פיתות ועוגיות מעשה ידיי

רביד וזוהרה

שמי זוהרה, אני נולדתי בתימן במחוז דמאר. במחוז דמאר היו חנויות בגדים, פירות, זהב, חרוזים וכו'.
אני נולדתי בשנת 1927, אני בת 89 והוריי הם סעדיה ורומיה זיכרונם לברכה.
כשאני נולדתי אמי נפטרה, יש לי ממנה אח, שלמה, שנפטר לפני 9 שנים.
שמות אחיי ואחיותיי מאבא הם: יחאל, זבולון, אבנר, שמשון, אהובה, שולה, אורה, שושנה.

אני שיחקתי בבובות ובחמש אבנים עם חברתי הטובה ביותר ושמה פאטמה והיא הייתה ערביה, היינו ביחסים טובים מאוד עם השכנים הערבים. היינו אוספים ח'טאב (עצים) כדי להדליק אותם ולבשל אוכל, הערבים היו קוצרים וזורעים והיו מביאים לנו, הכבשים היו שייכות לערבים.

אבא שלי בתימן היה כמו מלך, הוא היה עושה את כל העבודה בבית ומכין מעילים, והיה גם סנדלר וגם עוסק בחבלים, אבא שלי גם היה עובד אדמה, הוא היה אדם חזק.
לא היה בית ספר בתימן ולכן לא למדתי, הבנים למדו תורה בבית אבל לבנות היה אסור ללמוד.

המסע מתימן לארץ ישראל
אני עליתי לארץ בשנת 1949 כשהייתי בת 17. רשמו לי בתעודה שאני בת 27.
הלכנו ברגל שבועיים, ואחר כך לקחו אותנו ערבים באוטו.
יהודי תימן חלמו תמיד לעלות לארץ. כשאמרו להם שאפשר לעלות לארץ הם עזבו הכל וישר עלו לארץ ולא לקחו כלום.
המקום שהיינו בו נקרא מחנה עתלית ואז העבירו אותנו לראש העין, למעברה. בארץ ישראל אני עבדתי במשק בית (ניקיון בתים) 10 שנים בעיריית נס ציונה.

החתונה
אני התחתנתי בגיל 10. הכירו לי את הבעל בלי שישאלו אותי, לבשתי שמלה שחורה.
שמו של בעלי הוא יחיא ז"ל בן 80  נפטר לפני 10 שנים.
יש לי 5 ילדים. היו לי 8 ילדים, שלושה מהם נפטרו והם: עובדיה היה בן 40 ומת ממחלה לפני 20 שנים, דני היה בן 19 היה חייל ונפטר לפני 44 שנים, יהודית  הייתה בת 6 חודשים, נולדה עם מום בלב ונפטרה לפני 56 שנה.
וכל הילדים הם: עובדיה ז"ל, דני ז"ל, יהודית ז"ל, רחל בת 62, מלכה בת 60, משה בן 57, מזל בת 55 ואבנר בן 52.
פעם היו לי שרשרת וצמיד והיה ממש אכפת לי מהשרשרת והצמיד מכיוון שפעם היה חשוב לי להיראות יפה ומגונדרת. והיום אני לא כל כך משתמשת בהם.
בתימן בעלי עבד בהכנת מעילים מעור של כבשים ועזים. הוא עשה את כל העבודות בידיים, לא כמו היום שיש מכונות, הוא היה גם סנדלר והיה עושה נעליים מעור של פרות, הוא היה גם עוסק בחבלים ועושים זאת מעור של עגלים והוא עסק בזה 7 שנים. הוא עבד לבד ולא היה אתו עוד עובדים. כשהיינו במושב אשתאול הוא עבד במשטרה כשומר לילה 5 שנים. המשטרה הייתה שייכת לבית שמש. בא"י הוא עבד בפרדס של באר-יעקב, הוא עבד עם פועלים והוא לא היה המנהל. במקצוע הזה הוא עבד 30 שנים. אחרי 30 שנים הוא יצא לפנסיה של 8 שנים ואחרי הפנסיה הוא לא עבד.
הפיתות של זוהרה
פעם היו עושים פיתות בטאבון, היום עושים פיתות בגריל שזה פחות בריא.
המתכון לפיתות שלי הוא:1.קמח 2.מלח 3.שמרים כשהבצק תופח שמים אותו בטאבון. שתי פיתות זה לוקח 30 דקות. אני לא הייתי מוכרת את הפיתות לאנשים אבל כשנשאר לי אז אני מחלקת למשפחה, לחברים לשכנים וכו'. הכנת פיתות בטבון זה ממש קל, אבל יש כאלו שמפחדות מהאש אז זה היה להן יותר קשה להכנה. אף אחד לא עזר לי להכין מכיוון שכולם היו קטנים. לפני 8 שנים אני הייתי עושה את הפיתות, היום אני לא כל כך יכולה לעשות זאת מכיוון שהידיים שלי כואבות וזה יותר קשה לי.

העוגיות של זוהרה
פעם אני הייתי עושה את העוגיות בטאבון והיום אני עושה אותן בתבנית ומכניסה לתנור.
המצרכים לעוגיות הם:
ביציםמרגרינהשמריםמלחסוכר (שמים סוכר לפי הטעם)
לשים את כל החומרים בקערה. יוצרים בידיים עיגולים ומניחים בתבנית.מכל קילו יוצאים כ 40 עוגיות קטנות. ועוגיות גדולות זה 12 עוגיות.

מורה מובילת תכנית הדס אוחיון

דמאר