החיים במעברה

סבא ואני בתכנית הקשר הרב דורי
סבא ואני מתעדים את הסיפור
איך מצאו את סבא

איך חיו במעברה?

סבא מנחם שמש והנכד יהלי משתתפים השנה בתכנית הקשר הרב דורי, יהלי העלה את סיפורו של סבא מנחם על החיים במעברה:

סבא מנחם מספר: "נולדתי בשנת 1939 בעיראק בעיר בצרה. כשעלינו לישראל, גרנו במעברה, גרנו שמונה נפשות באוהל אחד. לא היה ברז מים ושירותים באוהל. השירותים היו בחוץ ומשותפים לכולם. פחון היה משמש למקלחת. כל אחד הגיע עם דלי מים להתרחץ. אני זוכר שבשנת 1951, היה קור עז וירד מבול של גשם שנמשך כמה ימים רצופים, היו ממש שיטפונות"

סבא סיפר לי שבאו אז אנשים מהסוכנות ואספו את הילדים הקטנים וסבא שלי היה ביניהם. חילקו את הילדים והעבירו אותם  לקיבוצים ולמשפחות שלא היה להם ילדים. כעבור שבוע הפסיק הגשם ואבא של סבא שלי, סבא רבא, ראה שלא החזירו את הבן שלו, שזה סבא שלי, אז הוא קרא לבתו הגדולה שהייתה גרה במגדיאל (עכשיו קוראים למגדיאל הוד השרון). סבא רבא אמר לבתו: "לכי תחפשי את אחיך" ואז היא הלכה למנהל המעברה ושאלה אותו לאן לקחו את אחיה, את סבא שלי? האיש האחראי סיפר לה שלקחו אותו לאחד הקיבוצים. היא לא ויתרה והמשיכה לחפש עד שמצאה את אחיה, את סבא שלי אצל אחת המשפחות והחזירה אותו הביתה.

סבא מנחם: הרגשתי טוב כי הייתה לי הזדמנות לספר לנכדי חלק מהסיפורים שלי.

יהלי: הרגשת שהיה לי כיף להיות עם סבא ולא ללכת ישר אחרי הלימודים הביתה.