סיפורו של גריגורי דאל

סבי מתרגם מסמכים בצבא

אני רוצה לספר לכם על סבא רבא שלי.

לסבא קראו גרישה, אבל במשפחה קראו לו גרישה גריגורי.

הוא נולד ב-1924 ברוסיה בסמולנסקיה גוברנייה, ממש בגבול עם גרמנייה.

לסבי היתה משפחה גדולה ובה שמונה ילדים.

סבי סיים את לימודיו בבית הספר כתלמיד טוב ומשקיע בלימודיו. אחרי סיום הלימודים הוא נסע לעיר סמולנסק, כדי להמשיך בלימודים גבוהים.

סמולנסק נמצאת בזרם העליון של הנהר דנייפר. אוכלוסיית העיר מונה 330,961 בני אדם (נכון לשנת 2014). העיר ידועה מהמאה ה-9. היא בעלת תואר עיר גיבורה של ברית המועצות הודות להתנגדות תושבי העיר לחיילים הגרמנים במלחמת העולם השנייה. העיר נמצאת דרומית מערבית למוסקבה במרחק 419 ק"מ. דרכה עוברות הדרכים ממוסקבה למינסק ומהמדינות הבלטיות לדרום רוסיה. אורכה ממזרח למערב 25 ק"מ, ורוחבה מהצפון לדרום 15 ק"מ. (ויקיפדיה)

אחרי העברתו לסמולנסק, פרצה מלחמת העולם השנייה, וסבא רבא שלי התגייס לצבא. הוא היה חייל בחיל האוויר, ומאוד אהב לשיר שירים על טייסים.

היה לו  כתב מאוד יפה, ובגלל זה תפקידו היה להכין מסמכים צבאיים בצבא. יחד עם זאת עבד כמתרגם.

בזמן המלחמה הרגו את כל המשפחה שלו. אבל סבא רבא, ואחד מהאחים שלו נשארו בחיים. באותו זמן הם לא היו בבית, הם שרתו כבר בצבא. הם נלחמו עוד הרבה זמן, עד לסיום המלחמה.

אחרי כמה שנים הוא נסע לאוקראינה ונשאר  לגור בה, ושם הוא גם התחתן.

כשהמדינה התאוששה לאחר המלחמה, סבא נסע לעבוד רחוק מאוד מהבית. הוא עבד כטרקטוריסט וגם כנהג משאית. כשחזר הביתה, הוא המשיך לעבוד כנהג משאית ונסע למרחקים ארוכים. לפעמים לא היה  בבית שבועות. העבודה הייתה מאוד קשה, ובהמשך סבא חלה ונפטר כשהיה רק בן חמישים וחמש.

לאחר שלוש שנים נפטרה גם סבתא רבתא כי היא לא עמדה בזה שסבא נפטר, והיא נותרה לבדה.

היו לסבא רבא שלי חיים קשים  מאוד, ואפשר לאמר שהוא היה איש חזק, והתמודד בדרכו, עם כל הקשיים, עד שנפטר.

טל – היה לי מאוד מעניין להקשיב ולשמוע סיפורים שלא שמעתי קודם.

סמולנסקיה גוברנייה