סבתא שלי נולדה בקפריסין

סבתא שולה עם הנכד עמרי
סבתא שולה עם הוריה ואחיה
נצחנו את הגרמנים

סבתא  רבא מרים לבית טרייסטר נולדה בלודז' שבפולין בשנת 1922. לסבתא היתה אחות תאומה בשם שולמית ושני אחים גדולים ממנה חוץ מאחיה דב שעלה לארץ ישראל בשנת 1933 ואחיה זאב שבתחילת המלחמה ברח לרוסיה. המשפחה התפרנסה ממסחר בטקסטיל.  בתחילת המלחמה כל המשפחה נשלחה לאושוויץ ורק מרים נשארה בחיים, היא הובלה בצעדת המוות לברגן בלזן ושם ניצלה על ידי הרוסים. משם  הועברה לשבדיה ואחר כך לבלגיה. סבא רבא יהודה איבלר  נולד בשנת 1911 בכפר יורופצה  ליד העיר סאנוק שבפולין. היו לו 6 אחיות ו-4 אחים, המשפחה התפרנסה מחקלאות ומרפת גדולה, מן החלב יצרו גבינה אותה מכרו בחנות שלהם בעיר סאנוק. עד מלחמת העולם השנייה מצבם הכלכלי היה מצוין. עם עליית הגרמנים רכושם נלקח מהם. עם פרוץ המלחמה ברח סבא ושני אחיו ליער, ושם עברו את המלחמה בתוך מערה שחפרו ביער, ואת האוכל הביא גוי שקיבל כסף בתמורה. יתר המשפחה  נשלחה למחנה ההשמדה בלזץ ושם הושמדו. אחרי שהגיעו הרוסים הם חזרו למשק בסאנוק, ואחרי מספר חודשים הם עזבו את פולין לאוסטריה ונתנו את המשק לגוי שהציל  אותם.

סבא יהודה עזב את אוסטריה ועבר לבלגיה, בזמן שחיכה לאשרה להיכנס לארצות הברית כי שם היו לו דודים, הכיר את סבתא מרים. אחרי שהכירו עברו למרסיי בצרפת ומשם הפליגו באנייה "תיאודור הרצל" לנמל חיפה. אוניות של הבריטים גילו את ספינתם ושלחו אותם לקפריסין. בקפריסין הם שהו 22 חודשים. בפברואר 1948 הם נישאו, ובדצמבר 1948 נולדה הבת שולמית, סבתא שלי. בינואר 1949 עלו לארץ ישראל תחילה לקיבוץ רמת דוד שם היה אח של סבתא שעלה לארץ בשנת 1933 עם תנועת גורדוניה. משם עברו לתל חנן שבכרמל, סבא יהודה התחיל לעבוד בתנובה, שם עבד כל השנים. ב-1951 נולד שרגא שנהרג במלחמת יום הכיפורים ברמת הגולן. ב-1953 עברו לגור בקריית טבעון שם גרו עד יום מותם.

אניית "תיאודור הרצל"
אניית "תיאודור הרצל" הייתה אניית מעפילים שארגנה ה"הגנה". האנייה הפליגה מצרפת לעבר ארץ ישראל ב-2 באפריל 1947 מנמל בצרפת כשעל סיפונה 2,600 מעפילים ומתוכם 500 ילדים. התנאים באנייה היו קשים מאד בגלל הצפיפות. האנייה נתפסה ב-13 באפריל בסמוך לחופי תל אביב, ולאחר קרב קשה שבו נהרגו 3  מעפילים ורבים נפצעו, גורשה הספינה לקפריסין. הצבא הבריטי סיפק לעצורים מזון וטיפולים רפואיים וצורכי קיום בסיסיים במידה לא מספקת ואל כן ארגון ה"ג'וינט" שלח לקפריסין עזרה ליושבי המחנות. למחנות הגיעו גם שליחים מארץ ישראל בעיקר מהקיבוצים, השליחים ניהלו את המחנות בדומה לקיבוץ והקימו בתי ילדים וכפרי נוער, המתנדבים לימדו עברית, מלאכה, מוזיקה, לימודי יהדות וארץ ישראל והכירו לעצורים את הווי הארץ . המתנדבים הפעילו בתי ספר  והקימו תנועות נוער. לקפריסין נשלחו גם אנשי ה"הגנה" והפלמ"ח שאימנו בסתר בחורים צעירים אימוני קרב ושימוש בנשק על מנת להכשירם להיות לוחמים בעת עליתם ארצה. התארגנות סודית זו נקראה " שורת המגינים" במשך שלוש שנות הפעילות של המחנות שהו בהם 52,000 מגורשים ועוד 2,000 ילדים נולדו במקום ביניהם סבתא שולה.

ג'וינט
ארגון צדקה יהודי אמריקאי שנועד לסייע ליהודים באשר הם. הוקם בט' בכסלו תרע"ה, 27 בנובמבר 1914