הכל נשאר במשפחה

דב והראל בשיעור מחשב
היסטוריה משפחתית של משפחת גורן - סיפורו של טומיגן

המשפחה שלי
אבא שלי עלה ארצה בשנת 1921, ללא משפחתו , לאחר שהשתתף במלחמת העולם הראשונה כקצין בחיל תותחנים .

אבא קצין תותחנים במלחמת העולם הראשונה
בהליכי הקליטה בארץ גייסו אותו ל"משטרה מעולה לפקד על המחלקה היהודית שהמרכז שלה היה במשטרת ראש פינה . בעקבות סכסוכים בנושא סמכויות בין המפקדים האנגלים והערבים הוחלט לפרק את המחלקההיהודית . עם פיזור השוטרים היהודים , אבא שלי הצטרף לקיבוץ משמר העמק . מאחר ולקיבוץ הצעיר היו בעיות כלכליות שלחו קבוצות חברים לעבודות חוץ ,ואבא שלי עבד בבנין בהקמת בית החולים בעפולה .

הקיבוץ פיזר חברים לעבודות חוץ במקומות שונים , ואבא שלי נשלח לירושלים אך נוצר נתק בינו לבין הקיבוץ והוא נשאר לגור בעיר ולעבוד בפיצוץ סלעים להכשרת הקרקע .
אמא שלי עלתה ארצה בשנת 1922 ולמדה להיות אחות מיילדת בבית ספר לאחיות בירושלים. במסגרת הפעולות המשותפות של הנוער בירושלים אבא שלי הכיר את אמא שלי והם התחתנו בשנת 1927.

גרנו בירושלים בשכונת מעונות עובדים , שהיתה ברחוב עזה עד שנת 1937 ואז עברנו לתל אביב . במשך תקופה זו נולדה אחותי, ניצה ונולדתי אני . במשך תקופה קצרה עבד אבי בהעברת חול לבניית נמל תל אביב באמצעות גמלים . הודות לידע שלו באנגלית , ערבית ,ושפות נוספות  הצטרף לצוות העובדים בבית המשפטבתל אביב .

במשך הזמן הורחבו סמכויותיו והוא היה אחראי לפעילות הכספית של בתי המשפט מרחובות עד חדרה .אבא שלי המשיך בעבודתו במסגרת בית המשפט עד צאתו לגימלאות .אמא שלי ,עבדה כאחות בטיפתחלב וכאחות בבית ספר.

גרנו ליד ככר דיזנגוף ובל'ג  בעומר היינו  שורפים בובה בדמות  היטלר ומוסוליני במגרש גדול שברבות
שנים הוקם עליו קולנוע הוד ואח'כ תיאטרון הקאמרי.

מחופש בכיכר דיזנגוף

מחופש בכיכר דיזנגוף

במלחמת העולם השנייה נפגע איזור המגורים שלנו בהפצצה על ידי האיטלקים והמשפחה עברה לרמת גן. אמא שלי התחילה לעבוד בבית ספר יהל"ם כאחות בית הספר. לאחר תום מלחמת העולם השנייה חל מתח בין הישוב היהודי בארץ , פעילות קבוצות המחתרת השונות , ולאחר כ"ט בנובמבר, המועד בו הוחלט באו"ם
שיש לחלק את הארץ בין היהודים לערבים, היה ברור שצריך להיות מוכנים למלחמה .

בוקר אחד הודיע אבא שלי לילדים- אחותי ואני , שהולכים לבקר חבר שלו שגר לא רחוק . החבר יצא אלינולגינה הסמוכה כשהוא נושא חבילה עטופה בשמיכה . התרחקנו מהבתים הסמוכים והחבר הוציא מתוך החבילה תת מקלע מסוג "טומיגן". הסבירו לנו איך הנשק פועל ובקשו מאחותי ,שהייתה כבר בת 17 , לירות מספר כדורים.
ניצה עם הטומיגן

ניצה עם הטומיגן

תמונה 2
לאחר מכן ,הסבירו לנו כי הנושא כולו סודי ,ואסור לספר עליו. כדי להבטיח את שלמות המשפחה הצטלמנו והעברנו העתק לכל קרובי המשפחה בארץ , כדי שיוכלו לזהות אותנו , במקרה של אסון . לשמחתנו ,הוקמה
מדינת ישראל , אף אחד מהמשפחה לא נפגע , והתמונה המשותפת נשארה רק מזכרת .

משפחת גורן