My life – Ella

הצטלמנו כדי לזכור את כל המפגשים
I lived in Romania
my life

אלה רויזמן נולדה בשנת 1946 לבית משפחת כהן, ברומניה בעיר קונסטנצה.  קונסטנצה (ברומנית: Constanţa) היא עיר נמל רומנית על חוף הים השחור, בירת מחוז קונסטנצה, ברומניה. העיר נחשבת ל"בירת הקיץ" של רומניה. בעיר מספר רב של מוזיאונים, מבצרים ומבנים קלאסיים, כמו כן חופים רבים משתרעים בקרבתה. הנמל הוא אחד הגדולים באירופה, והוא היחיד בים השחור שמאפשר עגינת אוניות גדולות. הנמל יכול לשמש שער כניסה למערב ומרכז אירופה וכן לרוסיה וארצות אחרות באזור. (ויקיפדיה)

Eu m am nascut in Romania orasul constanta port la marea neagra

Familia mea a fost:mama,tata,frate si eu.noi sintem gemeni . eu am doi copii baiat si fata.sotul meu amurit in Israel  petah-ticva unde am stat. acum sint vaduva . eu stau in hostel. Eu merg dimineata  la moadon. E  bine acolo . dimineata este sport ,apoi  masa de dimineata . facem ulpan ivrit de doua ori pe saptamina. In ziua de luni  este ceramica.este si ora de  cusut .noi facem si arta diferite lucruri. La prinz mincam,salata,supa,carne cu legume cu paste fainoase. La ora doua mergem acasa.

Tata si mama au trait in constanta oras port la marea neagra . tata cohen Gabriel a fost deportat in transnitria la lagarul vapniarka. Acolo a muncit greu,mincare rea,stateau in bordei in frig .de spalat nu aveau apa. Carau apa de la o fintina departe. Tata era talentat la desen. El a desenat pe foi simple  aspect din viata  din lagar si portrete diferite ale paznicilor soldati romini si prizonieri evrei. La sfirsitul razboiului au fost trecuti inapoi in Romania de soldatii romini. Desenele le-a salvat. El le-a predate la muzeu la  bucuresti capitala romaniei.dupa revoltia din Romania,toate desenele lui au ajuns la ierusalim la  yad vasem.sint expuse la noua sectie. Am fost acolo la muzeu si am vazut tot.mamea mea afost la munca fortata la sapat transee linga constanta.

אלה רויזמן משתתפת בתכנית יחד עם התלמידה עדן זיגלמן, ששמעה את סיפור חייה

live