תן חיוך הכל לטובה

אביגל וסבא עובדים יחד על הסיפור.
סבא אלכסנדר מספר על מאורעות קייב.
הסיפור העצוב של יהודי בבי יאר.

סבא שלי נולד בשנת 1948 בעיר גדולה ויפה בשם קייב. זה היה שלוש שנים אחרי מלחמת העולם השנייה. בזמן הזה עוד לא היה מחשבים, טלוויזיה ופלאפונים אבל האנשים ידעו שבקייב קרה משהו מפחיד.

בתאריך 29 בספטמבר בשנת 1941 בבאבי יאר הגרמנים הרגו 33 אלף יהודים. משנת 1941 עד – 1943 היו שם 100,000 הרוגים רק כעבור כמה שנים, באותו מקום שמו לכל ההרוגים אנדרטה. במיוחד הקימו שם אנדרטה, לנשים, לילדים ולזקנים.

באבי יאר

"באבי יאר (באוקראינית: Бабин Яр, באבין יאר; מרוסית: Бабий Яр) הוא גיא הנמצא צפונית-מערבית למרכז קייב בירת אוקראינה, שבו רצחו הנאצים בין 150,000 – 100,000 איש, החל מ-29 בספטמבר 1941 ומתוכם כ-50,000 יהודים. בנוסף ליהודים, כ-120,000 צוענים, חולי נפש, שבויי מלחמה סובייטיים ואזרחים רבים שהואשמו כמפרי הסדר נרצחו בבאבי יאר במשך כשנתיים". (ויקיפדיה)

אנדרטה לציון קבר האחים. [היהודיים] בבאבי יאר. שנרצחו על ידי הנאצים ועוזריהם (ויקיפדיה)

תמונה 1

אפילו לאחר המלחמה לא אפשרו ליהודים שנשארו בקייב לעבוד בעבודה טובה ולא נתנו להם להתקבל לאוניברסיטה וללימודים גבוהים. רק אחרי 30 שנה היהודים יכלו לנסוע לארץ ישראל  ובארץ הם יכולים ללמוד ולעבוד איפה שהם רוצים.

בברית המועצות, סבא עבד 22 שנים כמהנדס כלכלה ושלוש שנים היה בצבא ושרת בחיל הים.

הקשר הרב דורי – אביגל מספרת את סיפורו של סבא אלכסנדר.

אנדרטה
יד או גַּלְעֵד הם פסלים, פסל סביבתי, מיצב או מבנה המוצב במקום מסוים, שמטרתו להנציח אישים חשובים, או מאורעות היסטוריים וכדומה.

באבי יאר
באבי יאר (באוקראינית: Бабин Яр, באבין יאר; מרוסית: Бабий Яр) הוא גיא הנמצא צפונית-מערבית למרכז קייב בירת אוקראינה, שבו רצחו הנאצים בין 150,000 - 100,000 איש, החל מ-29 בספטמבר 1941 ומתוכם כ-50,000 יהודים. בנוסף ליהודים, כ-120,000 צוענים, חולי נפש, שבויי מלחמה סובייטיים ואזרחים רבים שהואשמו כמפרי הסדר נרצחו בבאבי יאר במשך כשנתיים.

”יהודים חופשיים רק בארץ ישראל.“