סבא איזי יו"ר אל על, סבתא יעל מקימת אגף החינוך במוזיאון תל אביב

יעל אופיר ונמרוד
סבתא יעל וסבא איזי בורוביץ
יעל בורוביץ מספרת לנכדיה על הטבעת חותם המשפחה בארץ ישראל

הגיעה ארצה מפולין כאצנית בנבחרת הפולנית למכביה הראשונה. עם תום המשחקים החליטה לא לשוב הביתה להוריה ולהשתקע בארץ.

אבא בנימין הגיע מגרמניה, עזב בית עתיר נכסים על מנת להגשים את חלומו הציוני בארץ המתחדשת.

הוריי הגיעו ארצה עם האמונה שפה תקום מדינת היהודים ואותה צריך לבנות מהמסד.

סיפורו של סבא רבא כפי ששמענו מסבתא בתיה

סבא רבא שלנו, אבא של סבתא, ד"ר בנימין (ברטולד) לינדנר נולד בגרמניה ב-1908, למשפחה עשירה ומבוססת. ב-1934, עם סיום לימודי הרפואה ועליית כוחם של הנאצים עלה לארץ ישראל.

מהר מאד מצא את ייעודו בחקר המלריה בראש פינה במקביל להיותו רופא הקיבוץ כפר גלעדי. לא רחק היום וסבא הצטרף להקמתו של בית החולים העמק בעפולה, שם גם פגש את סבתא רבתא תמר האחות היפהפייה.

מהעמק הירוק הדרימו סבא וסבתא לים המלח שם היה סבא רופא השכונה הקטנה שהוקמה לעובדי מפעל האשלג. שם גם נולדה סבתנו יעל. עם פרוץ מלחמת השחרור, גורשו תושבי השכונה על ידי הערבים ודרכם של סבא וסבתא הובילה "לעיירה קטנה" משופעת חולות—חולון שם הקים סבא את מרפאת קופת חולים הראשונה.

הימים ימי מלחמה, מלחמת השחרור וסבא מצטרף כרופא ללוחמי חטיבת הנגב שלימים כבשה את אילת.

עם גמר המלחמה, הקים סבא מרפאה חדשה בתל אביב אך כעבור מספר שנים החליט לממש משאלה ישנה והפך לרופא פסיכיאטר בבית החולים "גהה".

סבא נפטר מדום לב מספר ימים לאחר בואו של סאדאת ארצה. ההתרגשות לבואו של השלום המיוחל כנראה הביאה למותו בטרם עת.

ימי ילדות

את שנותיי הראשונות העברתי בים המלח בשכונה שכוחת אל בצפון ים המלח בה גרו כ – 20 משפחות מעובדי המפעל בסדום. אבא היה הרופא ששירת גם כמה יישובים סמוכים. העיר הגדולה – "הקרובה"

הייתה ירושלים, אליה אפשר היה להגיע רק בשיירה ממונעת ומאובטחת.

ב – 1948 עם פרוץ מלחמת השחרור, גורשנו באישון לילה על ידי הערבים הכובשים.

הכרזת המדינה – יום מכונן לכולנו

תמונה 1

בשנת תש'ח, ב – ה' באייר הוכרזה מדינת ישראל. למרות היותי ילדה קטנה זכורה לי השמחה וההתרגשות בבית והאנשים הרוקדים ברחובות.

לגדול בתל אביב

בגיל 9 קבענו יתד בשיכון עובדי קופת חולים שאבא ואמא היו ממייסדיה. בצפון תל אביב נבנתה השכונה שהייתה עדיין מוקפת אדמות חקלאיות – פרדסים, רפתות ולולים.

התחנכתי בבית חינוך לילדי עובדים ולאחר מכן בתיכון חדש – שני בתי ספר מיוחדים במינם שהנחילו דעת, תרבות והרבה ערכים.

טוני הלה, מנהלת התיכון פתחה בפנינו אופקים לעולם האומנות. בכל יום שלישי הייתה מזמינה אותנו לאחר הלימודים לביתה, מראה לנו תמונות של ציורים ופסלים, הסבירה והבהירה ובדרך פלאים הקנתה לנו את אהבת האומנות.

ימי בגרות

את שירותי הצבאי "חגגתי" בלהקת הנח"ל. שם גם זכיתי להכיר את סבא איזי- קצין צעיר בנח"ל שבא להופעת הלהקה בשבטה – מחנה חיילה הנח"ל בנגב הרחוק.

דף ראשי מתוך עיתון"במחנה" – להקת הנח"ל – שיר השומרות

איזי – קצין צעיר

נישואין ויציאה ללימודים באמריקה

עם השחרור ב – 1962 נשאנו והחלטנו לנסוע ללימודים לניו – יורק הגדולה.

תמונה 5

מהר מאוד הפכנו לסטודנטים מן המניין, סבא איזי ב – Polytechnic Institute of Brooklyn בלימודי מערכות מידע עד קבלת הדוקטורט. אני למדתי באוניברסיטת קולומביה לימודי אומנות. נסענו ל – 4 שנים ונשארנו…. 8. בניו יורק נולדה דודתכם דנה.

בשנת 1970 שבנו ארצה. סבא הצטרף לפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב שם הקים את מגמת מערכות מידע, הוא התקדם במסלול ממרצה זוטר לפרופסור מן המניין.

אני הצטרפתי למוזיאון תל אביב בו הקמתי וניהלתי את מחלקת החינוך – הדרכות, סדנאות, השתלמויות, מופעים ותערוכות לילדים, לנוער ולמבוגרים. בשנת 1971 נולדה אמכם עינת. ובשנת 1979 נסענו לשנת שבתון ללוס אנג'לס, קליפורניה שם נולד דודכם עדי.. עם שובינו לארץ, חזרתי לעבודתי האהובה במוזיאון.

תמונה 6

סבא איזי פנה לנהל את חברת התעופה הישראלית ארקיע. לאחר מספר שנים, עשה סבא מהלך נועז והיה בין רוכשי חברת התעופה אל על, והתמנה ליושב ראש החברה. לאחר מספר שנים החליט לחזור לעולם אקדמיה,וכיום משמש כדיקאן בית הספר לניהול וכלכלה

במכללה האקדמית תל אביב יפו.

שנות עבודתי במוזיאון הניבו פרות. החינוך לאומנות במוזיאון תל אביב הפך לשם דבר בארץ ובעולם.

סבא איזי הוא אחד ממובילי התעופה בארץ. בנוסף לתרומתו לענף הטיס, השפיע ומשפיע באקדמיה הישראלית.

נמרוד ואופיר:

סיפורו של סבא רבא בנימין מלמד אותנו פרק חשוב בהקמת מדינת ישראל. כעולה חדש שהגיע ארצה עם אידיאל של בניית מדינה חדשה ליהודים. הוא בהחלט מימש את חזונו ותרם להגשמת החלום. עבורנו – סיפורו המרגש של סבא רבא שלנו, בנימין, מלמדינו שמשפחתנו לקחה חלק בהקמת המדינה.

פסיכיאטר
רופא העוסק בפסיכיאטריה