העדה המסורתית

העפסה
העפסה
עלייתה של סבתא לארץ וחפצים יקרי ערך לליבה

שמי רומי אני משתתפת בתכנית הקשר הרב דורי, יחד עם סבתי קלרט נגר.  במפגשים סבתא סיפרה לי את סיפורי המורשת המשפחתית.

סבתי, קלרט, נולדה בעיראק בעיר בגדד, בשנת 1933, לבית משפחת סמורלי. בשנת 1951, סבתא עלתה עם משפחתה ובנה הבכור לישראל.

4 שנים לפני שסבתא רבתא שלי נפטרה, היא נתנה לכל אחת מבנותיה צמיד עשוי זהב טהור, בכדי שהיא תעביר אותו בירושה לביתה הקטנה. מאז שהצמיד הגיעה לידיה של סבתי, היא לא הורידה אותו מידה כמעט אף פעם. כיום, צמיד זה נמצא ברשות משפחתי למעלה מ- 60 שנה.

יהדות ומסורת

יש מנהג עיראקי שעושים אותו לכל בת או בן בכור במשפחה. שמים להם מן תכשיט מיוחד על הבגדים או על העגלה. את אותו תכשיט מיוחד מכין צורף מזהב טהור. לתכשיט זה קוראים "עפסה".

לפי האמונה העיראקית תכשיט העפסה, נותן מזל טוב לאותו תינוק בכור ושומר עליו מכל דבר רע שיכול לקרות לו.

בתור ילדה קטנה סבתי גדלה בעיראק בעיר הבירה בגדד ברחוב רזי. לסבתי לא כל כך היו צעצועים בבית אבל ברגע שסבתי חלתה במחלה קשה, הוריה קנו לה דובי גדול (בערך בגודל שלה), ובו היא היתה משחקת כל הזמן.

בשעות הפנאי, היא היתה יוצאת לגינה ומשחקת עם חברים בקפיצה בחבל, בכדורי טניס, שהיו עפים לגינה ממשחקי הטניס שהיו משחקים ליד ביתה ובעיקר הם אהבו לשחק בסביבונים מעץ (הם היו משחקים בסביבונים גם כשלא היה חג חנוכה).

רומי: נהניתי לעבוד יחד עם סבתא וללמוד עליה דברים שלא ידעתי לפני כן.

עפסה