סיפורה של יולנה שניצלר – ניצולת השואה

אני ואדיטה שפירא - סבתי כיום.
יולנה שניצלר בצעירותה, ויולנה מילר כיום.
מסופר על אמי- יולנה שניצלר, ניצולת שואה, שזוכרת את חוויותיה עד היום. ביתם של: אסתר שלמונוביץ' ואדולף שניצלר.

סבתא מספרת:

"אימא שלי נולדה בצ'כיה בשנת 1927. כשאימא שלי הייתה בת שבע עשרה בשנת 1944, הנאצים סגרו את כל היהודים בגטו. לאחר 8 חודשים, הם שלחו את היהודים למחנה הריכוז – אושוויץ, ברכבות. ביום הראשון שהגיעו לאושוויץ, נספו הוריה של אמי בגזים. היא נשארה עם דודתה מצד אמה. אמי ודודתה עבדו במפעל שיוצר נשק לגרמנים, הם בקושי אכלו, דודתה של אמי נתנה לה את מנת האוכל שלה… יום אחד ריכזו הנאצים 60 בנות מחוץ למחנה, אמי מספרת שמשהו מלמעלה כאילו "דחף אותה" אחורה. היא הסתובבה ורצה חזרה למחנה הריכוז. חיילים ירו לעברה, אבל אף כדור לא פגע בה. היא נשארה בחיים גם הפעם.

3 פעמים בזמן השואה, הצליחה אמי לשרוד! 3 פעמים התמזל מזלה:

א. כאשר הוריה נלקחו למחנה אושוויץ-למקלחות הגז, משכה אותה דודתה ולא אפשרה לה להיכנס למקלחת.

ב. כשנלקחו 60 הבנות מחוץ למחנה, היא הסתובבה ורצה חזרה. כדורי הנשק של הנאצים פספסו אותה.

ג. כשהחיילים האמריקאים והאנגלים שחררו את האסירים וחילקו להם קופסאות שימורים עם בשר- אמי ודודתה לא אכלו מפני שהבשר לא כשר. כל האסירים שאכלו את הבשר מתו.

כיום, אמי בת 92 וגרה בקריית אונו. היא שרדה את השואה והוכיחה שלמרות הכל, העם היהודי קם וחי! היא זוכרת את ילדותה ואת כל המאורעות בחייה. כולנו אוהבים אותה מאוד.

הזוית האישית

נהניתי מאוד לעבוד עם סבתא שלי. למדתי המון על תקופתה ועל תקופת אמה. בתוכנית הקשר הרב דורי למדתי מה היה פעם, למדתי דברים חדשים וראיתי תמונות של סבתא ואמה בצעירותן. גיליתי עד כמה אני מחוברת לדור של פעם.

קוסונום-מילה בהונגרית שפירושה ''תודה רבה''.
טשיק-מילה בהונגרית שפירושה ''בבקשה''.