אלה חיי

סבתא וכל הנכדים
סבתא בצעירותה
התחנות בחיי

שמי טובה, נולדתי בגרמניה בעיר שטוטגרט יומיים לפני הכרזת המדינה יחד עם אחותי התאומה חיה. שמי המקורי, גיטל, ניתן על שם סבתי מצד אבי בשם גיטל שעוברת לטובה בעלייתי לכיתה א'. אחותי התאומה נקראת על שם סבתא של אבי חיה. הוריי היו ילדי רוסיה ופולין שהגיעו לגרמניה אחרי מלחמת העולם השנייה, מדינה שקלטה את ניצולי השואה והקימו עבורם מחנות, שנקראו מחנות עקורים.

עלינו לארץ מגרמניה באוניית "נגבה" בשנת 1949 והגענו לנמל חיפה. שוכנו במחנה עולים סמוך לחיפה ומשם לאחר זמן קצר הועברנו למעברת "אגרובנק" שבגבעת אולגה. שנה וחצי לאחר מכן אבי רכש בית בבית אליעזר. הוריי היו ממקימים השכונה. כל ילדותי נעורי ובגרותי גרתי בבית אליעזר. למדתי בבי"ס קפלן עד כיתה ח’ והייתי בוגרת מחזור ג’.

שיחקנו במשחקי רחוב וחצר כמו: תופסת, שבע אבנים, דג מלוח, מחבואים, סימני דרך, ארבע מקלות ואני הייתי הכי אלופה בזה. החיים לא היו קלים ללא שפה וללא עבודה מתאימה. אמי לא עבדה בחוץ אבל עבדה קשה מאוד בבית בגידול ארבעה ילדים. אבי קונדיטור במקצועו עבד במקומות מזדמנים כמו בניית כבישים וסלילתם, גגן, וכיסוי גגות. אמי גידלה בחצר שהייתה גדולה תפוחי אדמה, תירס, בוטנים, ירקות שונים, ששימשו את בני המשפחה.

יצא לי להכיר הרבה ילדים שבאו מהמושבים הקיבוצים והעיר. בבי"ס למדנו ועבדנו בענפי חקלאות שונים. בתום בי"ס היסודי עברתי לבי"ס החקלאי עירון שבחדרה, זהו בי"ס שבו סיימתי ארבע שנות לימוד. הנטייה שלי לתחום האדמה והטבע היה טבוע בתוכי מאז שזוכרת את עצמי. עבדתי ברפת, בפרדס, במשתלה, בגן ירק במטבח ובחדר האוכל. שירותי הצבאי היה בקיבוץ ראש הנקרה בתקופת מלחמת ששת הימים בשנת 1967. תקופה מעניינת מאתגרת ועם כל זאת יפה.

את בן זוגי הרצל הכרתי בבית ברל בסמינר בשנת 1969 בתום לימודי עברנו לקריית שמונה שם עבדנו בהדרכה ובהוראה. נישאנו בשנת 1972 ונולדו שלושה ילדים. הגענו בשנת 1981 לחדרה, מאז אנו גרים בבית אליעזר בבית בו אני גדלתי. בשנת 1984 התחלתי את עבודתי בסניף הסתדרות המורים בחדרה כמזכירת הסניף במשך שלושים שנה.

בשנת 2012 פרשתי לגמלאות ומאז חיי מלאים בנכדים בגינה היפה והגדולה שלנו בספורט שהיה חלק מחיי לאורך כל השנים וכמובן בתרבות כמו הרצאות הצגות והתנדבות בגני ילדים מזה כעשור.

המסר שלי הוא: חייה ותן לחיות עם כל הטוב והרע שאתה פוגש במסע החיים.

הנכדה אביגיל: לי היה כיף להכיר את סבתא שלי וללמוד על ילדותה, נעוריה בגרותה ועל האדם שהיא.