סיפור העלייה של סבתא הרבנית מלכי בינה

סבתא מלכה בינה
סבתא מלכה בינה
סבתא מלכי עלתה לארץ מארצות הברית ואהבה ללמוד וללמד תורה

סבתא מלכה בינה
סבתא שלי נולדה בבולטימור, מרילנד שבארצות הברית. בבית חולים הר סיני, בית חולים יהודי בשנת 1950.   אביה הרב ברוך מיליקובסקי היה תלמיד ישיבת מיר ועבר עם הישיבה לסין בזמן השואה וכך ניצל. אמה לאה וסבתה עטרה התחבאו בכפר בפולין וכך ניצלו, לאחר המלחמה אמה לאה שדיברה פולנית שוטפת היתה מגיעה למינזרים ומצילה יהודים יהודים שהוחבאו שמה.

לאה ברוך והסבתא עטרה החליטו להגר לארה"ב לאחר המלחמה כיון שהיו להם שם קרובי משפחה. בארה"ב אביה ניהל ישיבה תיכונית בבולטימור והיה דמות אהובה ומשמעותית בחיי התלמידים. כיון שההורים שלה היו מהגרים מאירופה, דיברו בבית יידיש ובגיל חמש כהתחילה סבתא ללמוד אנגלית והייתה לפעמים מתבלבלת בין השפות.

סבתא גדלה עם הורים ניצולי שואה וסבתא מספרת שהיה עצב בבית, אבל הם שמחו שהם נשארו בחיים וניסו לעשות כל הזמן כיף לילדים הם היו הולכים לפארקים ולים. בבית הייתה גם סבתא עטרה (סבתא של סבתא) היו לה הרבה מנהגים חסידיים, לדוגמא בעשרת ימי תשובה היו הולכים לבית המטבחיים של העופות לעשות כפרו עם תרנגול. בחנוכה הייתה סבתא משחקת בסביבון עם כפתורים במקום כסף.

סבתא זוכרת מאכלים מיוחדים למשל "קרעפלך" בצק ממולא בשר. שלוש פעמים בשנה נהגו לאכול קרעפלך בערב יום הכיפורים, הושענה רבה וסעודת פורים. בכל פעם שחובטים/מכים על משהו. כמו כן בגלל שסבתא רבתא הייתה ממוצא חסידי, צאצאית של רבי אלימלך מליז'נסק, לא אכלו בפסח מצה שרויה והיו מכינים אטריות של פסח "לוקשלך" ולביבות של פסח, "חרמזלך".

סבתא למדה בבית יעקב כאשר הייתה בכיתה א' היא קיבלה חומש ולמדה לקרוא בו יום אחד קראה לסבתא שלה מהחומש, סבתא עטרה התחילה לבכות ומלכה הקטנה לא הבינה מדוע סבתה עטרה בוכה ושאלה אותה למה? ענתה לה הסבתא "אני בוכה כי אני מתרגשת ואני בוכה כי כשאני הייתי קטנה ורציתי ללמוד תורה אבא שלי לא הרשה לי ללמוד תורה (כי הם היו חסידים). לאחים שלי הביאו מורה ולי לא נתנו ואני שמחה שלנכדה שלי מותר ללמוד תורה.

סבתא הלכה לבני עקיבא ולאחר מכן לתנועת נוער של בית יעקב, אולם בתקופה ההיא גם בית יעקב היו יותר ציונים, סבתא מלכה למדה שירים בעברית כמו "ערב של שושנים" ולימדה את סבתה. כשהייתה בת 17 וחצי סיימה תיכון ובאה ללמוד תורה בישראל, במכללה בבית וגן בירושלים. השנה הייתה 67 לאחר מלחמת ששת הימים וכל מדינת ישראל הייתה בהתרגשות מהניצחון הגדול.

סבתא הגיעה והתאהבה בארץ ישראל ובלימודי הקודש והחליטה להישאר לגור בארץ, בחורה שלמדה איתה הציעה לה את אחיה לשידוך אהרון בינה. השידוך הצליח ומלכה ואהרון התחתנו. החתונה הייתה באמריקה לאחר החתונה נשארו ללמוד עוד שנה שם. סבא למד בישיבה אצל הרב סולוביצ'יק וסבתא עשתה תואר שני ביהדות (ישיבה יוניברסיטי) בניו יורק.  באוניברסיטת Y.U.

כשחזרו לארץ סבתא לימדה עברית ומתמתיקה בירושלים נולדו לה חמישה ילדים משה, יעקב (אבא שלי), חיה , צבי וחנן. בשנת 1982 כאשר רוסיה הייתה עדין תחת מסך הברזל, כיון שהיה לה דרכון אמריקאי נסעה לברית המועצות בשליחות חינוכית מטעם משרד ראש הממשלה. היתה זו אז שליחות עם סכנה רבה. היא הביאה איתה סידורים וחומשים מוחבאים וסיכנה את עצמה. כיון שאהבה מאד גמרא ולימודי קודש החליטה ללמד גמרא כמה נשים סביב שולחן בסלון בבית חברה בירושלים. לאט לאט הצטרפו עוד ועוד נשים ללימודי הגמרא. הייתה זאת הפעם הראשונה שנשים לומדות גמרא בצורה מסודרת.

כאשר לא היה עוד מקום בסלון החליטה סבתא להקים מקום מיוחד, שם יוכלו נשים צעירות ומבוגרות רווקות ונשואות ללמוד תורה, חומש, מחשבה וגמרא. כך בשנת 1988 הקימה סבתא את "מתן" מכון תורני לנשים. היום למתן שבעה סניפים בירושלים, רעננה, חשמונאים, בית שמש, כוכב יאיר, פתח תקוה, תל מונד וכן תכניות לימוד שונות גם בארצות הברית ובאוסטרליה.

בשנת 2002 קיבלה סבתא את פרס נשות הדסה העולמית.
בשנת 2006 קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד מישיבה יונברסיטי.
בשנת 2009 נבחרה לאשת השנה של תנועת אמונה.
בשנת 2013 קיבלה פרס "בוני ציון", עולים מאר"ב שתרמו למדינה מטעם ארגון נפש בנפש.
סבתא מלכה היא פורצת דרך ודמות להערצה ואני גאה בה שהיא סבתא שלי.

"מתן" – מכון תורני לשנים  קישור לאתר "מתן"
"מתן" – מכון תורני לשנים.  תן, מכון תורני לנשים, שמרכזו בירושלים, הנו חוליה חדשה בשרשרת המסורת היהודית בסלילת דרך בלימוד תורה לנשים.
לב העשייה שלנו – לימוד תורה לשמה לציבור רחב ויצירת בית מדרש מעמיק לקבוצות מובילות.
אנו מטפחים צמיחה אישית ומעניקים לתלמידות את היכולת להשפיע במשפחה, בקהילה ובחברה היהודית העכשווית".

"בינה נולדה בבולטימור. שני הוריה היו ניצולי שואה ועסקו בחינוך. אביה היה מתלמידי ישיבת מיר ובזמן השואה שהה בשנגחאי יחד עם שאר תלמידי הישיבה. ב-1967 הגיעה לישראל לצורך לימודי תואר ראשון במכללת ירושלים לבנות. במהלך שנות לימודיה, הכירה את בעלה. לאחר השלמת התואר השני בישיבה יוניברסיטי בניו יורק חזרה לישראל ולימדה בבית הספר אוולינה דה רוטשילד בירושלים". ויקיפדיה

"מתן"
"מתן" - מכון תורני לשנים. תן, מכון תורני לנשים, שמרכזו בירושלים, הנו חוליה חדשה בשרשרת המסורת היהודית בסלילת דרך בלימוד תורה לנשים. לב העשייה שלנו - לימוד תורה לשמה לציבור רחב ויצירת בית מדרש מעמיק לקבוצות מובילות. אנו מטפחים צמיחה אישית ומעניקים לתלמידות את היכולת להשפיע במשפחה, בקהילה ובחברה היהודית העכשווית.

מלכה בינה
בינה נולדה בבולטימור. שני הוריה היו ניצולי שואה ועסקו בחינוך. אביה היה מתלמידי ישיבת מיר ובזמן השואה שהה בשנגחאי יחד עם שאר תלמידי הישיבה. ב-1967 הגיעה לישראל לצורך לימודי תואר ראשון במכללת ירושלים לבנות. במהלך שנות לימודיה, הכירה את בעלה. לאחר השלמת התואר השני בישיבה יוניברסיטי בניו יורק חזרה לישראל ולימדה בבית הספר אוולינה דה רוטשילד בירושלים.

”תמיד ללמוד תורה“

”מתן, סבתא מלכה היא פורצת דרך ודמות להערצה ואני גאה בה שהיא סבתא שלי.“