משה אידלסון – ילדות בצל מלחמה

משה ואלמוג אידלסון - סבא ונכד
סבא כילד פעוט
קורות משפחת אידלסון והסיבה לעלייתם ארצה

שמי משה. הוריי נולדו בלובלין אשר בפולין. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הוריי ברחו לרוסיה, מאחר והגרמנים התחילו לאסוף ולרכז את היהודים ובהמשך התחילו בהשמדתם.

הוריי ומשפחתם ראו שאם הם לא יברחו, יהרגו גם אותם. הם החליטו לעזוב הכל וחצו את הגבול לכיוון רוסיה. ברוסיה הכריחו אותם להתגייס לצבא, אך אבי סרב להתגייס ולכן הוגלה לאזרביג'ן.

באזרבג'ין הוריי חטבו עצים לפרנסתם. אחותי הגדולה נולדה בעיר אוש. כשהסתיימה המלחמה וגבולות רוסיה עדיין היו פתוחים, הוריי נסעו למחנה כורים בגרמניה והיו שם שנתיים.

בעזרת הסוכנות היהודית עלו לארץ.

לאחר שנה בארץ אני נולדתי. הוריי דברו איתי רק ביידיש. גרנו כשנתיים במחנה עולים בבאר יעקב, ולאחר כשנתיים עברנו לגור ברמת גן.

ברמת גן התגוררנו שלוש משפחות בחדר וחצי. לאחר שהסתדרו, כל משפחה עברה לבית משלה וככה המשכנו את החיים בארץ, למרות כל הקשיים.

מצגת המתארת את תהליך העבודה בתכנית הקשר הרב דורי:

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבי"ס אלחריזי, תל אביב בהנחיית אתי מונוביץ'.