העלייה לקנדה הסתיימה בישראל

נועה וסימו - קשר רב דורי
סימו ואחיו במרוקו
"כל עכבה היא לטובה!"

שמי סימו סבח נולדתי במרוקו בשנת 1949 בעיר קזבלנקה אני וששת אחיי. בשנת 1956 אחד האחים, אלברט, עבר לגור בקנדה. הוא שלח שלח אדם מומחה לטפל בנושא הוצאת דרכונים למשפחה כדי שנצטרף איליו לקנדה. הוא לקחת אותנו לבדיקות לשם הוצאת דרכון לקנדה.

סימו ואחיו במרוקו

במקום לקנדה הגענו לישראל
השנים עברו, יום אחד, בשנת 1963, הגיע אדם, נציג מהסוכנות היהודית ואמר לנו: "תביאו את הדרכונים שלכם, אני אטיס אתכם לקנדה". וכך עשינו. לפתע בשלוש לפנות בוקר הגיעו אנשים אשר העלו אותנו לאוניה המפליגה "לקנדה". האוניה יצאה ממרוקו הפליגה לצרפת. שם הורידו אותנו במחנה העולים,  מחנה היהודים, קונדרנס שבמרסיי ומשם המשכנו לארץ ישראל.

האח הגדול, אלברט, שמע שאנחנו בארץ ישראל ומאוד כעס עלינו והוא לא דיבר אתנו עשרים שנה! הורינו היו תמימים מאוד וחשבו שבאמת נגיע לקנדה. אך גם כשהגענו לשדה תעופה לוד וראינו שאנחנו בארץ ישראל, לא היתה לנו ברירה, כבר היינו בישראל.

במקום לירושלים הגענו לקריית גת

כשהגענו לישראל בשנת 1963, בקשנו מנציגי הסוכנות היהודית, שיתנו לנו לגור בירושלים, לשם הורי חלמו להגיע. ושוב הם היו כל כך תמימים. העלו אותנו למונית במחשבה שאכן נגיע לירושלים אך הורידו אותנו בקריית גת. שוב פעם נציגי הסוכנות עבדו עלינו.

בסופו של דבר, השתקענו בקריית גת ובנינו בית בישראל. תודה לאל ברוך השם, גדלנו שישה אחים ללא אבא, למדנו והצלחנו בחיים, הסתדרנו וכולם נשואים עם ילדים ונכדים.

כמו שאומרים: "כל עכבה היא לטובה!".

העשרה
"כל עכבה היא לטובה":"הביטוי כל עכבה לטובה נושא עמו מסר מנחם ואופטימי: העיכובים בדרך סופם להביא ברכה. (המילה עכבה היא מהשורש עכ"ב שפירושו עצירה, התמהמהות). הביטוי העברי מיוחס לחיד"א (רבי חיים יוסף אזולאי), בן המאה השמונה עשרה. בערבית מדוברת קיים ביטוי דומה: ?? ?????? ???? ????, והוא כנראה המקור לביטוי שהשתמש בו החיד"א".

מחנה היהודים, קונדרנס, מרסיי: "מחנה עולים, של יהודי מרוקו, במרסיי שבצרפת. זהו מחנה מרסיי, שנמצא בדרום צרפת וזכה לכינוי "מחנה היהודים", על שום אלפי היהודים שעברו בו בין השנים 1944 – 1965".

סרט מחנה העולים במרסיי – אנציקלופדיה ynet

כל עכבה היא לטובה
הביטוי כל עכבה לטובה נושא עמו מסר מנחם ואופטימי: העיכובים בדרך סופם להביא ברכה. (המילה עכבה היא מהשורש עכ"ב שפירושו עצירה, התמהמהות). הביטוי העברי מיוחס לחיד"א (רבי חיים יוסף אזולאי), בן המאה השמונה עשרה. בערבית מדוברת קיים ביטוי דומה: ?? ?????? ???? ????, והוא כנראה המקור לביטוי שהשתמש בו החיד"א.

קונדרנס- מחנה היהודים
מחנה עולים, של יהודי מרוקו, במרסיי שבצרפת. זהו מחנה מרסיי, שנמצא בדרום צרפת וזכה לכינוי "מחנה היהודים", על שום אלפי היהודים שעברו בו בין השנים 1944 – 1965.

”האוניה הפליגה ממרוקו לצרפת. שם הורידו אותנו במחנה העולים קונדרנס במרסיי ומשם המשכנו לא"י. “

”"כל עכבה היא לטובה!".“