ממלחמות ישראל לפרחי ישראל

סבא משה ויותם
סבא משה בילותו
קורותיו של סבא משה מניר בנים

העלייה לארץ

נולדתי בעיר ביירות בארץ לבנון, עלינו לארץ בשנת 1936 בעזרת סרטיפיקט (אשרת כניסה),  אני ועוד שלושה אחים, אבא ואימא וסבא וסבתא.

גרנו במושבה הקטנה פתח תקווה בבית עם חצר שהיו בה עופות, שתי עיזים וגן ירק שהיו באחריות הילדים. טיפלנו בהם אחרי שעות הלימודים בבית ספר פיק"א.

משם המשכתי בלימודים בגימנסיה.

פספורט לבנוני
סבא בילדותו עם אחיו
עם הוריו

הגיוס לפלמ"ח

בסיום הלימודים התגייסתי להכשרה חקלאית של הפלמ"ח בקיבוץ אשדות יעקוב.

בתקופה זו הבריטים שלטו בארץ ולמרות זה התאמנו באימונים צבאים במחתרת ויצאנו למסעות ארוכים בכל חלקי הארץ.

בפלמ"ח

המלחמה בצפת

ב 29 בנובמבר 1947 לאחר החלטת החלוקה באו"ם של ארץ ישראל פרצו מאורעות בארץ ונשלחנו להגן על העיר צפת. במשך תקופה ארוכה התנהלו קרבות קשים וביום 10.5.1948  שוחררה העיר צפת.

מבצע דני

משם נשלחתי לקרבות בעיר לוד וסביבתה, הקרבות היו עם הצבא של הלגיון שהיה מצויד ומשוריין. לחמנו  באל בורג בשטח שעליו היום בנויה העיר מודיעין והצלחנו לשחרר את השטח.

הקרבות בנגב

לאחר זאת ירדנו ברגל דרך באר טוביה ונגבה עד ברור חיל לנגב הנצור ושם השתתפתי במבצע יואב לשחרור הנגב.

תמונה 7

ניהלנו קרב קשה בגזרת בית חנון בו נהרגו חברים רבים, ביניהם מפקד הפלוגה, ואני החלפתי אותו עד שבאו לעזרתנו ועד כיבוש בית חנון.

ניר בנים

לאחר כמה שנים עברתי להתיישב במושב ניר בנים בנגב שעדיין היה בראשיתו, קוביות של בתים בשורה ללא עצים וללא כביש, כמעט מדבר. ירדתי  עם שני ילדי, שי ונגה ותמר אשתי.פיתחנו משק, רפת ומטעים, ושם נולדו זיו ודקל.

מלחמת ששת הימים

ב1967 פרצה מלחמת ששת הימים ואני גויסתי  לתקופה ארוכה. לחמנו בדרום חברון עד שחרור העיר, וסבתא תמר והילדים הגדולים טיפלו במשק עד שחזרתי. בינתיים בסיום המלחמה הגדלנו את שטחי המטעים, האפרסקים, המשמש והאבוקדו.

עבודה בענף הפרחים

ענף הפרחים התפתח מאוד באזור והתבקשתי לנהל בית אריזה לפרחים בקריית גת,.  לאחר כמה שנים עברתי לעבוד בתל אביב כמנהל של המשלוחים לבורסות הפרחים באירופה. עבודה מעניינת שדרשה טיסות רבות להולנד.

מלחמת יום הכיפורים

בינתיים הילדים גדלו. שי התגייס לצבא ואני חזרתי הביתה לעבודה במשק.

ב1973 פרצה מלחמת יום כיפור. הוצבתי בחוף אשדוד. שמרנו לכל אורך החוף ובנמל אשדוד עצמו למנוע חדירת אויב. שי ונגה היו מגויסים וגם אני גויסתי ושוב נפל העול במשק על סבתא והילדים.

הגוזלים עזבו את הקן

לאחר סיום המלחמה חזרו שי ונגה שהיו מגויסים בשלום. נגה נרשמה ללימודים באוניברסיטת באר שבע ושי עבד במחלקת הנוער בתנועת המושבים.

נגה ומנחם ירדו להתיישב בפארן ושם נולדו להם גדי וזוהר. לאחר כמה שנים  הם נסעו לעבוד באפריקה ושם נולדו כפיר ועמוס.

מורה דרך

כשסיימתי לעבוד במועצת הפרחים הציעו לי לצאת ללמוד מורה דרך בחוץ לארץ, למדתי במשך שנתיים בשעות אחה"צ ויצאתי להדרכה בטורקיה ובמזרח אירופה

קיבלתי הצעה נוספת ללמוד מורה דרך בארץ, למדתי והתחלתי להדריך מבוגרים ובני נוער ונהניתי להעביר להם  את אהבתי לארץ ולנופיה.

הגיעו הנכדים

בינתיים שי עבר לגור במושבה מצפה שם נולד רנן.

לאחר שזיו חזר ממלחמת לבנון והשתחרר מהצבא הוא עבר לגור בבאר טוביה עם גאיה ונולדו להם חן שחר ורון.  זיו בנה רפת גדולה וגם עבד במועצת החלב.

דקל עבר לגור בניר בנים עם הילה ונולדו להם יערה עפרי ויותם.

באה מנוחה ליגע

שנים רבות עברו , צמצמתי את פעילותי במשק.

כיום אני אחראי למועדון ותיקים בניר בנים שבו שומעים הרצאות שונות ומדי פעם אני יוצא לטיולים עם חברי המועדון.

ומבלה יפה עם הנכדים והנינים.

סבא משה סיפר לנכדו יותם אודות הפרקים בחייו המשולבים בפרקי מדינת ישראל.

מבצע יואב
מבצע יואב, אשר נערך בין ה-15 ל-22 באוקטובר 1948, היה מבצע של צבא הגנה לישראל במלחמת העצמאות. מטרת המבצע הייתה פריצת הדרך אל הנגב המנותק, ודחיקת הצבא המצרי ממנו.

”בתקופה זו הבריטים שלטו בארץ ולמרות זה התאמנו באימונים צבאים במחתרת “