טריפולי במלחמת העולם השנייה

סבתא יפה ונכדתה רבקה
הנכדה רבקה
הגעת הגמנים לטריפולי

סבתא יפה, הסבתא של רבקה פרידמן מספרת:

"שלום, שמי יפה ממן ( ספר) נולדתי בשנת 1955. אני בת שלישית למשפחה בת תשע נפשות. לאמי קראו מיסה ארביב, ולאבי קראו אליהו ספר. אמי עלתה מטריפולי בירת לוב, ואבי עלה מאלג'יריה. הוריי עלו לארץ עם קום מדינת ישראל בשנת 1948. אבי התגייס לצבא ושרת כחיל סדיר בצה"ל. לאחר כשנה אבי ואמי התחתנו ועברו לגור בעיר באר שבע. אני גדלתי וחונכתי בעיר באר שבע, בבית שמח עם אחי ואחיותיי, היינו משפחה חמה ומלוכדת. אבי עבד בחברת "מקורות", ואמי הייתה עקרת בית. אבי זכרונו לברכה  התייתם בהיותו ילד, ולא היו לו בני משפחה קרובים, אלא  מעט מאוד מכרים ממשפחה רחוקה.

הסיפור שלי

סבא וסבתא שלי חיו בלוב בעיר טריפולי שהייתה תחת השלטון האיטלקי הפשיסטי.

במהלך מלחמת העולם השנייה, בשנת 1941, הגיעו הגרמנים לטריפולי. ובעזרתם של האיטלקים הפשיסטים הם אספו את כל הגברים היהודים הצעירים, על מנת לקחת אותם למחנה עבודה בשם ג'דאו.

אמי סיפרה לי שבלילות, בהם  הגרמנים והאיטלקים  היו מסתובבים  בין הבתים היה פחד נורא. הם פחדו, שבכי התינוקות בבית, ימשוך את תשומת ליבם של הגרמנים. ולכן הייתה להן קערה עם מים וסוכר, וכאשר הגרמנים  הסתובבו ליד הבית,  ואחד התינוקות פרץ בבכי, הם היו מיד טובלים חיתול בד במי סוכר ונותנים לתינוק למצוץ ולהירגע.

המצב בטריפולי הלך והחמיר. יהודי טריפולי  פחדו לצאת מהבית. לילה אחד נשמעו לפתע דפיקות חזקות  בדלת. על מפתן הבית ניצבו חיילים גרמנים  בליווי מספר חיילים איטלקים. הם הגיעו ודרשו מסבא שלי להתלוות אליהם. סבתא ארגנה לסבא מזוודה עם בגדים וכל הזמן מיררה בבכי מר. הם לקחו את סבא שלי לכיכר העיר, ומשם הם היו אמורים להעביר אותם למחנה עבודה ג'אדו. בינתיים הם נשארו כמה לילות בכיכר. באחת ההזדמנויות סבא שלי הצליח לברוח, והגיע חזרה הביתה. מיד עם חזרתו ברחה כל המשפחה מטריפולי לכפר בשם "אמרוס", כפר שבו גרו כל משפחתה של סבתא שלי, שם הם הסתתרו עד סוף המלחמה ומשם עלו לארץ ישראל בשנת 1948.

כפי שציינתי, שנות ילדותי עברו עלי  בעיר באר שבע. בשנת 1974 התחתנתי עם בחיר ליבי רפאל ממן, נולדו לנו שלושה ילדים, הבכורה ליפז נולדה בשנת 1978, בני השני קובי נולד בשנת 1980 והבן  יניר נולד בשנת 1985. בשנה זו פרשתי מעבודתי כגננת לאחר 30 שנות עבודה, שאהבתי מאוד. העבודה עם הילדים נתנה לי תמיד שמחת חיים.

רבקה הינה נכדתי הבכורה מבתי ליפז, הסיפור הרב דורי מוקדש לרבקה נכדתי הבכורה, שחיברה וחשפה אותי לתכנית "הקשר הרב דורי" הנפלאה.

הזוית האישית

סבתא יפה: נהניתי מאוד מתוכנית הקשר הרב דורי , בהנחיית המורה פנינה כץ המדהימה והמיוחדת מבית הספר חב"ד בנות, רחובות, שמחתי מאוד להיות עם נכדתי רבקה במפגשים ומהחוויות בטיול.

שלטון פשיסטי
אידאולוגיה ושיטת ממשל לאומנית טוטליטרית. האידאולוגיה הפשיסטית נוצרה באירופה, במיוחד בצרפת ובאיטליה, בשלהי המאה ה-19 כשיטת ממשל היא התקיימה באיטליה, בהנהגתו של בניטו מוסוליני, בתקופה שבין מלחמת העולם הראשונה למלחמת העולם השנייה. (ויקיפדיה)

מקורות
חברת המים הלאומית של מדינת ישראל, היא חברה ממשלתית הפועלת תחת אחריות המשרד למשאבי המים ומשרד האוצר. החברה נוסדה בשנת 1937 ומספקת כיום כ-80% ממי השתייה בישראל וכ-70% מצריכת המים בארץ. החברה פועלת כמפיק וספק של מים לפי הוראת חוק המים התשי"ט-1959, וכן מפעילה ומנהלת את מפעל המים הארצי בתוקף הסמכתה כרשות המים הארצית לפי חוק המים. (ויקיפדיה)

”הילדים נתנו לי תמיד שמחת חיים, ילדים הם האושר האמיתי.“