סיפורה של עלייה לא חוקית מעירק

נועם וסבא
כיצד עלו בני משפחתי ארצה מעירק דרך איראן כאשר הם מתחזים לפרסים

סבא שלי, עזרא, נולד בשנת 1946 בבגדד שבעירק.

בשנת 1949 אסור היה ליהודים לעלות לארץ ישראל מעירק. משפחת סבי החליטה לעלות על אף האיסור.

סבא רבא שלי, ניסים לוי ואחיו נאג'י, טענו שמוצאם מפרס והם רוצים לחזור למולדת, על אף שזה היה שקר.

הם גרו בפרס, בטהרן, שישה חודשים ובתחילת 1950 עלו ארצה. שנה לאחר עלייתם ארצה בשנת 1951 הותרה עליית יהודים ארצה מעירק.

עם עלייתם ארצה, גרו סבי עזרא לוי שהיה אז בן 4 , עם הוריו, ניסים ונעימה ושלושה מאחיו (שלום וצדוק ז"ל, וצביחה) במעברה ב'שער העלייה' בעתלית. בחורף זה של שנת  1950 ירד שלג בכל חלקי הארץ, מה שהקשה מאוד על העולים במעברות. במעברה נולדה לסבא שלי אחות צעירה, קראו לה תקווה. מתוך תקווה לחיים חדשים בארץ ישראל.

מהמעברה עברה המשפחה לכפר סבא, ושם הם גרו באוהלים כמעט שנתיים. בשנת 1953 עברה המשפחה לבית קבע בכפר סבא.

דודים של סבא שלי עלו לארץ כבר בשנת 1947, ששון ששון ואחיו שהיו בני 17-19, עלו לארץ בעליה לא חוקית. הם שיחדו נהג משאית שהוביל תמרים מעירק לירדן ולישראל, והתחבאו מתחת לתמרים במשאית. בגבולות של המדינות הם שיחדו את השומרים עד שהגיעו לחיילים ירדנים.

החיילים הירדנים לא הסכימו לקבל שוחד, עלו על המשאית ודקרו את השקים בקילשון. אחד הדודים נדקר ברגלו ולא הוציא מילה.

כך הצליחה משפחת סבי לעלות ארצה.

נועם: מהעבודה למדתי את סיפור חיו של סבי בצורה מעמיקה ממה שידעתי קודם לכן.