העלייה מלוב

סבא יוסי עם פלג ואורי
סבא יוסי בצעירותו
חייו של סבא

סיפורו של סבא יוסי (סיפור העלייה)

סבא נולד בשנת 1943. סבא יוסי, עלה מטריפולי שבלוב להורים אבא שלום ואמא מתילדה. בשנת 1949, עלינו לאוניית "עצמאות" עם חמישה אחים וירדנו עם שישה אחים (תוך כדי הפלגה נולדה האחות הקטנה שנקראה בשם עצמאות). אוניית "עצמאות", הגיעה לחיפה ומשם לקחו אותנו למחנה עתלית, שהיה פעם מחנה צבאי של הצבא הבריטי. כל העולים שהגיעו לארץ שהו בצריפים כשבועיים. משם הועברנו למחנה עולים בית ליד. כל משפחה קיבלה אוהל הודי וישנו על מזרוני קש ומיטות ברזל. בתקופה הזו ירדו גשמים והרוחות היו כה עזות עד כדי שהפילו את האוהלים.

מקצוע

התחלתי לעבוד בגיל 12 בערך. עבדתי בחופשות בית הספר ובסוף יום הלימודים. עבדתי בעבודות שונות כגון: חלוקת לחם, מאפיה, חקלאות וקטיף צמר.

בגיל 16, הלכתי ללמוד הכשרה מקצועית ומכונאות רכב.

בזמני הפנוי שיחקתי כדורגל בנוער של הפועל אשקלון ולאחר כך, שיחקתי במכבי אשקלון בקבוצת הבוגרים.

צבא

התנדבתי לגדנ"ע (גדודי נוער עברים) בגיל 12. גדנ"ע מכינה אותך לצבא: קליעה למטרה, ניווט ומסעות, ריצת שדה, קפיצות, זריקת משקלות, טיפוס על חבל, שחיה. שירתתי בחיל השריון בתור מכונאי בבית ספר לשריון. לאחר כשלוש שנים נשלחתי לבית ספר לקצינים.

לחמתי במלחמות ישראל: ששת הימים, יום כיפור, שלום הגליל ובין המלחמות.

שירתתי בצבא 24 שנים בסך הכול והשתחררתי מהצבא בדרגה רב סרן.

יהדות ומסורת

יהדות לוב ותוניסיה עושים בסיסה. הבסיסה עשויה מתערובת של חיטה ושעורה, שקדים, תמרים, סוכר ותבלינים (יש המוסיפים סוכר ושמן). הטקס נעשה לזכר סיום בניית המשכן וחנוכת הבית של המשכן. הכנסת הזהב לבלילה היא לזכר כל מי שתרם להקמת המשכן (וגם סגולה לפרנסה טובה). מערבבים עם מפתח ואומרים "יא יפתאח" – ה' הפותח ( אתה ה').

בלא מפתאח – בלי מפתח.

תרזקנה – תן לנו מטובתן.

ותרזק מנה – וניתן גם אנו לאחרים.

יתו עטאי – אתה נותן.

בלא מנה – בלי תמורה.

בוחשים את הבלילה עם המפתח, יוצקים שמן על האצבע.

פירוש המפתח הוא:

מ' – מטר-פתח לנו את השערים

פ' – פרנסה

ת' – תחיית המתים

ח' – חייםחינה

סבתא מתילדה היתה מכינה אוכל לליל הסדר 3 ימים לפני, כדי להספיק להאכיל את כל האורחים. היו לפחות 20 אורחים. סבא שלום היה אחראי על הסדר.

סבא יוסי מכיר את סבתא רחל

הכרתי את סבתא רחל, בחברת פסחים שבאשקלון, שם עבדה כלבורנטית. אחרי מלחמת יום כיפור התחתנו בתאריך 19.8.74. וגרנו במצפה רמון כשנה וחצי ולאחר מכן, חיינו בבאר שבע, שם שירלי נולדה. לאחר מכן, עברנו לגור בבית החדש באשקלון, שם נולדו אסנת (אמא של פלג) וגילי.

פלג: אני נהניתי מאוד. היתה לי חוויה מדהימה וגם היה לי זמן איכות עם סבא שלי.

אורי: נהניתי להיות עם סבא של פלג, זו היתה חוויה מדהימה.