קומניסטים ונאצים

בודפשט חדר הנצחה לשואת היהודים
זה כל מה שסבא שרצה
ההרס שהנאצים עשו לסבא רבא שלי

פנינה זלקר השתתפה השנה בתכנית הקשר הרב דורי, יחד עם ניצן זלקר. במהלך המפגשים סיפרה פנינה לניצן את סיפור חייה. פנינה מביאה את סיפורו של אבא שלה שהיה בין מובילי המפלגה הקומוניסטית בהונגריה:

"כשסבא שלי היה בן כמעט 30 הוא הנהיג את המפלגה קומוניסטית הגדולה ביותר בהונגריה. זו הייתה מפלגת-שמאל בהונגריה שנוסדה ב-24 בנובמבר 1918 על ידי הסוציאליסט הקיצוני בלה קון. תקופה זו נמשכה כמה שנים. במהלך שנים אלו הוא התחתן ואשתו הרתה (הייתה בהריון).

בשנת 1944 עם כיבוש הונגריה על ידי גרמניה הנאצית נשלחו מאות מחבריה למחנות-ריכוז והשמדה, שנה אחרי שהיטלר עלה לשלטון הנאצים שדדו את סבא, רצחו את אשתו ופירקו לגמרי את כל המפלגה שלו. בשנת 1948 שינתה המפלגה את שמה למפלגת הפועלים ההונגרית.
סבא שלי היה איש מאוד עשיר, שחי בבית גדול עם כל מה שהיה צריך. במשך הזמן, הבית שלו הפך למפעל
נשק. את סבא העבירו  למחנה עבודה וכשרצו לשלוח אותו למחנה השמדה הוא הסתתר במקלט עם חברים יהודים. במסתור היה בו מעט מאוד אוכל והם חיו על חסה ותפו"א רקובים.
כשהנאצים ירדו מהשלטון הוא עלה לארץ בשנת 1949. הוא איבד את אשתו הראשונה אותה רצחו הנאצים. פה בישראל הוא הקים משפחה חדשה.

חדר הנצחה לשואת יהודי הונגריה במוזיאון היהודי, ליד בית הכנסת הגדול של בודפשט

העשרה
"המפלגה הקומוניסטית ההונגרית (הונגרית: Magyar Kommunista P?rt or Kommunist?k Magyarorsz?gi P?rtja) הייתה מפלגת-שמאל בהונגריה שנוסדה ב-24 בנובמבר 1918 על ידי הסוציאליסט הקיצוני בלה קון. המפלגה התקיימה עד לשנת 1948 כששינתה את שמה למפלגת הפועלים ההונגרית…..-24 בנובמבר 1918 התרחש פילוג במפלגה הסוציאל-דמוקרטית ההונגרית. מנהיג האגף השמאלי שלה העיתונאי בלה קון שחזר מהשבי הרוסי הודיע על פרישתו מהמפלגה והודיע על הקמת המפלגה הקומוניסטית שדגלה במהפכה בסגנון מהפכת אוקטובר שהתרחשה ברוסיה הצארית" ויקיפדיה

תשע"ו    2016

קומוניזם
שיטה כלכלית-חברתית המתבססת על האידאולוגיה המרקסיסטית ובה רוב מוצרי ההון (ובפרט, אמצעי הייצור) נמצאים בבעלות מוסדות חברתיים, תוך שמירה על שוויון כלכלי וחברתי.

המפלגה הקומוניסטית ההונגרית
המפלגה הקומוניסטית ההונגרית (הונגרית: Magyar Kommunista P?rt or Kommunist?k Magyarorsz?gi P?rtja) הייתה מפלגת-שמאל בהונגריה שנוסדה ב-24 בנובמבר 1918 על ידי הסוציאליסט הקיצוני בלה קון. המפלגה התקיימה עד לשנת 1948 כששינתה את שמה למפלגת הפועלים ההונגרית.....-24 בנובמבר 1918 התרחש פילוג במפלגה הסוציאל-דמוקרטית ההונגרית. מנהיג האגף השמאלי שלה העיתונאי בלה קון שחזר מהשבי הרוסי הודיע על פרישתו מהמפלגה והודיע על הקמת המפלגה הקומוניסטית שדגלה במהפכה בסגנון מהפכת אוקטובר שהתרחשה ברוסיה הצארית

”"הפסדתי הכל לגמרי הכל אבל הדבר היחיד שבאמת רציתי זה להגיע למדינה"“