הקמת קיבוץ לוטם

ז'קי ושחר במהלך העבודה המשותפת
תחילת ההתיישבות בלוטם והקמת ביתו של ז'קי
סיפור השתלשלות אירועים מרכזיים בחיי האזרח הותיק

הקיבוץ החדש

בשנת 1976 עלינו ציפי, יגאל ואני לארץ ישראל, כדי להתיישב בקיבוץ צעיר. הגענו בסופו של דבר לקיבוץ לוטם. אחרי הכשרה של למעלה משנה עלינו בשנת 1978 לקרקע על הר חילזון, שמעל בקעת סכנין. הקיבוץ החדש היה מורכב מחבר'ה ישראלים, ומעט מאוד עולים חדשים. יחד איתנו עלה ניצן, הבן האמצעי שלנו שנולד בהכשרה. את הכל היה צריך להקים, הגבעה הייתה חשופה כמעט ללא עצים, וחוץ מהבתים הקטנים שלנו לא היה חשמל (היה גנרטור), היה רק טלפון אחד ושתי מכוניות ששימשו גם לעבודה. בשנה הראשונה, הילדים למדו בכיתה רב גילית עם מורה אחת. באותם ימים טרם הוקמה מועצה אזורית משגב, ואת השירותים הבריאותיים והמוניציפאליים, קיבלנו ממועצת מרום גליל. הקמנו גם ענפים חקלאיים: אבוקדו, פרי הדר ולול. הקמנו גם מפעל: תעשיית הפלסטיק. גם תרבות היה תחום שהשקענו בו הרבה (סרטים, ספרייה, הרצאות, חגים וטיולים באזור). בטיפוח הנוי והגינות עסקנו לאחר שעות העבודה ובשבתות. לוטם היה קיבוץ מבודד, היינו צריכים לדאוג בכוחות עצמנו לביטחון בסביבה הלא מוכרת.

לוטם הוא יישוב קהילתי בגליל התחתון בתחומי מועצה אזורית משגב. היישוב ממוקם על הר חילזון, בקרבת הערים כרמיאל וסח'נין. למרגלותיו נמצאים נחל צלמון ונחל חילזון. ביישוב מתגוררות כ-100 משפחות חברות הקיבוץ המתחדש, ועוד 88 משפחות בהרחבה קהילתית. הקיבוץ נקרא על שם פרח הלוטם הגדל בסביבת היישוב. היישוב נוסד בקיץ 1978 כקיבוץ של הקיבוץ המאוחד, שמקימיו קיבלו הכשרתם בגבת. טקס עלייה על הקרקע התקיים ב-9 באוקטובר 1978. הגרעין המייסד כלל 12 משפחות עם 27 ילדים, ו-18 רווקים. בסוף שנות ה-90 חדל היישוב לתפקד כקיבוץ ועבר שינוי מדורג ליישוב שיתופי או קהילתי והיה הקיבוץ הראשון בישראל שעבר שינוי כזה. בתחילת שנות ה-2000 ניסה הקיבוץ להקים הרחבה קהילתית אבל הניסיון נכשל ורק מגרש אחד שווק בהצלחה. בשנת 2004 נחתם הסכם עם קבוצת "הלה" של רפאל אלאלוף להקמת ההרחבה ובעקבותיה נוסף ליישוב שלב נוסף, המשמש כיישוב קהילתי המונה כיום 180 משפחות.

ביקור בבית יצחק נבון

שחר: מאוד נהניתי מהתהליך. שמחתי ללמוד דברים חדשים  על ז'קי ועל קיבוץ לוטם.

הכשרה
תקופת למידה בה הכשירו את האנשים לבצע תפקיד מסוים.

ציטוטים

”את הכל היה צריך להקים, הגבעה הייתה חשופה כמעט ללא עצים, וחוץ מהבתים הקטנים שלנו לא היה חשמל (היה גנרטור). “