מכפר אזר אל כפר ויתקין

אורה ליהיא ורוני במהלך כתיבת הסיפור
תחרות כשרונות צעירים, 1969
סיפורה של אורה זלקינד אמיר

נולדתי בתאריך 5.7.1934 בכפר אזר, על שם אלכסנדר זיסקינד רבינוביץ', להוריי יוכבד ואפרים זלקינד. בשנת 1951 התגייסתי לצבא, ואת השירות הצבאי שלי עשיתי בבית חולים תל השומר בבית ספר לאחיות מוסמכות במשך 3 שנים. עבדתי בתור אחות מוסמכת בנתניה ובכפר ויתקין במשך 40 שנה, שכללה את הישובים: כפר ויתקין, חופית, בית חירות, בית ינאי וביתן אהרון.

תמונה 1

בגיל 7 (בשנת 1941) עברתי עם הוריי לקיבוץ אשדות יעקב בעמק הירדן. היו לי שם דודים ובני דודים, אמי הייתה מטפלת ואבי היה אחראי במחסן גדול. באשדות למדתי לנגן על פסנתר, שיחקתי כדורסל, רקדתי, שרתי והשתתפתי באירועים ודוגמה לאחד מהם היה בליל הסדר בו הופענו על במה בחדר האוכל. בגיל 11 הנשיא וייצמן בא לביקור בקיבוץ, ואני ועוד ילד הגשנו לו זר פרחים בשם חברת הנוער.

תמונה 2

בזמן מלחמת העצמאות (שנת 1948) פינו אותי את אמי ואת אחותי הקטנה חיה (שנולדה בשנת 1946) מהקיבוץ דרך ההרים אל יבניאל ומשם לבית מלון בחיפה, שם שהינו במשך כמה חודשים. אחרי שהמצב נרגע, חזרנו לקיבוץ. באותו זמן, הוריי החליטו לעברת את שמם. הם החליטו לקחת שלוש אותיות משם המשפחה המקורי, ד-ק-ל, וכך הוחלף השם מזלקינד לדקל. בשנת 1949 עברנו לכפר ויתקין.

תמונה 3

המעבר לכפר ויתקין היה טראומתי כי בזמנו עזיבת הקיבוץ היה מעשה לא ראוי. ההורים השיגו משאית והעמיסו את הדברים שלנו ולאחר מכן הוציאו אותי מטיול שנתי בפסח של כיתה ט' ונסענו עם משאית בלילה לכפר ויתקין. בחופשת פסח שלחו אותי להתאוורר בירושלים אצל הדודים שלי לכמה ימים. בהתחלה כשהגענו לכפר ויתקין גרנו בצריף לזמן קצר ולאחר מכן בנינו בית קטן בגודל 69 מטר בו גרתי עד שהתחתנתי. הוריי המשיכו לגור שם כל חייהם. בכפר ויתקין התאקלמתי מהר מאוד, הייתי בנבחרת כדורסל בנות, בלהקת הריקודים האזורית, ובחוג הדרמטי. הופעתי בשירת סולו ובהקראות באירועים רבים בכפר במשך שנים רבות.

בזמן שהייתי בטירונות, אורי לימים שהיה בעלי היה בקורס קצינים. שנינו שוחררנו לכנס ריקודי עם לקיבוץ דליה באוגוסט 1951. הכנס הראשון התרחש בשנת 1944 ועד היום ממשיכים הכנסים להתקיים בכרמיאל. את בעלי אורי הכרתי בכפר והתחתנו בשנת 1954. באותה שנה, ירדנו לנגב בעקבות קריאתו של דוד בן גוריון לבוא ולהדריך בישובי העולים בנגב. אנחנו הדרכנו בישובים גילת ותאשור במשך שנתיים. אורי היה מדריך חקלאי ותרבותי, ואני הייתי אחות במרפאה ואחות בטיפת חלב.

תמונה 4

בתקופה הזו בנגב התרחשו פיגועים של פלסטינים שנטשו את הארץ במלחמת העצמאות ונקראו פדאינים, אחד הפיגועים התרחש בזמן חתונה במושב פטיש בשנת 1955 בו נהרגה בת כפר ויתקין ורדה פרידמן. כשהיינו בנגב אורי קיבל ג'יפ ואקורדיון, וכך למדתי לנהוג ולנגן באקורדיון. חזרנו לכפר והתפרנסנו מרפת, לול, פרדסים וחממת ורדים. בנוסף עבדתי כאחות במרפאת כפר ויתקין. אורי ז"ל נפטר בתאריך 1.12.2011 אחרי מחלה קשה. יש לנו שלושה ילדים, אירית, אפרת וארז ושבעה נכדים.

הזוית האישית

היה תהליך מאוד מעניין, מהנה ומלמד. למדנו על ההיסטוריה של משפחתה של אורה ושל המדינה שלנו, על רוח ההתנדבות ועל התמדה.

לעברת
להפוך שם לועזי לעברי