סבא גק והמטוס הישראלי הראשון

רם ועמנואל גרפמן
סבא רבא אברהם ג'ק גרפמן
הקמת התעשייה האווירית והגשמת חלומו של סבא ג'ק

סבא ג'ק נולד בארה"ב למשפחה יהודית שהיגרה מוילנה לארה"ב בסוף המאה ה-19.

כבר מגיל קטן ידע ג'ק שהוא הולך להיות מהנדס מטוסים. ג'ק היה ילד מחונן שכבר בגיל 14 סיים את התיכון בהצטיינות. מיד לאחר מכן הלך ללמוד הנדסת מטוסים באוניברסיטת Caltech לוס אנג'לס.

a-j-grafmanwilly-post

כשהיה סטודנט אלברט איינשטיין בא להרצות באוניברסיטה וג'ק התנדב להיות המלווה שלו. בשנת 1931 ג'ק סיים את לימודיו בהצטיינות והפך למהנדס מטוסים. הוא התקבל לעבודה בחברת המטוסים לוקהיד – Lockheed בחטיבת ההנדסה של החברה. התקופה הייתה ראשיתה של תעשיית התעופה בארה"ב ובכל העולם.

ג'ק היה בצוותים שתכננו את מטוסי התובלה והנוסעים הראשונים בשביל חברת TWA, אשר אז הייתה מובילת הדואר האוויר הראשון באמריקה. בזמן מלחמת העולם ה-2 הוטל על החברה לתכנן ולבנות מטוס תקיפה למאמץ המלחמתי של בעלות הברית. המטוס נקרא P-38 Lightinning – "ברק". למטוס הזה הייתה צורה ייחודית- גוף בצורת סיגר שמחובר לשני זנבות ולכנפיים.

4-p38
לאחר מלחמת העולם ה-2 ג'ק לא הצליח להתקדם בחברה מכיוון שהיה יהודי. לאחר קום המדינה ובתום מלחמת השחרור, ביקש דוד בן גוריון מעוזרו שמעון פרס להקים את תעשיית המטוסים למדינה.

3-%d7%a4%d7%a8%d7%a1-%d7%99%d7%97%d7%93-%d7%a2%d7%9d-%d7%93%d7%95%d7%93-%d7%91%d7%9f-%d7%92%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%91%d7%98%d7%99%d7%95%d7%9c%d7%95-%d7%94%d7%a8%d7%92%d7%9c%d7%99-%d7%94

צריך לזכור שלמדינה הצעירה היו משאבים מעטים ולחיל האוויר כמעט ולא היו מטוסים. שמעון פרס הגיע לארה"ב ופנה אל אל שווימר, שהיה איש תעופה יהודי בלוס אנג'לס, ובעזרתו הצליח פרס לגייס את כל אנשי התעופה היהודים כדי להקים את תעשיית המטוסים במדינת ישראל הצעירה. בשנת  1950 כל "החבורה" הזאת מאמריקה עלתה לישראל עם החזון הציוני להקים את התעשייה האווירית. המינוי הראשון שג'ק קיבל מבן גוריון היה להיות המהנדס הראשי של חיל האוויר.

סבא ג'ק עזר לפתח מגוון אמצעים לכל צה"ל ( חלק חסויים עד היום ) ובפרט לחיל האוויר. לאחר שהתעשייה האווירית הוקמה, ג'ק היה מראשי חטיבת ההנדסה – "בדק".

6-%d7%9e%d7%98%d7%95%d7%a1-%d7%94%d7%a2%d7%a8%d7%91%d7%94

בשנת 1969 התעשייה האווירית התבקשה על ידי הממשלה לתכנן ולבנות מטוס תובלה רב שימושי. המטוס תוכנן על ידי הצוות של ג'ק ובשנת 1972 יצא המטוס הישראלי הראשון "הערבה". הדגם של הערבה מאוד דומה למטוס התקיפה שג'ק תכנן במלחמת העולם השנייה. מיד לאחר פיתוח מטוס הערבה, ג'ק זכה לקבל את פרס ביטחון ישראל.

11-%d7%a4%d7%a8%d7%a1-%d7%91%d7%98%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%99%d7%a9%d7%a8%d7%90%d7%9c-1

12-%d7%a4%d7%a8%d7%a1-%d7%91%d7%98%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%99%d7%a9%d7%a8%d7%90%d7%9c-2
את כספי הפרס תרם לקרן יתומי צה"ל. יותר מאוחר ג'ק היה מעורב בפיתוח של בין היתר טיל הגבריאל, מטוס הכפיר והמל"טים הראשונים שלהתעשייה האווירית

.

7-%d7%9e%d7%98%d7%95%d7%a1-%d7%94%d7%9b%d7%a4%d7%99%d7%a8

גם כאן הדגמים של המל"טים עד היום דומים לדגם של מטוס התקיפה שג'ק תכנן במהלך מלחמת העולם ה-2.

9-%d7%9e%d7%9c%ef%80%a0%d7%98-%d7%94%d7%90%d7%99%d7%aa%d7%9f
8-%d7%9e%d7%96%d7%9c%ef%80%a0%d7%98

הרעיון הציוני היה הדגל המוביל של ג'ק במשך כל חייו והמהות העיקרית שלו הייתה: "אין כזה דבר- אי אפשר" שאותו שאב מאמרתו הידועה של הרצל – " אם תרצו אין זו אגדה".

סבא ג'ק נפטר בשנת 1986. שנתיים לאחר שפרש מהתעשייה האווירית בגיל 76.

תשע"ז, 2017

תעשייה אווירית
התעשייה האווירית לישראל (תע"א) היא חברה ממשלתית ישראלית ומובילה עולמית באספקת טכנולוגיות ומערכות בתחומי היבשה, האוויר, הים, החלל, והסייבר. מוצרי החברה נמצאים בחזית הטכנולוגיות העולמית, ובחלקם מהווים פריצת דרך עולמית בתחומם.

”"אין כזה דבר- אי אפשר"“