עלייתה של סבתא דינה חליף ממרוקו

סבתא דינה וכרמל
סבתא דינה בעברה
העליה של סבתא דינה

שמי דינה. נולדתי במרוקו, בת רביעית במשפחה. הוריי באו ממשפחה אמידה במרוקו, ולמרות זאת הייתה להם זיקה לארץ ישראל והם רצו לעלות לארץ.

בשנת 1955 התחילו פרעות במרוקו וזאת הייתה אחת הסיבות להחלטה לעלות לארץ. ההתלבטויות היו קשות, ולכן התעכבנו זמן ממושך בצרפת, כתחנת מעבר בין מרוקו לישראל.

בשנת 1956 עלינו סופית לארץ: עשר נפשות, באניית עולים שמטרתה הייתה להביא עולים ממרוקו. הגענו לחיפה. בתקופה זו, הייתה מלחמת סיני. היעד של המשפחה היה מושב בית מאיר, בפרוזדור ירושלים. כשהורי שמעו שצריך לחלוק את הדברים שלנו עם כל המושב, הם סירבו להגיע לשם.

סבתא דינה בילדותה במרוקו

תמונה 1

חיכינו עוד זמן ממושך עד לקליטתנו בקסטל שבפרוזדור ירושלים. הגענו לשני צריפים ממתכת שלא היו בהם שירותים ומקלחות. אלה היו משותפים לכולם במרחק הליכה גדול. בזמן הגשמים הוצפו לנו הצריפים ולמרות זאת התגברנו על הקשיים בכדי לצמוח ולבנות את מדינת ישראל.

לאחר מספר שנים עברנו לגור בירושלים, שם נולדו שני אחיי. רוב שנות ילדותי עברו שם. זאת הייתה תקופה מאוד יפה בחיי. עם סיום בית הספר העממי, הלכתי לבית הספר החקלאי 'עליה' בפתח תקווה. שם סיימתי את ארבע שנות לימודיי. הייתה זו תקופה מאוד יפה ומאתגרת.

בשנת 1973, החלטתי להגיע לקיבוץ מרום גולן, שקלט בזמנו צעירים על מנת לפתח את הקיבוץ. באותה שנה פרצה מלחמת יום הכיפורים. הייתה זו תקופה מאוד משמעותית בחיי: חווינו פינוי מהקיבוץ, ולצערי גם חברינו מהקיבוץ נפלו במלחמה. חזרנו לקיבוץ לאחר שהות זמנית בקיבוץ בית השיטה.

בשנת 1975 הכרתי את אילן, לו אני נשואה עד היום. אילן הוא בוגר הכפר הירוק ובן גרעין במרום גולן. נולדו לנו ארבעה ילדים במרום גולן. בשנת 1989 עזבנו את מרום גולן, והגענו למושב אניעם .

אנחנו חקלאים: גידלנו בעבר פרחים, היום אנחנו משק של דבורנים ושל כרמים ליין. ביתנו רננה גרה באניעם, לה נולדו להם שלושה ילדים ביניהם כרמל המשתתפת איתי בתכנית .

דבר שחרוט בזיכרוני: כשאחותי נולדה בבית במרוקו, אמי כרעה ללדת, והתחלתי לבכות שאני רוצה את אימי. לקחו ספר בצרפתית וסיפרו לי סיפור על תינוק שנולד. בגלל הסיפור קצת נרגעתי. עד היום איני יודעת מי הייתה זו שלקחה אותי וסיפרה לי את הסיפור, יש סברה שאומרת שזו אחותי הגדולה.

לפני כשש שנים עשינו טיול שורשים במרוקו ונדהמנו מיופייה. לקחנו במרקש מדריך פרטי, שלקח אותנו לבית הוריי ושם ראינו בית מלון מפואר ביותר. שילמנו הרבה כסף למדריך בכדי שנוכל לראות את המלון מבפנים. היה מרגש מאוד לראות איך הורי גרו.

הזוית האישית

סיפורה של דינה תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי, בבית הספר "אביטל" במרום גולן, בסיוע המורה חגית פרסטמן.

זיקה
קשר, שאיפה, שייכות