כלי שעובר במשפחה

הכלי
תמונה של סבתא ושלי
מכתש ועלי

שמי רוחמה. אבקש לספר לכם על גלגולו של חפץ, כלי שעובר במשפחה: מכתש ועלי.

הכלי עובר מדור לדור, עוד ממרוקו משם הגיעה המשפחה של אבא שלי. הכלי נקרא מכתש ועלי. תמונתו מופיעה למעלה.

כלי זה עובר מספר דורות לא ידוע  – לפחות ארבעה דורות. סבתא רבתא שלי אמרה לסבתא שלי שהיא מביאה לה את הכלי ובקשה ממנה שהיא תמשיך להעביר אותו מדור לדור. הכלי שימש לכתישת חומרי גלם ששימשו למזון והיו קשים למאכל כגון: דגנים, קטניות, אגוזים תבלינים ועוד. כמו כן, הכלי שימש לתינוקות שעדין לא יכולים ללעוס את האוכל הרגיל. הכלי עשוי מנחושת שהוא חומר מאוד עמיד וכבד. משקל הכלי שלנו הוא עשרה קילוגרם, העלי שוקל ארבעה קילוגרם והמכתש שישה קילוגרם.

מכתש ועלי מצויים באזורים רבים בעולם אך הם עשויים מחומרים שונים: יש כאלה מעץ, משיש, מנחושת, מאבן ומברזל בהתאם לחומרי הגלם המצויים באזור. החומר שממנו עשוי הכלי מכתיב את השימוש בו ואת עמידותו לאורך שנים. לדוגמה: מכתש ועלי שעשוי משיש ישמש רוקחים כי השיש לא סופג את חומרי התרופה. דוגמה נוספת: מכתש ועלי עשוי נחושת משמש לכל דבר, אבל מה שמייחד אותו זה העמידות שלו וחוזק החומר שמאפשר כתישה של כל דבר כמעט.

במוזאונים בארץ יש אוספים של מכתש ועלי מתפוצות שונות ומחומרים שונים וגדולים.בחלקם יש חתימה של האמן שיצר את הכלי.

הכלי שלנו נמצא היום בבית סבא וסבתא שלי והוא משמש לקישוט. האומן שיצר את הכלי הזה לא השאיר חותם על היצירה שלו.

סיפורו של המכתש והעלי תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבית הספר "ניצנים" בתל אביב, בסיוע המורה טלי.

מכתש ועלי