קליטתי ותרומתי לחברה בארץ ישראל

אני ונכדתי עדי בפרויקט הקשר הרב דורי
אני בשייט
הילדות לצד הקושי

קוראים לי אליעזר נחום ואני נולדתי בעירק, בעיר מוסול. הבן הצעיר מבין ארבע אחים ואחיות. גדלתי בעיר בגדד שנחשבה עיר מפוארת באותה תקופה. בעיר בגדד היו לנו חיים טובים. בבגדד היו בתי כנסת שהוו מרכז דתי ורוחני וחברתי.  יחד עם זאת חווינו חוויות קשות של פרעות ביהודים בשנת 1946-1947.

כאשר הוקמה מדינת ישראל התחילו להציק ליהודים באופן משמעותי. עליתי לארץ בשנת 1951 מבגדד במטוס ישירות לשדה התעופה שבלוד, שם שיכנו אותנו באוהלים לכמה ימים ומשם העבירו אותנו למחנה קליטה "שער עלייה" בחיפה. היינו שם כמעט 3 חודשים ואז העבירו אותנו למעברה בהרצליה עד שעברנו למשכננו הקבוע בשכונת  "נווה ישראל". שם גרנו בתנאי צפיפות…גודל הדירה היה 47 מ"ר לשש נפשות. המצב היה קשה באותם ימים. לא היו אפשרויות ומשאבים, כמו שיש היום להשקיע בילדי העולים החדשים ונאלצנו להמציא משחקים.

בתקופה יותר מאוחרת באו כמה חברים מקיבוץ "גליל ים" ולקחו אותנו לשחק משחקי חברה בקיבוץ. למדתי בבית ספר "ברנר" בהרצליה בגיל די מבוגר. זה הקשה להשתלב בלימודים עם ילדי הצברים ולא יכולתי לעמוד בדרישות הלימודים. לכן נאלצתי לפרוש מבית הספר ולעבור לשיעורי ערב, כדי להשלים לימודי יסוד.

בתקופת הצבא שירתי בבית ספר הטכני שבחיפה בחיל האוויר. במלחמת סיני הייתי עדיין טירון ושימשתי כוח עזר בבסיס "חצור". הובלנו תחמושות למטוסי המטען בזמן המלחמה. במלחמת ששת הימים שרתי ביחידת כוננות ובמלחמת יום כיפור הייתי ביחידת קשר. עלינו עם מכ"ם על גבעה גבוהה ב"ביר גפפה" כדי לערוך תצפיות בכל האזורים בסיני.

לאחר שחרורי מהצבא למדתי בבית הספר המקצועי מטעם משרד העבודה  את מקצוע המסגרות. עבדתי במקצוע זה עד שנת 1966. לאחר מכן נכנסתי לעבוד בתעשייה הצבאית במשך 27 שנה עד ליציאתי לפנסיה מוקדמת.

מסר: אני רוצה שיזכרו שהקליטה בארץ הייתה יותר קשה לרוב  היהודים שעלו מעירק לארץ. בכל זאת הם המשיכו להשתקם ולהיקלט בארץ ולתרום מהידע שלהם, מנסיונם, מכישרונותיהם, ועשו מאמצים לבסס את מעמדם הכלכלי החברתי בכוחות עצמם ולא הזדקקו לעזרת המדינה.

הזוית האישית

אני: אני רוצה שיזכרו שהתעשייה בזמנה הייתה יותר קשה לרוב האוכלוסייה. שיזכרו שמשפחות שעלו מעירק לארץ , למרות כל הקשיים, בכל זאת הם המשיכו והשקיעו מאמץ להשתקם ולהיקלט בארץ.

עדי: מהסיפור של סבא למדתי, שפעם היה מאוד קשה במלחמות ובקליטת העולים לבתים חדשים וקליטתם בחברה הישראלית.

פנסיה
תשלום חודשי למי שפרש מהעבודה בגיל מבוגר; גמלה, התקופה שלאחר הפרישה מהעבודה

מוסול
מוֹסוּל היא עיר בצפון עיראק ובירת מחוז נינוה. העיר משתרעת על שני עברי נהר החידקל ובה חמישה גשרים המחברים בין שני עבריו. העיר נמצאת כ-396 קילומטרים צפון-מערבית לבגדד.

”בעזרת כח רצון אפשר לנצח כל קושי“