איך ננציח את השואה – ורה וגבריאלה פרסבורגר

התלמידים מציגים את התמונות
משפחת פרוסבורגר מבודפשט הונגריה
דבורה פרס מנציחה את משפחתו של בעלה, משפחת פרסבורגר

אנו התלמידים: מאי הראתי, מעיין כהן, אליס ברטוב, נהוראי אזולאי ושי ארנפלד משתתפים השנה בתכנית הקשר הרב דורי ביוזמה ייחודית של "הנצחת סיפורי שואה", סיפור עדות של שורדי שואה. היוזמה בשיתוף "בית להיות". במסגרת זו בחרנו בחקר התמונה של משפחת פרסבורגר שנרצחו בשואה. את סיפורם  שמענו מפי דבורה פרס אלמנתו של יהודה פרסבורגר ז"ל, היחיד ששרד מכל משפחתו.

הסיפור של משפחת פרסבורגר שסופר על ידי דבורה פרס (בעקבות התמונה שנמצאה בארכיון)

ישנן שלוש תמונות של המשפחה, בהן מופיעים האנשים הבאים: אבא של בעלה יצחק – ינו פרסבורגר, אימא שלו ושלושת אחיותיו. כולם נרצחו בשואה. בתמונה השנייה מופיעה האימא של בעלה ששמה לאה לבית סידי ובתמונה השלישית מופיעות אחיותיו הקטנות ששמן ורה וגבריאלה.

דבורה לא הכירה אף אחד מהם מכיוון שהם נרצחו עוד לפני שהכירה את בעלה.

האבא לא נספה בשואה, הוא נפטר עוד לפני כן ממחלת סרטן ודלקת ריאות. את האימא ואת שתי הבנות לקחו למחנה ההשמדה אושוויץ, הפרידו אותן ורצחו אותן בתאי הגזים בקיץ בשנת 1944.

התמונה צולמה בבודפשט בהונגריה שבאירופה. התמונה הגיעה לידיה של דבורה דרך בעלה יהודה, שנפטר לפני כ-15 שנה.

תמונה 3

דבורה פרס תרמה סיפור נוסף למאגר המורשת במסגרת תכנת הקשר הרב דורי בה השתתפה בשנה שעברה, לקריאתו לחצו על הקישור: מילדות לחירות

דבורה פרס ובעלה יהודה פרס (פרסבורגר) ז"ל בשנת 1950

הזוית האישית

התמונה והסיפור מאחוריה נכתבו על ידי התלמידים מחט"ב ביניים קציר בחולון והועלו למאגר סיפורי מורשת של תכנית הקשר הרב דורי.

תלמידי כיתות ט' בחט"ב קציר בחולון הנציחו את השואה בדרך מיוחדת ביותר. נוצר חיבור ביניהם ובין "בית להיות" בחולון – מרכז חינוכי לטיפוח תודעת השואה ולקחיה שמהווה בית לניצולי השואה. בארכיון שלהם מצאו התלמידים תמונות שצולמו לפני מלחמת העולם השנייה שאין עליהן הרבה מידע. התלמידים עבדו בקבוצות, יצרו קשר עם בני משפחה ששרדו, חקרו אודות התמונות, מתי צולמו, היכן, מי המצולמים ומה עלה בגורלם ושחזרו את תמונות המקור תוך תשומת לב לפרטים, לסגנון הלבוש, לאביזרים, למיקום ולתאורה.

תהליך ההכנה כלל מפגשי זום בנושאים העוסקים בחינוך לתודעת השואה ולקחיה, חקר אנדרטאות לזכר השואה בארץ ובעולם ויצירות ספרותיות שנכתבו בעקבותיה, הדרכת יסודות הצילום ושמיעת עדויות ממקור ראשון או שני על ידי שורדי שואה או בני משפחותיהם.

התוצרים הוצגו בתערוכת הצילומים, שהתקיימה בתאריך 10.06.22, ברחבת ״בית להיות״, בנוכחות התלמידים, הוריהם, חברי הנהלת ביה״ס, מורים, חברים, שורדי/ות השואה ובני המשפחה של הנספים.

שותפות ושותפים לתהליך ומנחות: חיה כספי – מורה לאומנות, אילנה יוחנן, ליהיא יצחקי-פלדמן – מורות לספרות ומנטוריות pbl, חן שובל – מנהל ״בית להיות״, משפחות השורדים, תלמידי ט'5, ט'6, גימנסיה ״קציר״ – חולון, תכנית הקשר הרב דורי בהובלת המדריכה האזורית אטי סטופיקי.

הצגת שחזור התמונה

אושוויץ
מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ (מגרמנית: Auschwitz) שבדרום פולין היה הגדול במחנות ההשמדה שהקימה גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, ובו נרצחו כמיליון ומאתיים אלף נפשות, בהם כמיליון ומאה אלף יהודים (91%), יותר מבכל אתר אחר במהלך המלחמה. היה זה מחנה ההשמדה שפעל במשך הזמן הרב ביותר (מיוני 1940 עד ינואר 1945 מכל מחנות ההשמדה, ובו הגיע לשיאו תיעושו של רצח ההמונים. בשיאו היה אושוויץ קומפלקס שכלל 45 מחנות שהשתרעו על 40 קמ"ר. (ויקיפדיה)

בית להיות
בית "להיות" הינו מרכז חינוכי לטיפוח תודעת השואה ולקחיה, המרכז מהווה בית לניצולי השואה בחולון והוא פועל בחולון משנת 1998. המרכז מקיים פעילויות לילדים ונוער במסגרות החינוכיות וכן פעילויות לקהל הרחב.

”הסיפור הזה מוקדש לזכר קורבנות שואת יהדות הונגריה“