סיפורה המופלא של סבתא רבתא הלן

סבתא לידיה ועידו
תמונת ילדות
סיפור גבורה

סבתא רבתא הלן מסינגר

נולדה בשנת 1930 בבלגיה מהורים פליטי פולין, הייתה בת יחידה ומשפחתה התפרנסה מחנות נעליים קטנה בשם "נעלי מוריס".

בשנת 1940 בהיותה בת עשר בתחילת מלחמת העולם ה-2, כאשר צבא גרמניה פלשה לבלגיה והתחילה רדיפת היהודים הוריה החליטו לקחת אותה למנזר של נוצריות כדי לתת לה סיכוי לשרוד את המלחמה, אולי אפילו במחיר שלא יתראו לעולם.

מאיפה סבתא הלן שאבה את הכוחות ואת הבגרות להבין בגיל עשר, שמקום זר עם דת זרה עשוי להיות המקום שיציל אותה?

בבית של סבתא הלן דיברו באידיש והמאכלים האהובים היו מתכונים שעליהם גדלו בפולין כמו… מרק עוף, גזר מתוק, וגפילטע פיש.

מכיוון שהוריה לא דיברו צרפתית, מגיל קטן הלן תרגמה עבור הוריה בבנק, אצל הרופא ואפילו בחנות! בערבים אימא של הלן הייתה תופרת נעלי בית וביום הם היו מוכרים אותם. משפחתה של הלן נהגה לבלות בימי ראשון בים ולעשות הליכות ארוכות (מכיוון שבימי ראשון היה חופש במקום בימי שבת).

תמונה 2

מהרגע שילדה הובאה למנזר נתנה לה שם "בלגי" לסבתא רבתא שלי שנקראה הלן מסינגר, ניתן השם מרי הלן מייזאז'. הוסבר לכל ילדה במנזר שאם היא לא תזכור את שמה ה"בלגי", הם יגלו את מוצאה האמיתי ובכך יסכנו את חייהן של שאר הבנות היהודיות.

הישרדותה של סבתא הלן במנזר שוחזר בשנים האחרונות במקרה ע"י מפגש של המשפחה שלי עם אישה מבוגרת שהייתה שותפה לחדרה במהלך חייה במנזר.

מאוד נהנינו להשתתף בתכנית הקשר הרב דורי, תודה על ההזדמנות.

גפילטע פיש