מלודג בפולין לשייח מוניס שבתל אביב

יפה ונועה ליפוביץ
אוניברסיטת ת"א על חורבות שייח מוניס
מעבריה של יפה מלודג' לשיח מוניס שבתל אביב, לצד מתיחת הפנים שעשתה שכונת שייח מוניס.

נולדתי בפולין בשנת 1945 בסיומה של מלחמת העולם השנייה לאחר שהורי חזרו ממקום המחבוא שלהם בזמן המלחמה.

בתקופה זו התחילה ההתארגנות לעלות ארצה, בתהליך זה הגענו למקום מעבר באוסטריה (שם נולד אחי) והיינו עסוקים במימוש עלייתנו ארצה.

לאחר דרך מטלטלת בים הגענו לנמל יפו שם לאחר קבלת פנים לא קלה של קליטת עולים הועברנו ל"מחנה עולים". למזלנו תקופת שהייתנו ב"מחנה עולים" הייתה קצרה כי נעזרנו במשפחה שכבר חיה בארץ ונחשבו לתושבים וותיקים. הם דאגו לנו למקום מגורים. הועברנו לבית שהיה רכוש נטוש של הערבים. המקום היה בשכונה בפרברי תל אביב- שייח-מוניס (כיום רמת אביב. האוניברסיטה בנויה על חורבות השכונה). כאן התחיל תהליך ההקלטות בארץ. כילדה קטנה בת 4 התחלתי לרכוש את השפה העברית.

שייח מוניס בעבר

אחד מבנייני אוניברסיטת תל אביב שנבנתה על חורבות שייח מוניס

אין ספק שזה היה לי תהליך קל יותר מאשר להורי שהתמודדו גם עם קשיי השפה, התעסוקה והתאקלמות בארץ.

מהר מאוד מצאתי את עצמי כמורה צעירה למשפחתי. את לימודי בבית הספר היסודי התחלתי בבית ספר דתי למרות שמשפחתי הייתה חילונית ( זה היה בית הספר היחידי בסביבה). ואכן זה גרם לקונפליקטים ביני ובין הורי שנסתי להקנות להם שיעורים בדת. המצב השתנה כשעברנו לשכונת ביצרון הנמצאת במזרח העיר תל אביב, ועברתי לבית ספר ממלכתי חילוני.

מעניין לציין ברבות השנים חזרתי לאזור שבו הייתה שכונת שייח-מוניס כדי ללמוד באוניברסיטה המוקמת על יסודות השכונה.

סיפורה של יפה ליפוביץ

סבתא יפה: שמחה מאוד על ההזדמנות לתת לנכדתי נעה טעימה קלה מצעדי הראשונים בארץ.