אופה ואומה בליל הבדולח

אופה עם עפר אבי ויעל דודתי
ת"ז של אופה ואומה
איך אופה ואומה ברחו מהנאצים

שמי עופר רוטר נולדתי ב1971 בעיר חיפה.

פירוש השמות אופה ואומה הוא כינוי לסבא וסבתא בגרמנית.

הרברט צבי וקטה רוטר היו סבא וסבתא של אבי. הם נולדו בשלזיה, מחוז בגרמניה בתחילת המאה העשרים. הם היו ילדים במהלך מלחמת העולם הראשונה. אומה הייתה בת בית אמיד מהעיר ברסלאו, ואופה גדל בכפר מוקראו.

אופה למד רפואה בברסלאו, שם הכיר את אומה שלמדה להיות לבורנטית.

לַבּוֹרַנְט (בעברית: מַעְבְּדָן) הוא אדם, בעל תואר מתאים, העוסק בניהול מעבדה ובפיקוח על העבודה ועל הניסויים שמתבצעים בה. הלבורנט דואג להכין חומרים בתחילת כל ניסוי, לארגן כלים ואף לעיתים קרובות לבצע ולהדגים את הניסוי. תפקיד הלבורנט הוא סידור המעבדה, הכנת החומרים והכלים וביצוע הניסויים והפיקוח עליהם. בקופות החולים, לבורנטים ולבורנטיות לוקחים דגימות שונות (כגון דם, שתן, כיח) מן הנבדקים, וכמה שעות מאוחר יותר בודקים אותו. בתי ספר יסודיים ועל יסודיים, בהם יש מעבדות, מעסיקים לבורנטים. כיוון שישנן מגמות לימוד שונות, וניסויים מתחומי דעת שונים (פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, אקולוגיה), הרי שלרוב הלבורנט צריך להבין בתחומי דעת אלו.

כשעלו הנאצים לשלטון בגרמניה, בשנת 1933, היה אופה סגן המנהל של בית החולים, אך הנאצים אסרו על רופאים יהודים לטפל בגרמנים.

אופה ואומה היו חברים בארגון "מכבי" הציוני.

תנועת מכבי העולמית, ובקיצור מכבי, היא תנועה ציונית ספורטיבית שהוקמה לפי חזונו של מקס נורדאו, הוגה רעיון יהדות השרירים, בנאומו בקונגרס הציוני השני בבזל, 1898. שם התנועה לקוח מכינויו של יהודה המכבי. ויקיפדיה.

כשהנאצים תפסו את מנהל בית החולים אופה החליף אותו. יום אחד, מישהו ניגש אל אופה, והזהיר אותו שהנאצים רוצים לתפוס אותו.

אופה ואומה החליטו לברוח לארץ לארץ ישראל, שהייתה אז תחת השלטון הבריטי. הם ניסו לשכנע את המשפחות שלהם, לבוא איתם, אך הם סרבו. הם הצליחו להשיג כרטיסים לאוניה החוקית האחרונה, מגרמניה לישראל, בנובמבר 1939, מייד אחרי ליל הבדולח. ליל הבדולח הוא הכינוי ללילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938, שבו נערך בכל רחבי הרייך השלישי פוגרום ביהודים. האירוע כונה כך בשל רסיסי הזכוכית הרבים שהצטברו על הארץ כתוצאה מניפוץ הזגוגיות של בתי מגורים, בתי כנסת, מוסדות ציבור ובתי עסק רבים של יהודים תושבי גרמניה. ויקיפדיה תאריך: 9 בנוב׳ 1938 – 10 בנוב׳ 1938

לצערנו כל בני המשפחות שלנו נספו בשואה חוץ מאחד האחים של אופה.

בארץ, הבריטים לא אפשרו לאופה לעבוד בתור רופא, לכן שניהם הצטרפו לקיבוץ בעמק בית שאן, שם הם עבדו בתור חלוצים, ואופה חלה במלריה. שם גם נולדה ביתם הבכורה: עדנה. בשלב מסוים קיבל אופה רישיון לעבוד בתור רופא, והוא הוצב במושב רשפון. שם נולד בנם השני: גדעון שהוא הסבא שלי.

בהמשך עברה המשפחה לחיפה, שם הכיר גדעון את אביבה, סבתי, ושם גם הכיר בנם, עפר, אבי את איילת, אמי.

מעיין: נהנתי מאוד לכתוב את סיפורם של סבי וסבתי, למדתי המון והסתקרנתי מאוד לגבי עברם ועלייתם לארץ.

אופה ואומה
סבתא וסבא בגרמנית

ציטוטים

”אופה ואומה החליטו לברוח לארץ לארץ ישראל, שהייתה אז תחת השלטון הבריטי. הם ניסו לשכנע את המשפחות שלהם, לבוא איתם, אך הם סרבו“