שמונה אחים היינו שמונה ילדים נולדו לי

עם סבא בבית התפוצות
בית הכנסת במרוקו
הזהות היהודית חקוקה אצל סבא שלי יהודי צנוע

סבא אברהם נולד במרוקו בעיר רבאט  להורים שמעון ותמו. להם נולדו שמונה ילדים ורק סבא אברהם ואחיו יעקב נשארו בחיים. יתר האחים נפטרו ממחלות שונות במרוקו.

הקהילה היהודית בראבט

"כמו בקרב שאר קהילות יהודי מרוקו, לאחר הקמת מדינת ישראל החל זרם הדרגתי של עלייה מרבאט לישראל הצעירה. אחרים היגרו בעיקר לצרפת וקנדה. קהילה יהודית בגודל משמעותי התקיימה בה עד לימי מלחמת יום כיפור, שלאחריה נותרו בעיר יהודים מעטים בלבד. בראשית המאה ה-21 חיו ברבאט מספר עשרות יהודים, ופעיל בה בית כנסת אחד ברובע החדש". (ויקיפדיה)

סבא אברהם הוא אבא של אימי רחל, הקרויה על רחל אחות סבי שנפטרה בדמי ימיה, בסביבות גיל 15 במרוקו. סבא מספר שנולד במרוקו בכפר דימנט. הבית היה במבנה קרקע בו ארבעה חדרים. בחדר אחד בישלו ובו היה הטבון. יתר החדרים שימשו ללינה. השכונה בה התגורר הייתה שכונה יהודית ובה התגוררו יהודים בלבד, ללא ערבים. סבא מספר שבזמן הפנאי שיחקו ברחוב כדורגל וכדורסל. בקרבת מקום היה בית כנסת. הלבוש היה צנוע לגברים ולנשים כאחד.

העלייה לישראל

סבא עלה לארץ ישראל ביחד עם אחיו יעקוב, בדרך ארוכה. מהכפר בו הם גרו, הם רכבו על סוסים עד לעיר ומשם נסעו באוטובוסים של השכונות לקזבלאנקה. הם חנו במקום חודש ימים ולנו באוהל. מקזבלאנקה הגיעו לצרפת באנייה במסע שארך 6 ימים. גם בצרפת הם התעכבו במשך חודש ימים, אך שם ישנו בבית מלון. אנייה לקחת אותם לארץ ישראל לנמל חיפה. מחיפה העבירו אותם למושבי תענך. סבא ואחיו יעקוב נשארו במושב אדירים ביחד עם הוריהם.

מושב אדירים

"אַדִּירִים הוא מושב ישראלי בחבל תענך השייך למועצה אזורית הגלבוע. ממוקם כ-6 ק"מ מדרום לעפולה. אדירים נוסד ב-20 בפברואר 1956, ראשון למושבי גוש "חבר" על ידי עולים ממרוקו, מהרי האטלס, במסגרת מבצע יישוב חבל תענך. תושבי המושב היו דתיים ובמקום הוקם בי"ס דתי. המושב שכן ליד הקו הירוק וסבל מחבלות בידי מסתננים ירדניים. בינואר 1959 חובר המושב לרשת החשמל הארצית. כשמם של הרבה מיישובי חבל תענך, שמו של היישוב לקוח מפסוק בשירת דבורה. "אז ירד שריד לאדירים עם". רבותינו דרשו: "אדירים – אילו ישראל, שנאמר: "ואדירי כל חפצם בם" ". שם זה נבחר על מנת לסמל כוח ועוצמה." (ויקיפדיה)

את רעייתו אסתר, סבתי, שעל שמה אני קרויה, אביב-אסתר, סבא הכיר בארץ. הם נפגשו והתחתנו במושב אדירים בינואר 1959. משפחתם הענפה מונה 8 ילדים, נכדים ונינים.

סבא מספר לי על משפחתו: הם היו  "שמונה אחים היינו" וגם לסבי יש "שמונה ילדים נולדו לי".

קהילה יהודית ברבאט
כמו בקרב שאר קהילות יהודי מרוקו, לאחר הקמת מדינת ישראל החל זרם הדרגתי של עלייה מרבאט לישראל הצעירה. אחרים היגרו בעיקר לצרפת וקנדה. קהילה יהודית בגודל משמעותי התקיימה בה עד לימי מלחמת יום כיפור, שלאחריה נותרו בעיר יהודים מעטים בלבד. בראשית המאה ה-21 חיו ברבאט מספר עשרות יהודים, ופעיל בה בית כנסת אחד ברובע החדש.

אדירים - מושב

טאבון