שואת יהודי הונגריה – תיעוד ממקור ראשון

ברתה לומדת מחשב

נולדתי ביוני 1923 בעיר ברקיבש בהונגריה.
עם פרוץ המלחמה עברנו לעיר הבירה בודפשט זה היה בשנת 1941. חיינו שם בצל האיום הנאצי עד 1944.
 בשנה זו החלו באיסוף יהודי הונגריה ושליחתם למשרפות.
 שואת יהודי הונגריה
 "שואת יהודי הונגריה, התרחשה בסופה של מלחמת העולם השנייה. נרצחו בה כ-564,500 נפש מיהודי הונגריה. בשנים הראשונות של מלחמת העולם השנייה, היה מצבם של יהודי הונגריה טוב ממצבם של היהודים בשטחי הכיבוש הגרמני (הונגריה לא נכבשה על ידי הגרמנים עד ראשית 1944). אמנם זכויותיהם נשללו אך עדיין הם חיו בתחושת יציבות יחסית משום שחייהם לא הועמדו בסכנה מידית. שונה היה גורלה של קבוצת הגברים בגיל הגיוס (גילאי 18-52) מקרב האוכלוסייה היהודית שגויסה ל"שירות עבודה" לאחר שהשירות בצבא נאסר עליהם. למעשה היו אלו יחידות של עבודה בכפייה בתנאים קשים ביותר, בחזיתות השונות בהן נלחם הצבא ההונגרי. כארבעים ושניים אלף יהודים מצאו את מותם בגדודים אלו עד לסוף מלחמת העולם."
ב-19 במרץ 1944 נכבשה הונגריה על ידי הגרמנים. מיד סומנו היהודים בטלאי צהוב, רכושם הוחרם, וננקטו צעדים להפרדתם מן האוכלוסייה הכללית לשם השמדתם. היהודים נצטוו לעבור לגטאות שהוקמו בכל עריה של הונגריה. עד לאמצע חודש מאי 1944 רוכזו כחצי מיליון יהודים מערי השדה בהונגריה בגטאות. ריכוזם של יהודי בודפשט נדחה לשלב האחרון. פעולות אלו נוהלו על ידי אדולף אייכמן. ב-15 במאי החל שילוחם של יהודי הונגריה לאושוויץ. התקדמותו של הצבא האדום אל עבר גבולות הונגריה הביאה את הגרמנים להאיץ את השמדת היהודים בכל השטחים שעוד נותרו בידם. בתוך שבועות ספורים בלבד גורשו לאושוויץ כ־450,000 יהודים. עם סיום המשלוחים, ביולי 1944, לא היו עוד יהודים בהונגריה מחוץ לבודפשט. " ( מתוך ויקיפדיה)

הלכנו 100 ק"מ ברגל לעיר מאוטהואזן שם הוכנסנו לגיטו. הגטו הופצץ על ידי צבאות הברית. האנשים שלא
נהרגו סבלו מקור ורעב. חלקם נשלחו על ידי הנאצים למשרפות באוושויץ.