סיפורה של משפחת צים

סבתא דבי סבא שרגא ואיתמר צים
סבתא דבי באגרת ברכה לראש השנה תש"ט
קיבוץ גלויות בארץ ישראל

סבא שרגא נולד בטג'יקיסטן בשנת 1944 להוריו ירחמיאל מרדכי וגולדה צימברקנופף ואח לשושנה גדולה ממנו בשלוש שנים.

סבא שרגא כשהיה תינוק בטג'יקסטן

בתחילת המלחמה, אביו ירחמיאל מרדכי, שירת בצבא הפולני באזור שנכבש ע"י הרוסים. כתוצאה מכך הוא נשלח לטג'יקיסטן איפה שאשתו הורשתה להצטרף אליו. סבא רבה ירחמיאל נולד בעיירה זדו נסקה וולה וסבתה רבתא גולדה נולדה בעיירה פבייניץ. שתיהן עיירות ליד העיר לודז' אביה של גולדה נפטר לפני המלחמה וכתלמיד וחברותה של ה"שפת אמת", קבור לידו בגורה קליבר. שתי המשפחות של סבא ירחמיאל מרדכי וגולדה עברו דרך גטו לודז' למחנות השמדה אושוויץ וטרבלינקה.

בשנת 1946, בעקבות הסכם חזרת אזרחי פולין לרוסיה חזרו הוריו של סבא שרגא לעיירה פבייניץ ולאחר מכן לוורשה. מאחר ואי אפשר היה לעזוב פולין, במיוחד ליהודים, נשארה המשפחה בפולין עד סוף 1948 ובמסגרת איחוד משפחות קבלו הרשאה לצאת לניו יורק. בדרך לנו יורק, כשהגיעה המשפחה לצרפת שינתה המשפחה את התכנית ועלתה לארץ באניית גלילה במרץ 1949.

סבא שרגא עם אחותו שושנה והוריו בישראל

סבתא דבי מכירה את סבא שרגא

סבתא דבי צים לבית וויינשטיין נולדה במחנה עקורים בגרמניה בשנת 1948 להורים שעברו את השואה.

סבתא דבי עם הוריה

אימא שלה, הינדה לבית ובר גדלה בכפר בשם יילניצה שהיום נמצאת באוקרינה. היא ואחיה משה היחידים ממשפחתה ששרדו. את שנות המלחמה היא בילתה באושוויץ ובמחנות עבודה. אבא של סבתא דבי, ישראל משה, גדל בעיירה בשם קירה הלמץ שנמצאת היום בסלובקיה. הוריו ושתי אחותיו נספו. הוא ועוד אח ואחות שרדו את המלחמה במחנות עבודה. הוריה הכירו והתחתנו במחנה עקורים בבמברג בגרמניה. לאחר מכן עברו למחנה אחר בוינסהיים שבגרמניה. שם נולדה סבתה דבי בשנת 1948.

סבתא דבי בכרטיס ברכה לראש השנה תש"ט

לאחר שנה, בשנת 1949, המשפחה הגרה לארה"ב. נולדו למשפחה עוד שתי בנות, אסתר ויהודית. בשנת 1967, בגיל 19, סבתה עלתה לארץ ובשנת 1968 התחתנה עם סבי, שרגא צים.

סבא שרגא וסבתא דבי בחתונתם

נולדו להם שלשה ילדים, ציפי, טלי ומוטי.