדנים לירות בירי בנשק כבד לעבר האזור שבו מוקם בית הספר. מאחר שבבית הספר לא היו מקלטים הסתתרנו בחדרים פנימיים של בית הספר.

לאחר מספר שעות חלה הפוגה בירי לכיוון בית הספר. הנהלת בית הספר הובילה אותנו דרך פסי הרכבת והרחובות הצדדים של שכונת המושבה הגרמנית למקלט ציבורי שהיה בשכונה. מאחר ובאותם ימים לא היו מקלטים בהיקף משביע רצון המקלט היה מלא וגדוש באנשים וצפוף מיותר לציין שאנשים היו לחוצים והיו אנשים שבכו.

היינו צמודים לרדיו שהקליטה בו הייתה בעייתית בגלל הקירות העבים של המקלט. לאחר מספר שעות שהיינו במקלט הוחלט להעביר אותנו לפנימייה ברוממה ואז החל מסע רגלי בין סמטאות צרות ורחובות צדדיים עד שהגענו לבניין הפנימייה ברוממה ששכנה ליד משרדי קול ישראל. מאחר ובפנמייה ובסביבתה לא היה מקלט הורידו אותנו לחדר הדוודים ושם היינו שעתיים.

לאחר שעתיים, הוציאו אותנו מפויחים והובילו אותנו תחנת אוטובוסים של חברת המקשר ומשם באוטובוסים לתל אביב, מתל אביב ולחיפה, מחיפה לנצרת עילית שם ביליתי את שאר המלחמה.

לאחר המלחמה חזרנו לסיום שנת הלימודים בירושלים ולביקור הראשון שלי בכותל המערבי.

זו תמונה שסבא אוהב, צולמה לפני שבע שנים, (סבא באמצע) התמונה  צולמה במשחק כדורגל בורשה

הזוית האישית

נכדה שקד: היה לי מאוד כיף לעשות עם סבא את הסיפור למדתי את העבר של סבא והיה לנו זמן איכות ביחד נהנתי מאוד!

סבא אילן: היה לי חשוב להעביר חוויה מהעבר הרחוק שלי כתלמיד בירושלים לביתי ולנכדים שלי. חשוב היה לי לסייר בכל המקומות שהוזכרו בסיפור המרתק הזה.

דוודים
כמו רדיאטור רק בנוי לבניין

מפויחים
מלאי פיח

שרר
היה

מלחמת ששת הימים
מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה משמונה ורבע בבוקר 5 ביוני עד שש בערב 10 ביוני 1967 (כ"ו באייר - ב' בסיוון ה'תשכ"ז), בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, לבנון, ערב הסעודית ועוד. המלחמה הסתיימה בניצחון ישראלי. (ויקיפדיה)

”היינו צמודים לרדיו שהקליטה בו הייתה בעייתית בגלל הקירות העבים שהיו במקלט“