סיפורו של סבא משה ברקאי

סבתא אופירה, סבא משה והנכד רועי
סבא משה בשירותו הצבאי בחיל הים
סיכום קצר על שירותי בחיל הים

שמי משה ברקאי. התגייסתי לחיל הים בשנת 1954, במהלך 30 שנה שירתי במגוון תפקידים – בים וביבשה. השתתפתי במלחמת קדש (1956), מלחמת ששת הימים (1967), מלחמת ההתשה, מלחמת יום כיפור (1973) ובמלחמת לבנון הראשונה (1982).

במהלך מלחמת קדש השתתפתי בקרב הימי מול האונייה המצרית "אבראהים אל עוול". לאחר קרב של כשעתים האונייה נכנעה ,השתלטנו עליה וגררנו אותה לנמל חיפה. לאחר תקופת שיפוצים ארוכה הוסב שמה לאוניית חיל הים "חיפה" והיא השתלבה במערך הימי של חיל הים.

במהלך מלחמת ששת הימים שירתי על משחתת "אילת" ובחג שמחה תורה סיירנו בסיור מבצעי מול נמל פורט סעיד. בשעות הערב בשעה 19:30, הותקפנו על ידי טילים שנורו מהנמל על ידי ספינה מצרית. האונייה שלנו נפגעה קשה מאוד, היו פצועים והרוגים והאונייה התחילה לנטות על צידה. חלק מהצוות קפצו לים והתחילו להתרחק י. בסביבות השעה 20:00 נורו עוד מספר טילים שפגעו פגיעה הרסנית באונייה ומפקד האונייה נתן הוראה לנטוש ולקפוץ לים.

משירותי בחיל הים

תמונה 1

קפצתי לים ומצאתי בלון גז גדול (מהמטבח של האונייה) ואני ועוד כמה חיילים נתלינו עליו. במשך כשבע שעות שהינו במים כשמסבבינו חברים הרוגים ופצועים. בערך בשעה 02:30 לפנות בוקר הגיעו מסוקים של חיל האוויר ופינו אותנו לבתי החולים. אני אישית נפצעתי ולאחר תקופת החלמה, חזרתי לשרת בחיל הים בתפקידים מבצעים שונים עד שנת 1984, כשהשתחררתי מהשירות לאזרחות.

למצגת קבוצתית של פעילות התכנית:

הזוית האישית

סבא משה: המפגש שהיה בבית הספר מרחבים בהנחיית המחנכת לילך דיין תרם לי ולרעייתי והעניק מימד נוסף לקשר ביני לבין הנכד הצעיר שלנו. המפגשים נתנו לנו אפשרות להתרשם מהעבודה המקצועית של מחנכת הכיתה. תכנית הקשר הרב דורי חשובה ובעלת ערכים רבים, מחזקת את התנהגותם של הנוער הצעיר לוותיקי המדינה, ומעודדת את יחסם למורשת מדינת ישראל.

תפקידיי בצבא השפיעו עלי מאוד, על אישיותי ותכונותי מול הזולת ובמיוחד הסיפור המיוחד של "אחי אילת" אשר נתן לי מימד שונה להסתכלות על החיים.

רועי: נהנתי מהמפגשים עם סבא משה, היה לי מעניין. יש לי סבא אמיץ ומיוחד ואני אוהב אותו מאוד.

סבא וסבתא

פורט סעיד
נמל ימי חשוב ועיקרי במצרים עם פתח מעבר לתעלת סואץ.

איברהם אל אוול
משחתת מצרית שהתקיפה את נמל חיפה.

מלחמת קדש
מלחמת סיני (ידועה בישראל גם בשם "מבצע קדש") הייתה מלחמה קצרה שהתנהלה בין ישראל, בריטניה וצרפת מחד לבין מצרים מאידך, בין 29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956. במהלך המלחמה פלש צה"ל אל חצי האי סיני וכבש אותו, למעט רצועה צרה לאורך תעלת סואץ, השמיד תשתיות צבאיות רבות ופגע בצבא המצרי. לאחר סיום המלחמה פינתה ישראל את כל השטח שכבשה. (ויקיפדיה)

”מפקד האונייה נתן הוראה לנטוש ולקפוץ לים“