סבא בנימין כובש את החרמון

אני וסבא בבר מצווה שלי
סבא במלחמת יום כיפור
סבא נלחם במלחמת יום הכיפורים

סבי בנימין כהן מקיבוץ גזית השתתף בכיבוש מוצב החרמון הסורי במלחמת יום כיפור. בשנת 1973 סבא היה בן שלושים ואחת והיה חיל במילואים בצנחנים בחטיבת מילואים 317 בגדוד 567 בפיקודו של סגן אלוף אלישע שלם מקיבוץ רמת יוחנן. מלחמת יום הכיפורים פרצה ביום הכיפורים 6 באוקטובר 1973, בהתקפת קואליציה של צבאות מדינות ערביות כנגד ישראל, בהובלתן של סוריה ומצרים. המלחמה התרחשה בעיקר בסיני וברמת הגולן, ונמשכה עד 24 באוקטובר 1973, יום כניסת הפסקת האש לתוקף. המלחמה הפתיעה את אגף המודיעין של צה"ל, שלאחר הניצחון הגדול במלחמת ששת הימים ב-1967 לא צפה את פתיחתה, ולא את עוצמת המתקפה ומאפייני הלוחמה של צבאות ערב. עם זאת, עד סוף המלחמה הצליח צה"ל להפוך את הגלגל, להתאושש מההלם הראשוני ולנצח במלחמה. בתאריך 21 באוקטובר התארגן פיקוד הצפון לכיבוש מוצב החרמון מידי הסורים שכבשו אותו בתחילת המלחמה. המשימה הוטלה על חטיבת גולני ואילו חטיבת המילואים של הצנחנים 317 אמורה הייתה לכבוש את מוצב החרמון הסורי.

הגדוד של סבא הוטס במסוקי יסעור ממנחת המסוקים בקיבוץ מחניים אל המנחת של מוצב החרמון המרוחק כארבע מאות מטר מהמוצב עצמו. תוך התקדמות זהירה הבין המג"ד שהמוצב נטוש וערך את את אנשיו להתמקמות. בשלב זה סא"ל שלם קיבל הוראה מהפיקוד שתי פלוגות מתוך השלוש לעזור לחטיבת גולני בכיבוש מוצב החרמון הישראלי, וסבא היה בין החיילים שנשלחו. בדרך למוצב הם נתקלו בחיילים סורים שהיו פזורים בשטח. הפלוגות חיסלו אותם ללא נפגעים, והמשיכו בדרכם אל המוצב. באמצע הדרך הם קיבלו הוראה לחזור אל המוצב הסורי. בדרך הם נתקלו בעוד חיילים סורים, וחיסלו גם אותם, אבל אחד מהחיילים נהרג. יומיים אחרי האירוע הסתיימה המלחמה. הגדוד של סבא נשאר בחרמון הסורי ולמרגלותיו במשך כחצי שנה.

מלחמת יום כיפור
מלחמת יום כיפור התרחשה ביום כיפור, והפתיעה את הצבא הישראלי