פריצת הפלמ"ח למחנה המעפילים בעתלית

אני אורן עם סבתא רות ובת דודתי אלונה
סבא נחום שריג מפקד חטיבת הנגב ובתו סבתא רות
באוקטובר 1945 בפשיטה נועזת פרץ הגדוד הראשון של הפלמ

שמי אורן דויטש, אני משתתף בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבתא שלי רות אורן, בית ספרי "מגן" בתל אביב. במפגשים סבתא סיפרה לי על אירועים שונים, בחרו לתעד ולהעלות האירוע של שחרור המעפילים ממחנה המעצר בעתלית באוקטובר 1945.

סבתא רות נולדה וחיה בקיבוץ בית השיטה ונישאה לנחום שריד, שהיה סא"ל, מפקד חטיבת הנגב הראשון.

בתמונה סבי נחום שריד עם יצחק רבין – מרץ 1949

פריצת מחנה עתלית

"בעקבות חטיפה אלימה של עולים, שהעפילו רגלית מסוריה ולבנון והשתכנו בכפר גלעדי שבצפון הארץ, על ידי הבריטים וכוונתם להסגיר אותם חזרה לארצם, שם צפוי היה להם גזר דין מוות, הוחלט כי יש לפרוץ את מחנה המעצר בעתלית ולחלצם ממנו… (ויקיפדיה)

מהלך המבצע

"ב-9באוקטובר 1945 נע בחשאי כוח מן הגדוד הראשון של הפלמ"ח, שקבל הוראה מהמוסד לעליה ב דווידקה נמרי שאול אביגור בהוראת בן-גוריון.כל נתיב הבריחה ותנועת הכוחות תוכנן על ידי דווידקה ששהה בבית אורן יומיים קודם למבצע. עליו פיקד המג"ד, נחום שריג, מבית אורן למחנה עתלית… (ויקיפדיה)

לקובץ הסיפור המלא:

הזוית האישית

אורן דויטש: היה מאד מרגש לשמוע את סיפור הגבורה על פעילותו של סבא רבא שלי. את הסיפור שמעתי מפי סבתי רות שהיא אמא של אמי מיכל ובתו של נחום שריג.

סבתא רות: זהו הקשר הרב דורי המקשר ביננו לארצנו ולמדינת ישראל. הפעילות המשותפת בתכנית קשר הרב דורי, מעמיקה שורשים והסטוריה משפחתית ישראלית.

פשיטה
פשיטה היא צורת קרב מהיר תפיסת שטח אויב לזמן קצר תוך ניצול גורם ההפתעה