סיפורו של סבא אלברט אלביליה

סבא אלברט והנכד יונתן
סבא אלברט ומשפחתו
אלברט אלביליה

שמי יונתן פלדמן, אני משתתף השנה יחד עם סבא שלי אלברט בתוכנית הקשר הרב דורי ובמהלך המפגשים תיעדנו יחד את סיפורו.

סבא אלברט מספר ליהונתן

רקע

הורי ואני נולדנו במרוקו. עד גיל שלוש חייתי במרוקו ובגיל שלוש בערך עברנו את הגבול לספרד. בספרד חיינו כשנה, עד שקיבלנו את האפשרות לעלות לארץ. אני הבן הרביעי במשפחה. שמות האחים שלי: האחות הבכורה שמה רחל, האח השני שלי היה יהודה, שמוליק, אבי (אני), אבלין, והבן הקטן של ההורים שלי היה דניאל.

אבא שלי היה סוחר עם אבא שלו הם היו עוברים מעיר לעיר במרוקו ועורכים מסחר.

סבא אלברט ומשפחתו

ילדות בישראל

בשנת 1958 עלינו לישראל. ימי ילדותי היו בארץ.

היינו מגיעים לבית ספר בסביבות שעה 8:00 בבוקר וחוזרים בשעה 13:00 בצהרים ומשחקים בחוץ. היינו פוגשים את החברים שלנו מהלימודים. בבית ספר היסודי חברי הטובים היו: דוד אסולין, מאיר סהר, יוסי כהן. היינו 22 חברים בכיתה התיכונית שגדלנו ביחד, אכלנו ביחד וטיילנו ביחד גם בשירות הצבאי.

לפי המסורת היו כמה חגים שהיינו חוגגים אותם בצורה שונה לדוגמה: הבר מצווה בגיל 13, ההורים היו עושים מסיבה גדולה כדי לחגוג את המעבר לגיל מצווה והייתה תהלוכה לכיוון בית הכנסת עם נרות, פמוטים וסוכריות כמובן שנזרקו על החוגגים, ועוגות מיוחדות שהיו אופים לכבוד חתן בר המצווה. לפני החתונה היינו עושים חינה כמו בעדה המרוקאית שהיו המון שירים והיכרות מאותן המשפחות.

לפני הצבא למדתי עד כיתה ח' בבית ספר יסודי חמ"ד. המחנך שלי הציע לי ללמוד בישיבה תיכונית בצפת. למדתי ארבע שנים מכיתה ט' עד י"ב ושם למדתי לבגרות. היינו לומדים שם גמרא. הרב היה משכים אותנו בבוקר בשעה 6:30 היינו מתארגנים עד שעה 7:00 ואז עולים להתפלל תפילת שחרית. התפילה נמשכה עד השעה 8:00. לאחר מכן היינו ניגשים לארוחת הבוקר בחדר האוכל. הייתה לנו גם הפסקה קטנה, בשעה 9:00 ההינו עולים לאולם הגדול ללמוד גמרא והיינו מסיימים בסביבות 12:30, אז מתפללים תפילת מנחה, ובסיום התפילה היינו הולכים ללמוד את לימודי החול כמו מתמטיקה אנגלית מדעים וכו… למדנו עד שעה 18:00 בערב ואחרי זה היינו מגיעים לחדר האוכל אוכלים ארוחת ערב ואז שוב היינו עולים ללמוד גמרא עד השעה 20:00 בערב. כמובן אחרי שלמדנו גמרא היינו מתפללים את התפילה האחרונה תפילה ערבית מלשון ערב. בשמונה בערב היינו חופשים להכין שיעורי בית של לימודי החול. עד שעה 22:00 בלילה. ביום שישי למשל, היה לנו יום קצר היינו לומדים 3-4 שעות ואז משוחררים עד כניסת שבת ויכולנו ללכת לטייל, להסתובב ולהנות. בכניסת שבת היינו נפגשים עם הרב ויורדים לאכול ארוחת שבת. זה הסדר יום שהתנהל עד כיתה י"ב ואז התגייסתי לצבא.

צבא

התגייסתי לצבא בשנת 1972 והייתי לוחם בחטיבת גולני גדוד 13. אחרי תקופה יצאתי לקורס חובשים, ושירתי בצבא כחובש קרבי בגולני. בשנת 1972 פרצה מלחמת יום כיפור וכמובן שירתי בתור חובש קרבי.

משפחה

הבן הראשון שלי נולד בשנת 1980 ובשנת 1982 פרצה מלחמת שלום הגליל שבה אשתי נשארה לשמור על שחר (הבן הבכור שלי), בזמן שאני נלחמתי. מאז המלחמה בשנת 1982 עבדתי בתור מורה לספורט במשך 40 שנה.

הזוית האישית

הנכד יונתן: שמחתי להשתתף בתוכנית הקשר הרב דורי, תהליך הלמידה היה לי מאוד מהנה וגם למדתי המון דברים חדשים על סבא שלי.

גמרא
נגזרת מן המונח המתאר ידע שנתקבל במסורת, בניגוד לידע שהושג באמצעות הסברה.