המנדט הבריטי בארץ ישראל

שושנה ודניאל
שושנה ומשפחתה בשנת 1943, שושנה הצעירה
זיכרונות ילדות של שושנה בתקופת המנדט הבריטי

אנו התלמיד: דניאל אדגו, לומד בבית הספר:  'התומר', נס ציונה, מתעד את סיפורה של: שושנה אשכנזי.

שושנה מספרת על עליית הוריה לישראל מתימן

בשנת 1923 בתימן, הגיע שליח מישראל ואמר למשפחתי להתכונן לעלייה לישראל. הם הלכו ברגל לעיר עדן בה התאספו כל היהודים. בדרך עברו תלאות קשים מאוד, אחים של אמי נפטרו מרעב ואחרים נשדדו, רק אמי, דודתי, סבי וסבתי נשארו בחיים.

סבי אימץ תלמיד יתום בשם יחיאל זכריה ואותו חיתן עם אמי, רבקה על מנת לעלות עם המשפחה לארץ ישראל. בארץ כשאמי הייתה בת 12 והתלמיד היתום היה בן 14 הם מימשו את נישואיהם.

בשנת 1927 הם עלו לישראל והדרך הייתה מאוד קשה, אנשים מתו ממחלות, נשדדו והוכו. כשהגיעו לארץ הם התגוררו בתל אביב.

החיים בישראל

הורי גרו בצריף מול הים בתל אביב. במהלך השנים נולדו להם ארבעה ילדים וביניהם אני, שושנה הקטנה. נולדתי בשנת 1936. באותה עת, כששלטו הבריטים בארץ פרצו פרעות עם הערבים שהרגו המון יהודים על ידי צלפים שירו מהמסגד ביפו לכיוון העיר, ברחנו והסתתרנו בצפון תל אביב, היה הרג גדול ואזעקות רבות. לישראל היו שלושה ארגונים: ההגנה, ארגון צבאי לאומי ולוחמי חירות ישראל. ארגונים אלה מיררו את חייהם של הבריטים ושמרו על חיי התושבים המעטים שנשארו בתל אביב לפני קום מדינת ישראל.

הערבים פרצו וזרקו פצצות לחצרות היהודים. אבי, שהיה אז בן 32 וסבתי נהרגו בחצר ביתם. אני הייתי בת שנה ואמי בת ה-28 נשארה עם ארבעה ילדים ועם סבי. גדלתי ללא אבא וסבתא, אמי עבדה מהבוקר עד הלילה בזמן שאחותי הגדולה גידלה אותי ואת אחיי.

כשהשלטון הבריטי הסתיים והבריטים עזבו את הארץ, הקמנו את מדינת ישראל ואז פרצה מלחמת השחרור והייתה עלייה גדולה לארץ ישראל. כך נולדה המדינה.

בילדותי גרנו ברחוב הכובשים בתל אביב והיו לי ארבע חברות שגרות לידי, היינו קרובות וכל יום בחופש הגדול היינו בים ואחה"צ היינו משחקות יחד. חברתי בת שבע למדה תפירה והייתה תופרת לנו בגדים.

את כיתה ח' סיימתי בבית ספר זרובבל בתל אביב. עבדתי בבקרים בתור פקידה ואחה"צ למדתי. בכיתות ט'-י' למדתי בבית ספר תלפיות, הייתי במכבי צעיר ועסקתי בספורט.

בגיל 18 התגייסתי ושירתתי בגבעתי, עסקתי בכתבי סתר (העברת מברקים למפקדים). חצי שנה לאחר שחרורי התחתנתי ונולדו לי שלושה בנים.

בהמשך, למדתי הנהלת חשבונות סוג 3 ועבדתי בתור מנהלת חשבונות בחברות גדולות: יצוא, אופנה, כימיקליים.

אמי, אחיי ואני הצעירה

על ט"ו בשבט בארץ

קרן קיימת לישראל היו אוספים תרומות, בכל יום שישי היו חייבים לשים מטבע בקופסת הקרן. בכסף הזה הקרן הייתה קונה אדמות וכל התלמידים היו מקבלים שתיל עץ. שתלנו יערות בגליל וגם באזורים מסביב לעיר תל אביב. היו שירים וריקודים וזה היה יום שמח וחילקו לנו מפירות העצים. גם בגשם ובבוץ היינו חופרים ושותלים מבלי להתחשב במזג האוויר.

קישור לסרטון על חגיגת טו בשבט עם קום המדינה

שושנה: נהנתי מאוד לספר לתלמידים דניאל וליאם על ילדותי בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי.

דניאל: סיפור חייה של שושנה מעניין ומרגש. שמחתי להכיר אותה ולמדתי על החיים בארץ לפני קום המדינה.

המנדט הבריטי
"שלטון המנדט" -הוא כינוי מקוצר לתקופת שלטון בריטניה בארץ ישראל, שהחל מתוקף המנדט שקיבלה מחבר הלאומים (ויקיפדיה)

”הקמנו את מדינת ישראל ואז פרצה מלחמת השחרור והייתה עלייה גדולה לארץ ישראל, כך נולדה המדינה. “