לימודים אצל המארי

צדקיהו בתכנית בביה"ס מכל"ל
"חדר" בתימן
יושבים על הרצפה ארבעה תלמידים מסביב לספר אחד ולומדים בסלסול ומנגינה

זיכרונות ילדות: לימודים אצל המארי

כהן צדקיהו נולד בעיר רדאע ארץ תימן ועליתי ארצה ב-1949 במרבד הקסמים. בתימן לומדים אצל המארי בחדר. יום יום אותה שעה בבקר מגיעים לחדר אצל המארי, יושבים על הרצפה על שטיח ארבעה תלמידים מסביב לספר אחד ולומדים בסלסול במנגינה תימנית. כך לומדים לקרוא מכל הכוונים. המארי עומד על משמרתו במבט בוחן ודואג שהתלמידים יקשיבו ושכולם יסתכלו בספר.

מתחילים ללמוד משעה שמונה עד שתים עשרה והולכים לאכול ארוחת צהריים בבית. המארי הולך לאכול צהרים אצל הורי התלמידים לפי תור. אחרי האוכל חוזרים ללמוד עד שעה לפני השקיעה. תלמיד שמפריע או לא שם לב ללימודים, המארי שם לו אבן תחת הסנטר ומעל האוזניים כך שלא יוכל לפנות לא שמאלה ולא ימינה. אם זה לא מספיק, המארי מרביץ על הגב עם השוט.

כל יום חמישי עושים חזרה על פרשת השבוע. פתגם נפוץ בתימן "יום אל כמיץ כלץ אל קמיץ" ופירושו יום חמישי מורידים החולצה ומי שלא יודע לקרוא הפסוק בתור שלו המארי מרביץ עם השוט על הגב.

בתימן למדו רק תורה, משנה, גמרא. גם אין חינוך חובה כך שילד בן שמונה בערך יכול ללכת לעבודה. המארי מקבל משכורת מהורי התלמידים.

צדקיהו כהן

תלמיד חונך: רועי כהן ה/1 בית ספר מכל"ל