יוסף (יוסקה) בן יצחק

באר טוביה 1948
סמל חטיבת גבעתי
ניצול שואה ששרד והשתתף בהקמת באר טוביה

יוסף בן יצחק השתתף בתכנית הקשר הרב דורי בבית הספר מבואות בבאר טוביה בשנים 2003-2004. סיפורו נשמר ותועד. כך סיפר יוסף לתלמידה רוני אוחיון:

"אני אחד מניצולי השואה. עברתי את כל המחנות ובאחד עשרה לאפריל השתחררתי מהמחנה ששמו בוכנוולד. נסענו מהמחנה לצרפת, שם היינו 4 חודשים ומשם באנו ארצה, למחנה עתלית.

שהינו שם במשך חודשיים ואחר כך הגעתי לבאר טוביה, מאז אני גר בבאר טוביה.

באר טוביה 1948

באתי לבאר טוביה בתור נוער עולה: למדנו חצי יום ועבדנו חצי יום.

לפני שהתגייסתי לצה"ל השביעו אותי להגנה. בהגנה הייתי בקורס ממכ"פים. אחר כך התגייסתי לצבא.

בצבא הייתי מגויס בבאר טוביה לפלוגה שקראו לה פלוגת מחץ (פל"ם). תפקידנו היה לשמור על באר טוביה והסביבה מפני הערבים. באותו זמן  התארגנה פה באזור חטיבת גבעתי.

מבצע חסידה בתאריך 1 באפריל 1948

המחסור בנשק בארץ היה חמור ביותר ועלול היה לסכן את הלוחמים על עצמאות ישראל. יום אחד הודיעו לנו שמתוכנן מבצע להבאת נשק לארץ באוויר על ידי אווירון. לקחו אותנו לשמור מסביב לבית דרס (כפר ערבי) והודיעו לנו שצריך להגיע אווירון עם נשק. הגענו לבית דרס ואז נדלקו נרות מסביב לשדה תעופה ושמענו הוראות מהאווירון.

האווירון נחת, נפתחו הדלתות ופרקנו את הנשק מהאווירון. הטייס היה טייס אמריקאי והוא המריא בחזרה ב-2 באפריל.  באו הערבים והתלוננו בפני האנגלים שמשהו היה בלילה. באו אנגלים ובדקו ואמרו שלא מצאו שום דבר.

במבצע חסידה הביאו 200 רובים, מקלעים ושפע של תחמושת, וכך נפתח זרם הנשק הקל בשביל ה"הגנה".

תמונה 2

הבסיס של חטיבת גבעתי היה במחנה בית דרס. שם התארגן גדוד 53. אחרי כמה זמן יצאנו לפעולה לכבוש את משטרת נגבה.

בבאר טוביה הייתה מחלקה מגויסת מבני המקום. באו מגדוד 53 וצירפו אותנו לגדוד ומבית דרס יצאנו לנגבה לכבוש את משטרת נגבה. בקרב זה שבו נלחמנו, נפלו שלושה חברי באר טוביה הפעולה נכשלה לא הצלחנו לכבוש את המשטרה.

הזוית האישית

יוסף בן יצחק השתתף בתכנית הקשר הרב דורים עם רוני אוחיון. הסיפור תועד במסגרת פעילות תכנית הקשר הרב דורי, ע"י התלמידים "נאמני מחשב" מכתות ה' – ו'. התכנית התקיימה בבית הספר מבואות, בבאר טוביה בשנים תשע"ג – תשע"ד, שנים 2003-2004. התלמידים לימדו את הותיקים מיומנויות מחשב והותיקים לימדו את התלמידים, פרק בהיסטוריה של המקום והמדינה באמצעות סיפורי חייהם.

תודה למורה המובילה ליטל אנושי, ששמרה את תיעוד הסיפורים מתכנית הפעילות בשנים תשע"ג – תשע"ד.

הפרלמנט – משתתפי תכנית הקשר הרב דורי 2003-2004, ביה"ס מבואות, באר טוביה

מחנה עתלית
מחנה המעצר בעתלית או מחנה המעפילים בעתלית שימש למעצר מעפילים ופעילים במחתרות, וכן כמחנה מעבר לעולים.

”באו הערבים והתלוננו בפני האנגלים שמשהו היה בלילה. “

”באו אנגלים ובדקו ואמרו שלא מצאו שום דבר.“