סיפור העלייה לארץ

נעמי דניאל ושליו במרכז להבה
גלגולו של חפץ
העלייה מעירק

שמי רחל זיו, אני משתתפת בתכנית הקשר הרב דורי.

משפחתי ואני עלינו לארץ ישראל מבגדאד שבעיראק. אחי היה פעיל עלייה ומכיוון שעקבו אחריו (השלטונות) ותפסו אותו – זירזו את עלייתנו. הגענו לשער העלייה משם לקחו אותנו למעברה בירושלים ואז ליבניאל.

גרנו באוהלים במעברה בירושלים ובזמן הזה חיפשנו עבודות מזדמנות. אחי הכיר אנשים שעבדו בכנסת והמליצו לנו לבוא לעמק בית שאן ולהקים מושב נוסף ליד מושב בית יוסף בשם ירדנה. הודיעו לנו שיש שם בתים ויעניקו לנו אדמות ועם הזמן יתפתחו דברים נוספים.

ליד המושב הייתה חווה חקלאית ואני עבדתי עם תושבות המושב. באותו זמן כמה מתושבי בית שאן עבדו בחווה כנהגי טרקטור. כך הכרתי את בעלי, כאשר עבדנו ביחד התחברנו ובהמשך הזמן התחתנו ונולדו לנו ארבעה ילדים.

חפץ מיוחד שעובר במשפחה

חפץ מיוחד שהייתי רוצה להציג בפניכם הוא סט קפה יקר לליבי. לפני 35 שנים קיבלתי את הסט מחמותי. מקורו מטורקיה, ריגש אותי שחמותי נתנה אותו דוקא לי, ולא לבנות שלה. הסט שמור זה כשלושה דורות, במהלכם השתמשו בו על מנת להגיש לאורחים להגשת קפה אחר הצהרים. לצערי, חלק מהסט נשבר, אך בגלל חשיבותו החלקים הודבקו והוא נשמר אצלי עד היום הזה.

דניאל: למדתי משהו חדש, אהבתי במיוחד את הלימוד דרך חפצים ונהניתי מהתכנית.

מעברה
"יישוב קליטה", היו יישובים זמניים, אשר התקיימו במדינת ישראל בשנות ה-50. את הרעיון להקים מעברות העלה לוי אשכול בעת ששימש כראש המחלקה להתיישבות של הסוכנות. המעברות הוקמו לרוב בשולי יישובים ותיקים או ביישובים ערביים נטושים, כדי לספק דיור לעולים שהגיעו בגל העלייה הגדול שלאחר קום המדינה.

”גרנו באוהלים במעברה בירושלים ובזמן הזה חיפשנו עבודות מזדמנות.“