כפיות הכסף של סבתא רבה

סבתא רבא סטפי בביקור בשכונתה בגרמניה
כפית וכף שהגיעו מביתה של סבתא רבא שלי
כיצד הגיעו הכפיות מגרמניה לארץ ישראל

סבתא שלי עליזה רווה נולדה ב 1948 בישראל.

סבתא סטפי נולדה בגרמניה, את הסיפור הבא היא סיפרה לבתה עליזה(סבתא שלי) והיא ספרה לי –

בבית של סבתי מונחות על מדף בארון, שתי כפות מקושטות שעליהן יש חריטה של האות G ולידן חמש כפיות באותו סגנון, וגם עליהן חרוטה האות G. תמיד סקרן אותי לדעת מה מספרת האות G עליהן ומאיפה הן הגיעו.

כשסבתא רבא שלי, סטפי, הייתה בגיל עשר  בערך, היה בביתם סכו"ם, עשוי מכסף טהור ועליו האות G.

היא סיפרה למשפחתה שבבתים העשירים, היו מסמנים את כלי האוכל באות הראשונה של שם המשפחה. שם משפחתה של סטפי היה: גולדמן והאות G זה האות הראשונה באנגלית Goldman.

כשהיהודים התחילו להרגיש שהם בסכנה, אמא של סטפי השיגה לה אשרת כניסה לארץ ישראל שרק איתה אפשר לעלות לארץ. על פי דיני מדינת ישראל, אזרח זר המבקש להיכנס למדינת ישראל צריך לבקש אשרה על פי חוק הכניסה לישראל. מכלל זה יצאו עולים חדשים מתוקף חוק השבות או אזרחי מדינות עמן למדינת ישראל יש הסכמים דו-צדדיים (האיחוד האירופי) או חד-צדדיים (ארצות הברית, אוסטרליה) המקבלים אשרה עם כניסתם לישראל.

סטפי נשלחה מהבית עם שתי מזוודות ענקיות. באחת מהן אמה שמה דברים חשובים, וגם את הסכו"ם כדי שלא ייפול לידיהם של הגרמנים.

במזוודה השניה, תושבי העיר שמו הרבה חפצים יקרים, ותכשיטים, כדי שתשמור עליהם בארץ בשבילם.

סטפי עברה תחנות רבות ובאיטליה נגנבה לה המזוודה עם החפצים של האנשים. המזוודה הראשונה הגיעה לארץ בשלום, עם סבתא רבא סטפי ובה היה גם הסכו"ם. הכפות והכפיות האלו הן מזכרות בודדות שנשארו לסבתא, מבית משפחתה של אמא שלה (סבתא רבא שלי) בגרמניה.

סטפי סיפרה לבתה עליזה(סבתא שלי) והיא ספרה לי.

הזוית האישית

עומר: למדתי הרבה על סבתא רבה סטפי ואיך היא הגיעה לארץ. למדתי שבבתים העשירים היו מסמנים את הסכו"ם באותיות. ואני שמח להיות הנין שלה.

סכו"ם
סכין,כף,ומזלג

ציטוטים

”סטפי נשלחה מהבית עם שתי מזוודות ענקיות. באחת מהן אמה שמה דברים חשובים, וגם את הסכו"ם כדי שלא ייפול לידיהם של הגרמנים“